Γιούνκερ: Το Brexit θα κοστίσει περί τα 58 δισ. ευρώ

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα κληθεί να καταβάλει περίπου 50 δισ. στερλίνες ή 58 δισ. ευρώ, όταν αφήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την ώρα που η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ετοιμάζεται να σημάνει την επίσημη έναρξη της διαδικασίας εξόδου.

Μολονότι δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση από πλευράς Ευρωπαίων για την αποχώρηση της Βρετανίας από Την ΕΕ, ωστόσο η Ένωση θα πρέπει να αποτρέψει άλλες χώρες να την ακολουθήσουν, επισήμανε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

«Θα

πρέπει να υπολογίσουμε ποιες ήταν οι βρετανικές δεσμεύσεις και στη συνέχεια το αντίτιμο που θα πρέπει να πληρώσει», είπε ο Γιούνκερ προσθέτοντας ότι αυτό υπολογίζεται γύρω στα 58 δισ. ευρώ.

Η Μέι σχεδιάζει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για το Brexit, που θα διαρκέσουν δύο χρόνια, στις 29 Μαρτίου, με την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Πρώτο και καίριο ζήτημα θα είναι το πόσο θα κοστίσει η έξοδος της χώρας από την ΕΕ, με τους Βρετανούς υπουργούς να υπονοούν ότι δεν πιστεύουν πως η Βρετανία πρέπει να πληρώσει ένα τέτοιο ποσό. Αυτό ακριβώς το θέμα αναμένεται ότι θα προκαλέσει εμπόδια στην ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών για το Brexit.

Σε κάθε περίπτωση, την ίδια εκτίμηση με τον Γιούνκερ έχει εκφράσει και ο Αυστριακός Καγκελάριος, Κρίστιαν Κερν.

Ερωτηθείς γα την αυριανή απουσία της Βρετανίας από την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Ρώμη απάντησε ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη και πρόσθεσε ότι σε προσωπικό επίπεδο, βρίσκει την Τερέζα Μέι «πολύ συμπαθητική».

Όπως δε είπε, «ελπίζω στις δεκαετίες που έρχονται να έχουμε μια φιλική σχέση με τη Βρετανία. Δεν θέλω όμως κι άλλες χώρες να πάρουν τον ίδιο δρόμο, γιατί αν υποθέσουμε ότι το κάνουν δύο, τρεις, τέσσερις χώρες, τότε θα σημάνει το τέλος (της ΕΕ)».

Keywords
Τυχαία Θέματα