Γιατί οι επενδυτές ρίχνουν χρήμα στο ασταθές ασήμι

Το ασήμι, γνωστό ως αγορά των άκρων, επιβεβαιώνει τη φήμη του 100% κατά τη διάρκεια του 2017.

Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου έκαναν ράλι το πρώτο τετράμηνο του έτους, ωστόσο τελικά κατέληξε στην απώλεια όλων αυτών των κερδών. Κι όμως, παρά το selloff, οι επενδυτές ρίχνουν χρήματα σε ETFs και τα assets έφτασαν στο επίπεδο ρεκόρ των 21.211 μετρικών τόνων, αποτιμώντας τις θέσεις τους στα 11 δισ. δολ.

Την ίδια ώρα, η εικόνα είναι συγκρατημένη για την αγορά των futures, όπου

τώρα τα hedge funds κατέχουν καθαρή θέση σορταρίσματος για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Metals Focus, George Coles, διαφορετικοί τύποι επενδυτών διαμορφώνουν αντίθετες τάσεις. Μεγάλα, ενεργά hedge funds στοιχημάτισαν στην πτώση των futures λόγω του ρίσκου για αυξημένα αμερικανικά επιτόκια, γεγονός που θα έριχνε την τιμή του αργύρου. Οι αγοραστές ETFs κάνουν συναλλαγές μικρότερου εύρους, χρησιμοποιώντας το ασήμι για μακροπρόθεσμη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους. Αναμένεται λοιπόν να ανταμειφθούν όσο οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στις ΗΠΑ αυξάνουν τη ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, αναφέρει ο Coles.

Ο ίδιος προβλέπει ότι οι τιμές του αργύρου έχουν μάλλον πιάσει πάτο και ότι θα ανακάμψουν από τα τρέχοντα επίπεδα. Οι τιμές θα φτάσουν στα 20,25 δολ/ουγγιά το επόμενο 12μηνο – σημειώνοντας αύξηση 26% από την τρέχουσα τιμή που βρίσκεται στα 16,1075 δολ/ουγγιά.

Παράλληλα, ο Coles εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ δεν θα είναι τόσο ισχυρή όσο θεωρεί ο κόσμος και ότι πιθανότατα θα οδηγήσει σε μια βραδύτερη του αναμενόμενου αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Αυτό, αναφέρει ο Coles, θα ευνοήσει τα πολύτιμα μέταλλα, μαζί με το σορτάρισμα των επενδυτών στον δείκτη Comex για τα πολύτιμα μέταλλα που θα ενισχύσει το ράλι..

Οι τιμές του αργύρου έχουν υποστεί απώλειες από τον Απρίλιο, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι Κεντρικές Τράπεζες ετοιμάζονται για σφιχτή νομισματική πολιτική. Συγκεκριμένα, το τελευταίο τρίμηνο το ασήμι υπέστη απώλειες 12%, ξεπερνώντας κάθε άλλο μέταλλο, σύμφωνα με τον δείκτη εμπορευμάτων του Bloomberg. Ο χρυσός υποχώρησε κατά 4,2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα