Η εκδίκηση του old money: Οι μετοχές των Σπύρου Λάτση και Νίκου Στασινόπουλου

Του Δημήτρη Παφίλα

Οι κερδισμένοι της συμφωνίας του Eurogroup βραχυπρόθεσμα ήταν οι κ. κ Σπύρος Λάτσης και Νίκος Στασινόπουλος (Βιοχάλκο). Οι μετοχές τους ήταν αυτές που πρωταγωνίστησαν το τελευταίο διάστημα προεξοφλώντας θετικές προοπτικές για το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, η μετοχή των ΕΛ.ΠΕ έχει καταγράψει άνοδο 27% τον τελευταίο μήνα και 78% απο τις αρχές του χρόνου. Τα κέρδη ξεκίνησαν αμέσως μετά την αναβολή της Γενικής συνέλευσης των ΕΛ.ΠΕ όπου ζητήθηκε αναβολή απο την πλευρά του Ομίλου Λάτση. Οι ξένοι επενδυτές προεξοφλούν ότι τα ΕΛ.ΠΕ οδεύουν σε ιδιωτικό management. Ταυτόχρονα,

έχει ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του ΔΕΣΦΑ απο την Alpha Βank ενώ στελέχη της Total βρίσκονται στην Αθήνα για συνεργασία στο οικόπεδο των ΕΛ.ΠΕ στο Ιόνιο.

Η μετοχή Lamda Developments καταγράφει άνοδο 23% τον τελευταίο μήνα αφού κινείται πλέον στα 6 ευρώ. Η διοίκηση της Lamda δήλωσε έτοιμη να ξεκινήσουν τα έργα στο Ελληνικό αν και θα χρειαστεί 3 μήνες για εγκρίσεις. Από την αρχή του χρόνου ο τίτλος σημειώνει άνοδο 25%.

Η κεφαλαιοποίηση των ΕΛ.ΠΕ έχει φθάσει στα 2,38 δισ. ευρώ με το 44% να ανήκει στον όμιλο Λάτση, ενώ η Lamda έχει κεφαλαιοποίηση 478 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η μετοχή της Βιοχάλκο που καταγράφει άνοδο 96% απο τις αρχές του χρόνου, τον τελευταίο μήνα έχει αποδώσει 17,7%. Στον Όμιλο Βιοχάλκο οι ξένοι προσδοκούν επάνοδο στην κερδοφορία ύστερα απο τις συγκεντρώσεις των εταιρειών, αλλά και εξελίξεις όσον αφορά το κόστος δανεισμού. Η κεφαλαιοποίηση της Βιοχάλκο είναι στα 635 εκατ. ευρώ, αλλά οι πωλήσεις των θυγατρικών ανέρχονται πάνω απο τα 3 δισ. ευρώ αποτελώντας το 10% των ελληνικών εξαγωγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα