Γιατί ο OPEC χρειάζεται τη βοήθεια της Ρωσίας για να τερματίσει την υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου

Ακόμα κι αν ο OPEC εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις του για το «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου η υπερπροσφορά στην αγορά είναι τεράστια για να μπορέσει να φέρει την ισορροπία, σχολιάζει το Bloomberg.

Τα κράτη μέλη του Οργανισμού έχουν συμφωνήσει να συρρικνώσουν τα αποθεματικά μέσω μιας μικρής μείωσης της παραγωγής, η πρώτη εδώ και οκτώ χρόνια, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Mohammed Barkindo.

Τα στοιχεία όμως δείχνουν

ότι ακόμα και η πιο μεγάλη μείωση της παραγωγής δεν θα έφερνε τα επιθυμητά αποτελέσματα, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια, κυρίως από τη Ρωσία.

Τα αποθεματικά παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τη ζήτηση εδώ και τρεις συνεχείς χρονιές, με τη συνολική ποσότητα να φτάνει τα 160 τάνκερς. Η μείωση της παραγωγής που έχουν συμφωνήσει οι χώρες του OPEC υπολογίζεται ότι θα μειώσουν την υπερπροσφορά κατά 11% το 2017, κι αν ο Οργανισμός δεν μπορέσει να έλθει σε συμφωνία με τη Ρωσία υπάρχει ο κίνδυνος για μια νέα κατάρρευση τιμών, υποστηρίζει η Commerzbank.

«Μπορεί η Ρωσία και ο OPEC να υπόσχονται διάφορα, ωστόσο τα οικονομικά και τα πολιτικά εμπόδια στη συνεργασία τους είναι πάρα πολλά. Το ρίσκο γι' αυτούς λοιπόν είναι το τι θα συμβεί μόλις η αγορά καταλάβει τη μπλόφα τους» σχολιάζει ο Eugen Weinberg, επικεφαλής εμπορευμάτων στην Commerzbank.

Αν ο OPEC δεν δράσει για να μειώσει τα αποθεματικά την επόμενη χρονιά, θα υποβαθμίσουμε τις προβλέψεις μας, τονίζει η Societe Generale.

Πάντως αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία θα μπορέσει να φέρει ένα rebalancing στην αγορά το 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα