Τι απαντά η Επιτροπή Ανταγωνισμού για το πόρισμα για το καρτέλ στις κατασκευές

Δεν υπάρχει αλλαγή σχεδιασμού στην έκδοση του πορίσματος για το καρτέλ στις κατασκευές, υποστηρίζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου.

Όπως αναφέρει, οι εταιρίες που είχαν την πρωτοβουλία και επέλεξαν να υπαχθούν στη Διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών ενημερώθηκαν θεσμικά, ήδη από το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Διαδικασίας Διευθέτησης, ως προς το χρόνο έκδοσης της απόφασης που τις αφορά. "Ουδεμία, επομένως, αλλαγή στο σχετικό προγραμματισμό υπήρξε έκτοτε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού".

Υποστηρίζει

μάλιστα, ότι η κοινή λογική οδηγεί στο ότι «οσμή σκανδάλου» θα υπήρχε αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέδιδε τις αποφάσεις της στο χρόνο που υποδεικνύουν οι κατασκευαστικές εταιρίες, ελληνικές ή αλλοδαπές, ή και όποια άλλη εταιρία που φέρεται ενώπιόν της εμπλεκόμενη σε καρτέλ.

Η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί γνώριζαν οι εταιρίες που συμμετείχαν στη Διευθέτηση, από την στιγμή που επέλεξαν να υπαχθούν σε αυτή, με επίσημη ενημέρωση.

"Πέραν, όμως, αυτού, όπως προβλέπεται βάσει του σχετικού νομικού πλαισίου, η Διαδικασία της Διευθέτησης συνιστά διαφορετική, απλοποιημένη διαδικασία, εξ ου και τα μέρη (οι εταιρίες, ανεξαρτήτως διάκρισης σε αλλοδαπές και ελληνικές) που εντελώς οικειοθελώς έχουν υπαχθεί σε αυτήν, λαμβάνουν τα σχετικά ευεργετήματα του νόμου και, για το λόγο αυτό, η απόφαση της διευθέτησης είναι φυσικό να εκδίδεται πρώτη χρονικά". Όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της, το ίδιο καθεστώς ισχύει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου εισήχθη ο σχετικός θεσμός της Διευθέτησης στην Ελλάδα, το Μάιο του 2016, μετά την κοινοποίηση της Εισήγησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις εμπλεκόμενες εταιρίες, ελληνικές και αλλοδαπές, αναφορικά με φερόμενη σύσταση καρτέλ στην αγορά δημοσίων έργων.

Keywords
Τυχαία Θέματα