Η χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων 8 μηνών στη Wall Street

Εβδομάδα για γερά νεύρα υπήρξε και αυτή στη Wall Street, καθώς ο S&P, ο δείκτης-βαρόμετρο της αμερικανικής αγοράς μέτρησε σωρευμένες απώλειες 4,6%.

Ο Dow Jones έχασε άλλες 500 μονάδες την Παρασκευή, φτάνοντας έτσι συνολικά στο -1000 για την εβδομάδα. Τα ασφαλή καταφύγια, όπως το αμερικανικό 10ετές (2,85%) και πολύτιμα μέταλλα, χρυσός-παλλάδιο, κέρδισαν έδαφος, ενώ τα κρυπτονομίσματα κατέρρευσαν σε νέα χαμηλά έτους.

Ο χειμώνας έδειξε να μπαίνει ζεστά για τον «Αμερικάνο» (αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο), ξεκινώντας το

Δεκέμβρη σε θετικό κλίμα και κέρδη.

Την αισιοδοξία όμως γρήγορα διαδέχθηκε ο φόβος, όχι μόνο για το εμπόριο αλλά και για την πορεία τόσο της αμερικανικής όσο και της παγκόσμιας οικονομίας.

Huawei, ομόλογα και οικονομική επιβράδυνση τα «αγκάθια»

Οι επενδυτές ανησυχούν πως ο διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας εν μέσω της εμπορικής εκεχειρίας δε θα καταληξουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ειδικά μετά το σκάνδαλο της CFO της Huawei, η οποία αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 30 ετών.

Παράλληλα, τα αμερικανικά ομόλογα έστειλαν σήμα κινδύνου αυτήν την εβδομάδα, καθώς είχαμε μια σπάνια (μετά από 10 χρόνια) αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων, με το spread 3ετούς-5ετούς να είναι πλέον αρνητικό, κάτι που συνήθως σημαίνει «κακά μαντάτα» για την οικονομία σε ορίζοντα 2-3 χρόνων, ωστόσο αυτό για τις αγορές αποτελεί «καμπανάκι» για sell-off πολύ νωρίτερα φυσικά.

Επίσης η Fed έδειξε να υποκύπτει στο θέλημα Τραμπ για χαλαρή πολιτική και φαίνεται να τα «γυρίζει» για τα επιτόκια. Το κυρίαρχο επενδυτικό συναίσθημα είναι πλέον πως η Κεντρική Τράπεζα όχι μόνο δε θα θα προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξη, αλλά πως δε θα πραγματοποιήσει ούτε 1 αύξηση επιτοκίων το 2019.

Αυτό φυσιολογικά σημαίνει πως η οικονομία μπορεί να «καλπάσει» ελεύθερη, γεγονός θετικό για τις μετοχές. Ωστόσο, μια σειρά από αρνητικά μακροικονομικά ήρθαν σήμερα να αντιστρέψουν την αισιοδοξία, καθώς τα στοιχεία της αγοράς εργασίας υπήρξαν κατώτερα των προσδοκιών.

Την Παρασκευή, o Dow Jones υποχώρησε 2,24% ή 558 μονάδες στις 24.388, ο S&P κατέγραψε απώλειες 2,33% στις 2.633 μονάδες και ο Nasdaq «βούλιαξε» 3,05% στις 6.969 μονάδες.

Στην εβδομάδα και οι τρεις δείκτες σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων οχτώ μηνών και συγκεκριμένα άνω του 4,5%

Σήμερα, στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Microsoft (-3,9%), Cisco Systems (-3,8%) DowDuPont (-3,75%) και Intel (-3,7%) ενώ κανένας τίτλος δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Επιστρέφοντας στο μακροοικονομικό μέτωπο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε αμετάβλητη τον Δεκέμβριο διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν διαμορφώθηκε στις 97,5 μονάδες, στο ίδιο επίπεδο με τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις 97 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 2,2% στα 52,61 δολάρια ανά βαρέλι μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή αργού κατά 1,2 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση.

Αντίστοιχα και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,1% στα 1.254 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, το αργό κέρδισε 3,3% και ο χρυσός 2,2%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1414 δολ. από 1,1378 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,86%.

Keywords
Τυχαία Θέματα