Podemos εναντίον Ισπανών δισεκατομμυριούχων στη μάχη για τα Sicav

Οι πλουσιότεροι πολίτες της Ισπανίας μπορεί να χρεωθούν με τα "σπασμένα" της πολιτικής αλλαγής της χώρας.

Τη στιγμή που οι Σοσιαλιστές αναλαμβάνουν τα ηνία της προσπάθειας για σχηματισμό κυβέρνησης, το κόμμα κατά της λιτότητας, Podemos, προωθεί έναν συνασπισμό ο οποίος θα βάλλει κατά των φορολογικών ασπίδων οι οποίες προστατεύουν τα 34 δισ. ευρώ κεφαλαίων των πλούσιων Ισπανών.

Εάν ο ηγέτης του κόμματος Pablo Iglesias, πείσει

τους Σοσιαλιστές να δεχτούν μία συμμαχία με το κόμμα το, τα επενδυτικά οχήματα Sicav τα οποία χρησιμοποιούνται από μερικούς δισεκατομμυριούχους θα βρεθούν στο στόχαστρο των αρχών. Η κληρονόμος της Inditex SA, Sandra Ortega, η οικογένεια της Ferrovial, Del Pino, και ο πατέρας του άσου της Barcelona, Gerard Pique, όλοι χρησιμοποιούν Sicavs, μειώνοντας την έκθεση των portfolio τους σε φορολογικές χρεώσεις.

Ο Iglesias πιέζει τον ηγέτη των Σοσιαλιστών, Pedro Sanchez να αγνοήσει τις ανησυχίες των παλαιών μελών του κόμματός του και να προχωρήσει με την συμμαχία η οποία φέρεται πως θα βοηθήσει αυτούς που υπέφεραν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Οι Podemos θέλουν να αναθεωρήσουν το νόμο για τα Sicav, τη στιγμή που οι Σοσιαλιστές έχουν καλέσει προς περισσότερη ρύθμιση.

Τα Sicavs χρησιμοποιούν τράπεζες όπως η UBS Group, Credit Suisse και BNP Paribas, και αποτελούν μία πολύ ελκυστική επιλογή για τους πλούσιους Ισπανούς. Τα Sicavs έχουν φορολογία 1% σε σχέση με το ποσοστό των επιχειρήσεων του 15% για τις startups και το 25% για τις υπόλοιπες.

Η μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα, Banco Santander είχε και το μεγαλύτερο Sicav, με αξία 4,9 δισ. ευρώ βάσει των δεδομένων Σεπτεμβρίου.

Τα Sicav δέχονται γκρουπ που έχουν αξία επενδύσεων τουλάχιστον 2,4 εκατ. ευρώ. Όπως ήταν και αναμενόμενο, τα επενδυτικά οχήματα έχουν προκαλέσει το μένος του κόσμου αφού βοηθούν τους πλούσιους να φοροαποφεύγουν. Βάσει νόμου, ένα Sicav πρέπει να έχει τουλάχιστον 100 μετόχους. Παρόλα αυτά, αφού δεν υπάρχει πλαφόν στο μετοχικό ποσοστό που μπορεί να κατέχει κάποιος επενδυτής, πολλοί απλά προσλαμβάνουν "επενδυτές" που κρατούν μόνο μία μετοχή, με το αποτέλεσμα τα Sicavs να "ανήκουν" σε ορισμένες πλούσιες οικογένειες.

Αν και παρόμοια επενδυτικά οχήματα υπάρχουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ισπανία, τα Sicavs έχουν γίνει ομώνυμα με την φοροαποφυγή για τους πλούσιους.

Keywords
Τυχαία Θέματα