Γράφημα δείχνει γιατί οι μετανάστες είναι η μόνη σανίδα σωτηρίας για τους Γερμανούς

Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που δείχνουν ότι η μοίρα της Γερμανίας είναι να γίνει σαν την Ιαπωνία.

Η αλήθεια είναι ότι η οικονομική δυσπραγία, οι ακράιες νομισματικές πολιτκικές και τα αρνηικά επιτόκια οδηγούν όλο τον κόσμο να γίνει σαν την Ιαπωνία. Η Γερμανία με την απόδοση στα 5ετή ομόλογα να κινείται στο -0,33% δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Όπως γράφει το Business Insider,

παρ'όλ'αυτά, οι αρνητικές αποδόσεις δεν είναι η μοναδική πηγή ανησυχίας. Είναι όλη η δημογραφική εικόνα της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης που γεννά φόβους και που θα μπορούσε να έχει σοβαρότατες συνέπειες στο μέλλον της οικονομίας της.

Η Γερμανία είναι η πολυπληθέστερη και παραγωγική χώρα στην Ευρώπη με 80 εκατ. πληθυσμό και ΑΕΠ περί τα 3,64 τρισ. ευρώ. Αποτελεί και την τρίτη εξαγωγική δύναμη στον πλανήτη και γι' αυτό είχε το μεγαλύτερηξ εμπορικό πλεόνασμα στον κόμσο το 2014 με 260 δισ. ευρώ

Υπάρχει όμως και η αχίλλειος πτέρνα της ατμομηχανής της ευρωζώνης: η γήρναση του πληθυσμού και οι διαστάσεις του φαινομένου τις επόμενες δεκαετίες. Όπως φαίνεται η αναλογία εργαζομένων προς τους εξαρτώμενους (όπως είναι μεταξύ άλλων οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι) θα έιναι από τις χειρότερες στον κόσμο.

Κάθε χρόνο, γίνονται 8,4 γεννήσεις και 11,3 θάνατοι σε πληθυσμό 1.000 κατοίμων της Γερμανίας. Με τα χρόνια αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των Γερμανών κάτω των 15 θα πέσει στο 13% του πληθυσμού μέχρι το 2050 με τους άνω των 60 να ανεβάινει στο 39%.

Είναι ορατό λοιπόν το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να μην υπάρχει αρκετό εργατικό δυναμικό στη χώρα
Τα Ηνωμένα Εθνη προβλέπουν ότι μέχρι το 2050 ένας στους έξι Γερμανούς θα έιναι άνω των 80 ετών. Υπάρχουν λοιπον δύο δρόμοι:

Αν οι Γερμανοί είναι ικανοποιημένοι με αυτά τα δεδομένα, τότε θα πρέπει να ετοιμάζονται για δραματική μείωση τπου ρόλου που διαδραματίζει η χώρα τους στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι.

Αν πάλι δεν είναι, τότε θα πρέπει να δεχθούν ότι υπάρχει μόνον ένας ρεαλιστικό δρόμος για να σταματήσουν αυτό το «κατρακύλισμα» ανοίγοντας την κάνουλα ώστε να αυξηθεί η ροή προσφύγων. Μόνο έτσι θα αυξηθούν ικανοποιητικά και τα εργατικά χέρια.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση είναι δύσκολη...

Keywords
Τυχαία Θέματα