Ανατροπές στο τραπεζικό σύστημα – Όλα τα σενάρια και το παρασκήνιο

01:15 7/3/2014 - Πηγή: BankWars

Ένα μεγάλο πολιτικό – οικονομικό παιχνίδι με άρωμα «διαπλοκής» και με πρωταγωνιστές τα πρόσωπα που παίζουν πρώτους ρόλους στο τραπεζικό σύστημα και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που τα στηρίζουν και στηρίζονται από αυτά, εξελίσσεται από χθες το απόγευμα, όταν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλος ανακοίνωσε τα stress tests, βάσει των οποίων προσδιορίζονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Οι

κεφάλαιακές ανάγκες είναι συνολικά 6,382 δις που οι τράπεζες πρέπει να απαντήσουν το πως θα τις καλύψουν. Σημειώνεται ότι με το δυσμενές σενάριο, οι ανάγκες αυτές ανεβαίνουν στα 9,418 δις, πολύ κοντά στις απόψεις που για άλλους λόγους, επιμένει να διατυπώνει ο Πωλ Τόμσεν και το ΔΝΤ.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ένας «πόλεμος» επικοινωνιακός άρχισε να εκτυλίσσεται, στον οποίο εμπλέκονται εν αγνοία τους, ακόμα και πολιτικά πρόσωπα, με πρώτο αυτό του Πρωθυπουργού Α.Σαμαρά, ο οποίος φέρεται έντονα δυσαρεστημένος με την «απόδοση» της Εθνικής. Αλήθεια ή όχι, θα φανεί γύρω στον Απρίλιο, όταν η διοίκηση της Εθνικής δώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος το capital plan για το που θα βρεί τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίησή της.

Μία – μία οι περιπτώσεις των εξελίξεων στις συστημικές τράπεζες:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ προχωρά η Τράπεζα με στόχο αρχικά να αποπληρώσει τα 435 εκατ. ευρώ που έχουν προκύψει από τα stress tests, να επιστρέψει στο Δημόσιο 750 εκατ. ευρώ που αφορούν τις προνομιούχες μετοχές Αλογοσκούφη του 2008 αλλά και να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την κεφαλαιακή της επάρκεια ενόψει της προσπάθειας χρηματοδότησης για την ανάπτυξη της οικονομίας. Η Τράπεζα Πειραιώς, με την αύξηση κεφαλαίου που ανακοίνωσε, έδειξε ότι «όλα τα έχει προγραμματισμένα», έχοντας κάνει και τις ανάλογες επαφές στο εξωτερικό. Η αύξηση θα πετύχει – θα μπορούσε και μεγαλύτερη – και με τον τρόπο αυτό θα μειώσει τη συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο του ΤΧΣ και οι ιδιώτες μέτοχπι θα ελέγχουν γύρω στο 35% της τράπεζας.

ALPHA BANK: Ανακοινώνει αύξηση κεφαλαίου άνω του ενός δις για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες των 262 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από τα stress tests, για να αποπληρώσει και αυτή τις προνομιούχες μετοχές Αλογοσκούφη του 2008 και για να της μείνουν κεφάλαια, προκειμένου να κάνει τη δουλειά που ξέρει και πρέπει να κάνει κάθε τράπεζα: Να χρηματοδοτεί την επιχειρηματική δραστηριότητα και τους πολίτες. Με την αύξηση, οι ιδιώτες μέτοχοι θα ελέγχουν γύρω στο 25% των μετοχών.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Καλώς ή κακώς, στο στόχαστρο. Τα 2,183 δις ευρώ που της καταλόγισαν τα stress tests, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θα τα καλύψει χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ότι μέχρι τις 15 Απριλίου θα καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος το σχέδιό της. Ένα σχέδιο, που όπως όλα δείχνουν, θα εξαρτηθεί πρώτον από το αν δοθεί ή όχι παράταση από την τρόικα μέχρι το 2015 και δεύτερον από το πως θα πάει στην Τουρκία η Finansbank. Αν δοθεί η παράταση, όλα θα πάνε καλά. Επίσης καλά θα πάνε όλα, αν πάει καλά η Finansbank. Αν όμως αυτά…στραβώσουν, δεν υπάρχει άλλη λύση για την Εθνική, παρά η πώληση ολόκληρης της τράπεζας στην Τουρκία, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματά της στα επόμενα χρόνια. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι αναφορικά με τις δυνητικές ζημίες του εγχώριου χαρτοφυλακίου δανείων από τα tests της Blackrock, η Εθνική Τράπεζα τοποθετείται σε καλύτερη θέση σε σχέση με την αγορά.

Τουρκολιάς και Χριστοδούλου, έχουν πολλή δουλειά να κάνουν μέχρι τον Απρίλιο, αν εξακολουθούν να θέλουν να είναι επικεφαλής στην Εθνική. Και αυτό, γιατί η άλλη λύση, Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ μέσω της συγχώνευσης με τη Eurobank, ναι μεν συζητιέται, αλλά αν εφαρμοστεί, άλλοι θα είναι αυτοί που θα αναλάβουν το νέο σχήμα.

EUROBANK: Ο Χ.Μεγάλου επελέγη για να φέρει φρέσκο χρήμα στην τράπεζα και ελάχιστοι πίστευαν πως θα τα καταφέρει. Τα κατάφερε ως προς να τα βρεί πείθοντας τους ξένους επενδυτές για το μέλλον της τράπεζας. Δεν ήταν βέβαια δυνατόν να τα καταφέρει να …πείσει και τους βουλευτές, να ψηφίσουν το νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση, που θα επέτρεπε στη Eurobank να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου σε τιμές αγοράς, κάτι απόλυτα λογικό για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα αλλά …παράλογο για το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Η Eurobank λοιπόν, ελεγχόμενη κεφαλαιακά πλήρως από το ΤΧΣ, θα συνεχίσει τις προσπάθειες συμμαζέματος του χαρτοφυλακίου της και κάποια στιγμή θα πάρει από το ΤΧΣ τα 3 δις που χρειάζεται για να συνεχίσει. Θα υπάρξει νέα προσπάθεια προς τους ξένους σε μία επόμενη φάση; Άγνωστο.

Εδώ ακριβώς, μπαίνει και το θέμα «ΕΘΝΙΚΗ». Υπάρχει σοβαρή πλέον πιθανότητα, επειδή με τα 3 δις του ΤΧΣ «σώζονται» και η Eurobank και η Εθνική, να αποφασιστεί η συγχώνευσή τους. Όπως είπαμε και προηγούμενα, σε αυτή την περίπτωση, ανεξάρτητα από το τι θέλει ή δεν θέλει να κάνει ο κ.Μεγάλου, το νέο σχήμα μπορεί να τον περιλαμβάνει στην «ηγεσία» του, μπορεί και όχι.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ATTICA BANK: Τα 397 εκατομμύρια ευρώ δεν είναι λίγα χρήματα που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίησή της. Πάντως, η Διοίκηση της τράπεζας επισημαίνει ότι θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις και μέτρα, ώστε να καλύψει τους απαιτούμενους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας εντός της προθεσμίας που έθεσε η ΤτΕ.
Επισημαίνεται ότι η Attica Bank βάσει των κεφαλαίων που διαθέτει, τηρεί τους απαιτούμενους από την ΤτΕ δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Θα τα καταφέρει; Είναι ένα στοίχημα. Να μην ξεχνάμε, ότι τα χρήματα της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου προήλθαν κυρίως από το ΤΣΜΕΔΕ. Και το Ταμείο, δεν είναι …διεθνής επενδυτής. Αν δεν τα καταφέρει, πράγμα που η αγορά απεύχεται, η Attica θα σπάσει σε good και Bad και θα πάρει το δρόμο για την κρατικοποίηση.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Original article: Ανατροπές στο τραπεζικό σύστημα – Όλα τα σενάρια και το παρασκήνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα