Γιατί οι αναλυτές είναι απόλυτα απαισιόδοξοι για τις ευρωαγορές

Αναμένουν ετήσια πτώση άνω του 9% για τον Euro Stoxx 50 - Βασικό «βαρίδι» οι τραπεζικές μετοχές και κυρίως αυτές της Ιταλίας - Πλήγμα αν και ελεγχόμενο από το Brexit σε όλους τους κλάδους - Δύσκολα οι ευρωαγορές θα κατορθώσουν να συμβαδίσουν με τη Wall Street

Οι αναλυτές εμφανίζονται όλο και πιο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών και κυρίως των τραπεζών.

Πλέον εκτιμούν ότι ο Euro Stoxx

50 θα κλείσει το έτος στα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή θα σημειώσει ετήσιες απώλειες 9,2%, ενώ τον Ιούνιο εκτιμούσαν ότι αυτές θα έφθαναν στο 3,3%.

Οι μετοχές μπορεί να βούλιαξαν μετά το Brexit, αλλά οι εκτιμήσεις των αναλυτών «βούλιαξαν» πολύ νωρίτερα, υποδεικνύοντας ότι τα ενδεχόμενα rebound είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Δεν είναι μόνο το Brexit που φοβίζει, αλλά μία σειρά από παράγοντες όπως: χαμηλή ανάπτυξη, οι προοπτικές του τραπεζικού κλάδου, κυρίως του ιταλικού, είναι δύο εκ των αιτιών που έχουν ρίξει χαμηλά το Euro Stoxx 50 στο α' εξάμηνο.

«Όλοι αναμένουν το επόμενο ντόμινο και τα πάντα δείχνουν ότι αυτό θα είναι η Ιταλία. Τα προβλήματα της Ευρώπης ξεκινούν και τελειώνουν με τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου», εκτιμά ο Michael Hewson, αναλυτής της CMC Markets.

Μπορεί οι μετοχές παγκοσμίως να έχουν ανακάμψει αλλά ο Euro Stoxx 50 παραμένει 3,% χαμηλότερα σε σύγκριση με τις 23 Ιουνίου, ημέρα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Κατά μέσο όρο οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος δείκτης θα κλείσει το έτος στις 2.967 μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα