Γιατί το Λονδίνο ανησυχεί και πάλι για την πορεία της οικονομίας

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Μεγάλη ανησυχία κυριάρχησε τις τελευταίες ημέρες στο Λονδίνο σχετικά με τη διαχείριση της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Οι ξένοι επενδυτές που θεωρούν αναξιόπιστη την ελληνική κυβέρνηση, φοβούνται πιθανόν ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης με την Ευρώπη. Αυτός είναι ο βασικός τους φόβος και για τον λόγο αυτό πούλησαν μαζικά ελληνικές μετοχές φέρνοντας τον Γενικό Δείκτη τρεις δεκαετίες πίσω.

Οι μετοχές βέβαια ανέκαμψαν χθες μέσα στο διεθνές πλαίσιο και αφού οι τράπεζες

έφτασαν όλες μαζί την περασμένη Πέμπτη να κάνουν 4 δισ. ευρώ! Αυτό όμως αποτελεί έναν απλό εξορθολογισμό μιας μεγάλης πτώσης που συνδέθηκε με την γενικό κακό κλίμα των αγορών. Όμως τα επενδυτικά σπίτια με μακροπρόθεσμο ορίζοντα πέραν των γνωστών Γουάτσα, Πόουλσον κλπ. απουσιάζουν από τα μετοχικά σχήματα των τραπεζών όπου κυριαρχούν μικρά κερδοσκοπικά HEDGE FUNDS. Οι επενδυτές διατηρούν ουσιώδεις αμφιβολίες για την πορεία αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, προεξοφλώντας ότι οι διαδικασίες κινούντα αργά. Πιστεύουν δηλαδή ότι δεν υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον για εξαγορά κόκκινων δανείων καθώς η διαχείριση της οικονομίας συνολικά δεν υπόσχεται ουσιαστική ανάκαμψη.

Τα μεγάλα funds επίσης δεν αντιμετωπίζουν θετικά την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών θεωρώντας ότι η μη αύξηση των επιτοκίων από την FED είναι σοβαρή ένδειξη πραγματικής αδυναμίας για την αμερικανική οικονομία. Την ίδια στιγμή και ενώ ο διεθνής ορίζοντας παραμένει θολός λόγω Κίνας, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δείχνουν ουσιώδεις αδυναμίες παρά το πακέτο νομισματικής χαλάρωσης.

Στο συνολικά αρνητικό αυτό πλαίσιο για την Ελλάδα εκτός από την πορεία της αξιολόγησης υπάρχει πολύ σοβαρή ανησυχία για την εξέλιξη του προσφυγικού που θεωρείται ότι είναι ένα πολύπτυχο και ακανθώδες θέμα για την ελληνική πλευρά. Τα επενδυτικά κεφάλαια δεν έχουν πειστεί ότι η σημερινή κυβέρνηση θα το διαχειριστεί αποτελεσματικά διαβλέποντας μάλιστα και την ευρωπαϊκή κατεύθυνση που δεν έχει κατασταλάξει.

Όμως η ελληνική πλευρά βρίσκεται κοντά και σε μια ευρύτερη γεωπολιτική ζώνη που απειλείται από μια νέα εστία πολέμου μετά τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας στην Βόρεια Συρία. Ολα αυτά δε μπορούν να δημιουργήσουν εμπιστοσύνη για τα διεθνή κεφάλαια, που έχουν καταγράψει την διαπραγματευτική διαδικασία της ελληνικής κυβέρνησης σαν επισφαλή και εγκυμονούσα κινδύνους.

Οι ίδιοι κύκλοι πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να εισέλθει σε τροχιά λελογισμένης ανάκαμψης όταν βλέπουν τις διαμαρτυρίες των αγροτών να κυριαρχούν και πληροφορούνται για την δομή του ασφαλιστικού που χαρακτηρίζεται από αναξιοπιστία χωρίς την στοχευμένη περικοπή συντάξεων. Θεωρούν δε ότι πολύτιμο έδαφος έχει χαθεί και ότι η ελληνική οικονομία θα μπει σε φάση μακροχρόνιας ταλαιπωρίας, αν η σημερινή πολιτική δεν υποστεί ριζικές αλλαγές.

Από τις μετοχές υπάρχουν βέβαια κάποιες στις οποίες διατηρούν και στηρίζουν θέσεις είτε λόγω της εξωστρέφειας είτε λόγω ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών. Αυτές είναι:

Ο Μυτιληναίος όπου οι ξένοι θεσμικοί κατέχουν σύμφωνα με πληροφορίες το 40%. Εκτιμούν ότι ο όμιλος ευνοείται στον ενεργειακό τομέα από την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, ενώ έχει οικοδομηθεί εμπιστοσύνη από την διατήρηση της κερδοφορίας παρά την πτώση των τιμών των μετάλλων. Σε θετική κατεύθυνση οι τελευταίες επαφές με την Citi.

Η Μότορ Οϊλ για την οποία εκτιμούν ότι η κερδοφορία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Ο Τιτάνας που διαβλέπουν καλύτερα αποτελέσματα από το εξωτερικό, ο οποίος και τσεκάρεται από τους αναλυτές της Goldman.

O OTE που δείχνει μεγάλη ανθεκτικότητα και σταθερή πορεία με μείωση δανεισμού.

Ο ΟΠΑΠ με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί η εκκρεμότητα των VLTs για τον οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2015 έχει κλείσει με πολύ καλά αποτελέσματα.

Πέραν του ΟΠΑΠ και της Μότορ Όιλ η BETA AXΕΠΕΥ στις προοπτικές για το 2016 περιλαμβάνει και τις Jumbo, Aegean, Alpha και ΕΧΑΕ. Η ΒΕΤΑ διαβλέπει ευκαιρίες, αναλύει όμως και τα ρίσκα που προέρχονται τόσο από την πορεία της αξιολόγησης όσο και το διεθνές περιβάλλον. Δίνει τέλος μεγάλη σημασία στην αναδιάρθρωση του χρέους εφόσον αυτή υλοποιηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα