Η αλλαγή στην εργατική νομοθεσία, το πρώτο μεγάλο στοίχημα του Μακρόν

Με ένα ακανθώδες πρόβλημα της γαλλικής οικονομίας ξεκινά την σημερινή του μέρα ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν: την απλούστευση της εργατικής νομοθεσίας.

Καθώς βρισκόμαστε μόλις στην δέκατη μέρα της θητείας του, ο Μακρόν, σε συνεργασία με την υπουργό Εργασίας Μιριέλ Πενικό, αρχίζουν ένα πρώτο γύρο συναντήσεων και διαβουλεύσεων με συνδικαλιστικές ηγεσίες, επιχερηματικές οργανώσεις και φορείς που προάγουν την εργασία στη Γαλλία,

προκειμένου να διερευνήσουν την πιθανότητα συμφωνίας -ή ανοχής -στην επιχείρηση αλλαγής των εργασιακών κανόμνων της χώρας, που θυμίζει έντονα...Βυζάντιο! Σκοπός του Μακρόν είναι να τροποποιήσει την εργατική νομοθεσία, ώστε να επιτρέπεται σε μεμονωμένες εταιρείες να διαπραγματεύονται τους μισθούς (επιχειρησιακές συμβάσεις) αντί για τις κλαδικές συμβάσεις που ισχύουν σήμερα. Η διαμόρφωση του νέου νόμου σε συγκεκριμένα άρθρα δεν πρόκειται να γίνει πριν τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Φυσικά, η προσπάθεια του Μακρόν δεν είναι η πρώτη. Επί δυο ολόκληρες δεκαετίες προσπαθούν οι κατά καιρούς πρόεδροι της Γαλλίας να κάμψουν την αντίσταση των πανίσχυρων συνδικάτων και να πετύχουν την άμβλυνση της προστασίας των θέσεων εργασίας για τα μέλη αυτών των συνδικάτων. Ωστόσο, ο Μακρόν ξεκινά από εκεί κι αυτό είναι μια πρώτη σημαντική διαφορά: Θεωρεί τα εργασιακά ως κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής του για την τόνωση της ανάπτυξης, τη συγκράτηση του λαϊκισμού σε χαμηλά επίπεδα και το άνοιγμα του δρόμου για μια στενότερη γαλλογερμανική συνεργασία.

Η Γαλλία πρέπει να «βελτιώσει την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για όσους αναζητούν απασχόληση, κυρίως για τους λιγότερο ειδικευμένους εργαζόμενους και τους μετανάστες και τις οικογένειες τους», δήλωσε η Δευτέρα ο Μακρόν. Και πρόσθεσε: Η κυβέρνηση θα πρέπει "να μειώσει περαιτέρω τις ερυθμιστικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις".

Keywords
Τυχαία Θέματα