Η Monte Paschi ζητά πίστωση χρόνου από την ΕΚΤ

Σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές έχει αποδυθεί η Monte dei Paschi και τώρα ζητά από την ΕΚΤ παράταση για την ολοκλήρωση της ΑΜΚ κατά 5 δισ. ευρώ μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αντί της 31ης Δεκεμβρίου.

Σε επιστολή του το ΔΣ της τράπεζας επικαλέστηκε γι' αυτή την παράταση την «αλλαγή του πλαισίου αναφοράς», εννοώντας προφανώς τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Αναφέρει επίσης ότι η πολιτική αστάθεια έχει κάνει αδύνατη μία συμφωνία για την εξεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων έως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Εάν η ΕΚΤ δεν εγκρίνει την παράταση, η ιταλική τράπεζα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ανακεφαλαιοποίηση από το κράτος τις επόμενες ημέρες, δήλωσε μία πηγή. Αυτό που διακυβεύεται είναι η σταθερότητα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος και οι πιθανές ευρύτερες επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η ΕΚΤ δεν έχει απαντήσει ακόμα στο αίτημα.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ζητήσει από την Monte dei Paschi να ολοκληρώσει την ΑΜΚ μέχρι τέλη του έτους ώστε να καλυφθούν αναμενόμενες ζημιές ύψους 28 δισ. ευρώ από κόκκινα δάνεια.

Στο ταμπλό του Μιλάνο η μετοχή της έχει σημειώσει απώλειες 82% φέτος, ενώ λίγο νωρίτερα σήμερα σημείωνε άνοδο 1,5% στα 21,25 ευρώ.

Για το γ' τρίμηνο του έτους ανακοίνωσε ζημιές 1,15 δισ. ευρώ

Πάντως, η αποτυχία να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση θα οδηγήσει σε ναυάγιο τις προσπάθειες της Ιταλίας για αναβίωση της τραπεζικής βιομηχανίας της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα