Γιατί ολλανδικές τράπεζες κι επενδυτές φοβούνται τόσο τη Λε Πεν

Στην περίπτωση της Ολλανδίας συμβαίνει το εξής παράδοξο: περισσότερο τους τρομάζει η ύπαρξη της γαλλικής ακροδεξιάς και το τι μπορεί να κάνει η Λε Πεν την επαύριο των εκλογών, παρά η ολλανδική ακροδεξιά υπό τον Γκιρτ Γουίλντερς. Κι αυτό γιατί λόγω του ιδιόρρυθμου εκλογικού συστήματος της Ολλανδίας, ο Γουίλντερς έχει πολύ λίγες πιθανότητες να εκλεγεί, απέχει αρκετά από την επίτευξη αυτοδυναμίας και ο νυν πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε έχει δηλώσει απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί μαζί του.

Όμως αν ενισχυθεί κατά τις ολλανδικές εκλογές,

αναμένεται να φουντώσει το λαϊκιστικό αίσθημα στη Γαλλία. Εξάλλου, η Λε Πεν που έχει δεσμευτεί να βγάλει τη Γαλλία από την ΕΕ και το ευρώ, φαίνεται να κερδίζει έδαφος κι έχει ισχυρές πιθανότητες να περάσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Κι ενώ αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στην ανάληψη της προεδρίας, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νίκη – γεγονός που θα σηματοδοτήσει τη μαζική φυγή κεφαλαίων από τη Γαλλία και τις χώρες της ευρω-περιφέρειας, σύμφωνα με την Commerzbank AG.

Να πώς βλέπουν μερικές μεγάλες τράπεζες και διαχειριστές κεφαλαίων τις ολλανδικές εκλογές:

ABN Amro Bank (διαχειρίζεται 200 δισ. ευρώ):

«Οι ολλανδικές εκλογές είναι σημαντικές γιατί μπορεί να αποτελέσουν σήμα για το τι θα συμβεί με άλλες αναμετρήσεις σε μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης» (σσ. Γαλλία, Γερμανία). «Αν αυξηθεί η μεταβλητότητα θα μειώσουμε σταδιακά το άνοιγμά μας σε μετοχές», αναφέρει στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων της τράπεζας.

Robeco (διαχειρίζεται 137 δισ. ευρώ):

«Δεν θα υπάρξει πραγματική επίδραση στην αγορά μετοχών. Η πολιτική του Κόμματος της Ελευθερίας του Γουίλντερς θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί της αν θέλει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση. Αν κερδίσει η Λε Πεν, οι κανόνες του παιχνιδιού θα αλλάξει», αναφέρει ο επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων.

ING Bank:

«Η μεταβλητότητα είναι πολύ χαμηλή, αλλά η μεταβλητότητα στις μετοχές θα αυξηθεί εκ νέου» αναφέρει διαχειριστής επενδύσεων στην ING, η εταιρεία του οποίου επιβλέπει κεφάλαια 26 δισ. ευρώ. «Οι επενδυτές θα μειώσουν θέσεις στα assets με ρίσκο, γιατί είναι προτιμότερο να είσαι ασφαλής παρά... μετανιωμένος. Οι σημαντικότερες εκλογές φέτος θα είναι οι γαλλικές». Ο ίδιος έχει μειώσει τις θέσεις του σε ευρωπαϊκά assets και διεθνείς μετοχές από τις αρχές του 2017.

NN Investment Partners (διαχειρίζεται 224 δισ. δολ.):

«Ένα απίθανο σενάριο είναι ότι η Ολλανδία δεν θα έχει κυβέρνηση , μπορεί και για έναν χρόνο. Δεδομένου ότι η χώρα δεν χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς κυβέρνηση – δεν υπάρχει πρόβλημα», αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της NN. «Δεν αποτελεί πραγματικό ρίσκο για την ευρωζώνη βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα