Γιώργος Βελέντζας: Η... αλεπού των Duty Free που ξέρει να φέρνει κέρδη

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Όποιος γνωρίζει το ελληνικό λιανεμπόριο, οφείλει να αναγνωρίζει το ρόλο και τις ικανότητες του Γιώργου Βελέντζα. Ενός έμπειρου μάνατζερ από εκείνους που ξέρουν τη δουλειά και που γνωρίζουν να κινούν τα πράγματα. Με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Νομική Αθηνών και μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων έχει φάει την αγορά με το κουτάλι.

Από το 2013, τη χρονιά που η εταιρεία

Καταστήματα Aφορολογήτων Ειδών Α.Ε. εξαγοράστηκε από τη Dufry AG κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου καθώς κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει τόσο την εμπειρία όσο και τη γνωστή του ακεραιότητα. Κι αυτό διότι επί των ημερών του τα επονομαζόμενα Καταστήματα Αφορολόγητων έκαναν άλματα. Την περίοδο που o Όμιλος Folli Follie διαχειριζόταν την εταιρεία Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε. διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής. Στο παρελθόν, την περίοδο που η εταιρεία άνηκε στο δημόσιο, αλλά και κατά την αρχή της ιδιωτικοποίησής της κατείχε τις θέσεις του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή και Οικονομικού Διευθυντή της εταιρείας.

Μπορεί λοιπόν να σημειώθηκε το 2016 κάμψη πωλήσεων όμως η αύξηση καθαρών κερδών που κατέγραψε το 2016 η Καταστήματα Aφορολογήτων Ειδών Α.Ε. (Hellenic Duty Free Shops) δίνει μεγάλα περιθώρια. Αναλυτικότερα, οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου υποχώρησαν στα 288 εκατ. ευρώ το 2016 από 296 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ σε επίπεδο εταιρείας οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 268,6 εκατ. ευρώ από 276,6 εκατ. ευρώ το 2015. Σημειώνεται ότι για διοικητικούς σκοπούς, ο όμιλος είναι οργανωμένος σε τέσσερις κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητες:

α) αεροδρόμια, β) λιμάνια, γ) σύνορα και δ) χονδρικές πωλήσεις.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Δ.Σ., παρά την αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων κατά 9% σε σχέση με το 2015, οι πωλήσεις, με εξαίρεση την Αθήνα που παρουσίασε αύξηση 1,3% (915 χιλ. ευρώ), κινήθηκαν πτωτικά στα περιφερειακά αεροδρόμια κατά 1,1% (-979 χιλ. ευρώ). Τα νησιά επηρεάστηκαν από τις προσφυγικές ροές και το πραξικόπημα στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μείωση των πωλήσεων στα λιμάνια κατά 10% (-1,4 εκατ. ευρώ).

Επίσης, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των αγροτών καθώς και το πραξικόπημα στην Τουρκία επηρέασαν αρνητικά την απόδοση των παραμεθόριων καταστημάτων, που σημείωσαν μείωση πωλήσεων κατά 7% (-5,2 εκατ. ευρώ). Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 77,3 εκατ. ευρώ από 82,5 εκατ. ευρώ το 2015 για τον όμιλο και στα 75,8 εκατ. ευρώ από 81,2, εκατ. ευρώ για την εταιρεία.

Τα κέρδη προ φόρων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων (EBIT) υποχώρησαν για τον όμιλο στα 56,2 εκατ. ευρώ από 65,8 εκατ. ευρώ το 2015 και στα 55 εκατ. ευρώ από 65 εκατ. ευρώ για την εταιρεία.

Τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) διαμορφώθηκαν για τον όμιλο στα 45,2 εκατ. ευρώ από 52,1 εκατ. ευρώ το 2015 και για την εταιρεία στα 44 εκατ. ευρώ από 51,1 εκατ. ευρώ για την εταιρεία. Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους σημείωσαν αύξηση και ανήλθαν για τον όμιλο στα 31, 6 εκατ. ευρώ από 30,5 εκατ. ευρώ το 2015 και για την εταιρεία στα 31 εκατ. ευρώ από 30 εκατ. ευρώ το 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα