Γιατί μας δίνουν - και θα συνεχίσουν - τα χρήματα που ζητάμε στις τράπεζες κάθε χρόνο;

Όταν μάζευαν τα κομμάτια τους οι Ευρωπαίοι απο τον τελευταίο πόλεμο, η ανάπτυξη δεν φαινόταν πουθενά. Η απελπισία είχε κυριεύσει τους ανθρώπους καθώς, καθημερινά, αντιμετώπιζαν προβλήματα υποσιτισμού.

Οι Γερμανοί έβλεπαν ταινίες με τις θηριωδίες των Ναζι για να πάρουν ένα δελτίο τροφίμων, και εμείς οι Έλληνες ,όποιοι δεν πεινούσαμε σφαζόμαστε μεταξύ μας, δίχως να ξέρουμε για το 90% επιρροής που είχε γράψει στο χαρτί ο Τσώρτσιλ όταν μιλούσε με τον Στάλιν.

Όταν το μάθαμε κλάψαμε διπλά, μια στην Βάρκιζα και μια αργότερα.

Ακόμη και ο Ντεκ Γκωλ έλεγε σε ομιλίες του στους Γάλλους ότι, πρέπει να περιμένουν 20 χρόνια για την ανάπτυξη. Το καίριο ζήτημα της Ευρώπης λύθηκαν με την ιστορική ομιλία του κ. Μάρσαλ και το πακέτο ανάπτυξης που κατέθεσε.

Η ίδια, όμως, απελπισία κυριαρχεί πάλι στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Ακόμη και τώρα όποιον παράγοντα της αγοράς να ρωτήσεις λ. χ για τα τραπεζικά δάνεια, θα σου περιγράψει την καταστροφή ότι, κανείς δεν πληρώνει τα δάνεια και πως τα κεφάλαια που πάνε στις τράπεζες “καίγονται”.

Ως ένα βαθμό αυτή η ανάλυση έχει ένα δίκιο, διότι όταν δεν πληρώνονται τά δάνεια και φεύγουν οι καταθέσεις, τότε η ρευστότητα πάει περίπατο. Και οι μεν οι αριστεροί ( Συριζα ) έχουν έτοιμη την λύση : Αν λ.χ η Eurobank θέλει λεφτά , ας τα πάρει απο το ΤΧΣ και αφήστε τους ξένους επενδυτές να περιμένουν στο.... κρύο, έχοντας 2 δισ. δολάρια στα χέρια.

Κανείς δεν έχει αναρωτηθεί γιατί οι ξένοι επενδυτές μας δίνουν με τέτοια “λύσσα” τα χρήματα τους; Αφού είναι υπερδανεισμένες και θα “καούν” για ποιό λόγο αγοράζουν μερικές φορές δίχως να υπάρχει αύριο ; Κι αυτό θα συμβεί για δεύτερη φορά.

Δεν γνωρίζουν πως εκτός απο τους πραγματικά πληγέντες επιχειρηματίες, ιδιωτικούς υπαλλήλους κ,α υπάρχουν κινήματα “δεν πληρώνω” ( σ.σ Δεν πληρώνω πηγαίνω ταβέρνα ). Προφανώς και τα γνωρίζουν πολύ καλά. Οι ξένοι, όμως, γνωρίζουν ότι, οι μετοχές τραπεζών επαρκώς κεφαλαιοποιημένων θα φέρουν αποδόσεις λόγω της μόχλευσης, μόλις η οικονομία γυρίσει. Με λίγα λόγια, όπως έχει τα λεφτά στα χέρια θα αρχίσει να παίρνει τα δάνεια πίσω και θα αρχίσει να δίνει καινούργια. Υπο αυτή την έννοια, οι τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank επιχειρούν αυτό που πρέπει να κάνουν για να γυρίσουν πίσω τα χρήματα και να ξεκινήσει πάλι η οικονομία.

Έχει μαλλιάσει το πληκτρολόγιο να το γράφουμε : Η Ελλάδα ακολουθεί το αμερικανικό μοντέλο της Citigroup που έφερε πάλι την εμπιστοσύνη στην αμερικανική οικονομία και οδήγησε στο μεγαλύτερο bull market της δεκαετίας. Όλα τα παραπάνω, είναι η καλύτερη απάντηση στον Thomsen που ήθελε τις κεφαλαιακές ανάγκες σε 20 δισ. ευρώ. Κανείς δεν μπορεί να πάει κόντρα στις αγορές, όσο η μουσική παίζει.
Γι αυτό ας εκμεταλλευτούμε την περίοδο.

Blogger Δημήτρης Παφίλας
Keywords
Τυχαία Θέματα