Γιατί οι αγορές τρομάζουν με τον Μελανσόν

Ο υποψήφιος της Αριστεράς έχει ήρωες τον Τσάβες και τον Κάστρο και την περασμένη Κυριακή, κάτω από έναν ανέφελο ουρανό έδειξε με τη δύναμη των 30.000 ατόμων που παρακολούθησαν την ομιλία του στη Μασαλία, γιατί η άνοδός τους στα τελευταία γκάλοπ, τρομάζει τις αγορές, πιο πολύ κι από την ακροδεξιά Λε Πεν.

Χωρίς καν να κρατά σημειώσεις, ο Κομμουνιστής, Ζαν Λυκ Μελανσόν, επιτέθηκε στις «ακραίες αγορές που μετατρέπουν τον πόνο, τη μιζέρια

και την εγκατάλειψη των πολιτών σε χρυσάφι και λεφτά». Η Γαλλία, είπε, είναι μια χώρα με τεράστιο πλούτο, λάθος κατανεμημένο, μια χώρα που θα πρέπει να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ και να καταδικάσει τις επιδρομές των ΗΠΑ στη Συρία.

Τέτοιες πύρινες ομιλίες φέρνουν τον 65χρονο υποψήφιο πιο κοντά από ποτέ στην προεδρία, καθώς στα γκάλοπ, φιγουράρει πλέον ως ένα από τα τέσσερα φαβορί. Και με τα σχέδιά του για το πώς θα βγάλει τη χώρα από τα οικονομία της προβλήματα, προκαλεί τριγμούς στις αγορές.

Η άνοδός του στα γκάλοπ (18% στο τελευταίο) συνοδεύτηκε από αύξηση του premium που η Γαλλία μπορεί να δανειστεί έναντι της Γερμανίας στη 10ετία στις 75 μ.β. Απο λιγότερο από 60 μονάδες βάσης τον Μάρτιο. Αρα η άνοδος Μελανσόν είναι «άσχημα νέα για τα γαλλικά ομόλογα», σημειώνουν αναλυτές της ABN Amro.

Οι ψηφοφόροι προσελκύονται από τις αντισυμβατικές του θέσεις κατά της παγκοσμιοποίησης και του δυτικού μιλιταρισμού.Παράλληλα, ο Μελανσόν έχει ταχθεί αναφανδόν κατά της ευρωπαϊκής λιτότητας και υποστηρίζει ότι το πρόγραμμά του προβλέπει τη στήριξη της οικονομίας με 100 δισ. ευρώ και επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών συνθηκών ώστε να δοθεί στη Γαλλία περισσότερος οικονομικός έλεγχος, ενώ θα θέσει πολλούς όρους για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Αναλυτές βέβαια, αναρωτιούνται πού θα βρει αυτά τα 100 δισ. ο Μελανσόν, αν όχι από την επιβολή σκληρών φόρων, ενώ για τις συνθήκες λένε πως αυτό θα έθετε τη συμμετοχή στην Ευρώπη αμφίβολη, κάτι που απεύχεται η πλειοψηφία των Γάλλων.

Τα βάζει και με τους επιχειρηματίες, αφού θα κάνει δυσκολότερες τις απολύσεις εργαζομένων, θα περιορίσει τους μισθούς των στελεχών και θα αποσύρει τη χώρα από συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Παράλληλα, υπόσχεται αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15% και να μειώσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης για κάποιες κατηγορίες πολιτών, στα 60 με πλήρη σύνταξη.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, δεν φαίνεται πιθανή η επίτευξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον Μελανσόν, ακόμα κι αν αναδειχθεί πρώτη δύναμη, πράγμα που θα κάνει πολύ δύσκολη την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος.

Κι όπως λέει ο πολιτικός του αντίπαλος, Φρανσουά Φιγιόν, ο Μελανσόν μπορεί να θέλει να γίνει καπετάνιος του Ποτέμκιν, αλά θα καταλήξει να πουλά τα συντρίμμια του Τιτανικού. Όσο για τον Μακρόν, έχει αναφέρει πως δεν συμμερίζεται το όραμα του Μελανσόν για την ειρήνη, αν πρόκειται για ειρήνη τύπου... Βλαντιμίρ Πούτιν.

Keywords
Τυχαία Θέματα