Ντράγκι: Η ανεργία των νέων είναι μια τραγωδία - Απειλεί την κοινωνική αρμονία στην Ευρώπη

Οι οικονομίες της Ευρώπης είναι προσανατολισμένες να προστατεύουν τους εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας, σε βάρος των νεότερων, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, την οποία αν και έδωσε το Φεβρουάριο δημοσιεύεται σήμερα, μια μέρα μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της ΕΚΤ.

Όπως ανέφερε τα «τραγικά»

υψηλά επίπεδα ανεργίας των νέων έχουν τη δυνατότητα να απειλήσουν την κοινωνική αρμονία στην Ευρώπη και ο εξαιρετικά χαμηλός πληθωρισμός καταστρέφει τις προοπτικές της "Generation Y", ανακατανέμοντας τον πλούτο προς στους μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι θα πρέπει να υπάρχει μια «πιο ανοιχτή, ευέλικτη, καινοτόμα και φιλική προς τις επιχειρήσεις κοινωνία» που δεν θα λειτουργούσε μειονεκτικά για τους νέους εργαζομένους, επειδή οι εταιρείες φοβούνται να προσλάβουν νέους υπαλλήλους.

«Σε πολλές χώρες, η αγορά εργασίας έχει συσταθεί για την προστασία των ηλικιωμένων, υψηλά αμειβόμενων και θωρακισμένων με ισχυρές συμβάσεις, εργαζομένων. Η παρενέργεια είναι ότι οι νέοι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε χαμηλούς μισθούς, προσωρινές συμβάσεις και είναι οι πρώτοι που απολύονται σε περιόδους κρίσης. Κατ' επέκταση, αυτό σημαίνει επίσης ότι οι εργοδότες είναι απρόθυμοι να επενδύσουν σε νέους ανθρώπους, με αποτέλεσμα τα εισοδήματα αυτής της γενιάς να παραμένουν χαμηλά κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής τους».

Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, προτεραιότητα για την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της χρόνιας ανεργίας των νέων είναι να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας που έχει αφήσει απέξω τους νέους εργαζομένους.

«Η ανεργία των νέων είναι μια τραγωδία και αποτρέπει τους ανθρώπους από το να διαδραματίσουν έναν ολοκληρωμένο και πλήρες ρόλο στην κοινωνία. Όταν ένας στους δύο νέους ανθρώπους είναι άνεργος -όπως συμβαίνει σε κάποιες χώρες της Ευρώπης- βλάπτεται σοβαρά η οικονομία, καθώς άτομα πρόθυμα να δουλέψουν δεν μπορούν να το κάνουν, κάτι που σημαίνει πως οι ικανότητές τους δεν εξελίσσονται. Και αυτό απειλεί την κοινωνική αρμονία», σημειώνει.

Αυτή η κατάσταση για τους νέους έγινε ακόμα χειρότερη λόγω του χαμηλού πληθωρισμού, κάτι που σύμφωνα με την έρευνα της Τράπεζας αυξάνει την ανισότητα και βλάπτει τις προοπτικές των νέων.

Χαμηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι οι αποταμιεύσεις οι οποίες συνήθως βρίσκονται στην κατοχή ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας- παραμένουν αμετάβλητες, ενώ τα χρέη – τα οποία είναι πιο πιθανό να διακρατούν νεότερα άτομα- δεν μειώνονται.

«Κανείς δεν μένει για πάντα νέος. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν ένα άτομο μπορεί να συμμετέχει πλήρως στην οικονομία κατά τη διάρκεια ζωής του ή να έχει μια αξιόλογη εκπαίδευση, να βρει δουλειά, να αγοράσει ένα σπίτι για την οικογένεια» δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

«Αυτό που με κάνει να ανησυχώ είναι ότι η αυξανόμενη ανισότητα μπορεί να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να κάνουν αυτό. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο όλες οι κοινωνίες πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά.

«Ο ρόλος της Τράπεζας είναι να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών, αποτρέποντας την άδικη αναδιανομή. Για παράδειγμα, οι έρευνές μας δείχνουν ότι ο εξαιρετικά χαμηλός πληθωρισμός της Ευρωζώνης οδηγεί σε αναδιανομή από τα νεότερα, και περισσότερο χρεωμένα νοικοκυριά, προς εκείνα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία κατά κύριο λόγο κατέχουν αποταμιεύσεις» κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα