Η Αμφίπολη έγινε επιτραπέζιο!

του Παναγιώτη Σαββίδη

Ο τύμβος Καστά της Αμφίπολης έγινε επιτραπέζιο παιχνίδι που οι παίκτες του -σε ρόλο Κατερίνας Περιστέρη- καλούνται να διασώσουν τα πολύτιμα ευρήματα που απειλούνται από κατολισθήσεις στο μνημείο. Το νέο παιχνίδι βασίστηκε σε μια ιδέα του γκουρού της σχεδίασης επιτραπέζιων παιχνιδιών παγκοσμίως Ράινερ Κνίζια, που σχεδίασε και την επιτραπέζια εκδοχή του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών», ενώ η γραφιστική επιμέλεια και η παραγωγή έγινε από την εταιρεία Δεσύλλας, που στην 35χρονη πορεία της πρώτη φορά

επιλέγει να κάνει επιτραπέζιο ένα σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο της χώρας.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε παιχνίδι την Αμφίπολη λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας της ανασκαφής, με στόχο ένα παρουσιάσουμε ένα σύγχρονο παιχνίδι που εκτός από τη διασκέδαση θα έχει εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι που αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές μας», λέει στο «business stories» ο διευθυντής της εταιρείας Αναστάσιος Δεσύλλας, σημειώνοντας ότι η απήχηση που έχει ήδη το παιχνίδι από το κοινό είναι θετική. Το παιχνίδι κυκλοφορεί και σε international versions στις αγορές της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ κ.ά. και τα σχόλια είναι θετικά, όπως φάνηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην παγκόσμια έκθεση επιτραπέζιων παιχνιδιών στο Εσεν της Γερμανίας. «Οι Γερμανοί γνωρίζουν αρχαία ελληνική Ιστορία και για την Αμφίπολη. Σε αντίθεση με τους Αμερικάνους που δεν ασχολούνται και πολύ με την Ιστορία. Στο Εσεν η "Αμφίπολη" συζητήθηκε έντονα και λόγω του δημιουργού της, που θεωρείται ο κορυφαίος του είδους και έχει φανατικό κοινό. Ηρθε κόσμος στο περίπτερό μας για να παίξει αποκλειστικά την "Αμφίπολη" λόγω Κνίζια», λέει από την πλευρά του ο υπεύθυνος Μarketing & Εμπορίου της εταιρείας Χρήστος Τζαφόλιας.

Πληροφοριακά η «Αμφίπολη» παίζεται από έναν έως τέσσερις παίκτες άνω των 10 ετών, που σκοπός τους είναι να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα ευρήματα-πόντους, όπως αμφορείς, ψηφιδωτά και αγάλματα πριν καταστραφεί η πύλη του Τύμβου. Στο παιχνίδι δεν υπάρχει ζάρι ούτε χρονομετρητής, ενώ απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Κερδίζει ο παίκτης που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα ευρήματα, κάτι που στη διεθνή ορολογία ονομάζεται set collection.

35 χρόνια, 100 και πλέον τίτλοι

Η εταιρεία επιτραπέζιων παιχνιδιών Δεσύλλας είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα και η μοναδική που παρέχει καθετοποιημένη παραγωγή ενός παιχνιδιού: από την ιδέα και τον σχεδιασμό έως την τοποθέτηση του προϊόντος στο ράφι.

«Εχουμε απόλυτο έλεγχο της ποιότητας και της παραγωγής. Είναι 100% ελληνικά παιχνίδια και όχι ελληνικά που κατασκευάζονται στην Κίνα», επισημαίνει ο κ. Δεσύλλας, ο οποίος το διάστημα αυτό από κοινού με τους συνεργάτες του τεστάρουν ένα νέο επιτραπέζιο παιχνίδι που είναι εμπνευσμένο από την ελληνική επικαιρότητα. Οπως λέει ο ίδιος, βασική στρατηγική της εταιρείας είναι η επιλογή ελληνοκεντρικών θεμάτων για τα επιτραπέζια παιχνίδια που παράγει, τα οποία, εκτός από διασκέδαση, παρέχουν και γνώση σε μικρούς και μεγάλους. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται το επόμενο διάστημα να επανακυκλοφορήσει ανανεωμένο το παιχνίδι «Μιλάτε ελληνικά;» που παραπέμπει στο πετυχημένο τηλεπαιχνίδι της δεκαετίας του 1980 «Ομιλείται ελληνικά» με τη Λιάνα Κανέλλη.

Η εταιρεία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ως τυπογραφείο από τους γονείς του κ. Δεσύλλα. Το πρώτο επιτραπέζιο παιχνίδι που κυκλοφόρησε η εταιρεία ήταν ένα μικρό επιτραπέζιο εκπαιδευτικό παζλ που πήγε πολύ καλά στην αγορά. «Τότε ήταν που οι γονείς μου αποφάσισαν να στραφούν στην παραγωγή επιτραπέζιων παιχνιδιών, ένα πρωτόγνωρο γενικά εγχείρημα, επεκτείνοντας την γκάμα και το είδος των παιχνιδιών. Εκτός από εκπαιδευτικά παζλ, επιτραπέζια ερωτήσεων και γνώσεων, τα κλασικά όπως "Γκρινιάρης" και "Φιδάκι" κ.ά.», λέει ο κ. Δεσύλλας, συμπληρώνοντας ότι σήμερα η εταιρεία αριθμεί περισσότερους από 100 τίτλους παιχνιδιών.

Διαχρονικά στις πρώτες θέσεις, φιγουράρουν το «Ποιος; Πού; Πότε; Γιατί;», το πρώτο trivial game στη χώρα μας, το «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα» και ο κλασικός «Γκρινιάρης». Υπάρχουν πολλές κατηγορίες επιτραπέζιων παιχνιδιών, όπως εκπαιδευτικά, γνώσεων, στρατηγικής, με κάρτες, με ζάρια και party games, που είναι και τα δημοφιλέστερα.

Η αρχή, μια καλή ιδέα

Λένε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και στην προκειμένη περίπτωση αρχή είναι μια πολύ καλή ιδέα για τη δημιουργία ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού. Υπάρχουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες σχεδιαστές που κάνουν την ιδέα τους παιχνίδι και το προτείνουν στην εταιρεία που αναλαμβάνει να το «ρετουσάρει» και να το κυκλοφορήσει στην αγορά. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης τα γραφικά, που είναι και η βιτρίνα ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία Δεσύλλας συνεργάζεται και με Ελληνες δημιουργούς και σχεδιαστές παιχνιδιών. «Στηρίζουμε συνειδητά και προωθούμε τα ελληνικά μυαλά. Υπάρχουν αξιόλογοι Ελληνες games designers με ιδέες που τις κάνουμε παιχνίδι. Οπως το "Sign It" του Βαγγέλη Μπαγιαρτάκη που έχει κάνει αίσθηση», λέει ο κ. Τζαφόλιας.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι που μπορεί να φέρει κοντά ανθρώπους τελείως διαφορετικούς μεταξύ τους, βοηθάει στο δέσιμο της παρέας και προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης. Δύο φορές τον χρόνο, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και πριν από τις γιορτές του Πάσχα, η εταιρεία κυκλοφορεί είτε νέους τίτλους είτε παιχνίδια που επικαιροποιούνται, όπως τα επιτραπέζια γνώσεων ή τα εκπαιδευτικά για τα οποία υπάρχει ειδικό επιτελείο από επιστημονικούς συνεργάτες που τα επιβλέπει. Πάντως, πριν κυκλοφορήσει ένα νέο παιχνίδι στην αγορά περνάει από συνεχή test drive προκειμένου να βελτιωθεί και να λάβει το ΟΚ για την παραγωγή του. Σύμφωνα με τον κ. Δεσύλα, η κρίση των τελευταίων χρόνων δεν φαίνεται να επηρέασε -όπως αρχικά περίμεναν- την αγορά του επιτραπέζιου παιχνιδιού, απεναντίας ευνόησε την αγορά του καλού ποιοτικού παιχνιδιού.

Οσον αφορά τα διαδικτυακά παιχνίδια και τις εφαρμογές, μπορεί να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ωστόσο κατά τον κ. Δεσύλλα δεν μπορούν να δώσουν στον παίκτη τη μαγεία, την ομορφιά και το ενδιαφέρον που βγάζει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι.

Keywords
Τυχαία Θέματα