Γιατί η πολιτική κρίση δεν πλήττει τα ιρλανδικά ομόλογα

Παρά την πολιτική κρίση οι αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων συνεχίζουν να υποχωρούν

Όταν υπάρχει χάος, ξεχάστε τη σταθερότητα.

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές που έπληξαν κατάφωρα τον συνασπισμό υπό την αρχηγία του Έντα Κένι, η ιρλανδική πολιτική ζωή βρίσκεται προ του χάους όταν το κοινοβούλιο της χώρας θα κληθεί να επιλέξει τον επικεφαλής της νέας κυβέρνησης την Πέμπτη.

Ούτε ο Κένι ούτε κάποιος αντίπαλός του είναι ικανοί να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία, με αποτέλεσμα ο Κένι να παραμείνει μεταβατικός

πρωθυπουργός και η κόντρα μεταξύ των κομμάτων να συνεχιστεί.

Μετά από ανάλογου αποτελέσματος εκλογές σε Πορτογαλία και Ισπανία στα τέλη του περασμένου έτους, αυτή η ανασφάλεια ήταν ότι ο Κένι ζήτησε από τους ψηφοφόρους να μην οδηγήσουν την Ιρλανδία.

Όμως το κόστος δανεισμού της χώρας έχει υποχωρήσει από τις εκλογές έως και σήμερα, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι ο επικεφαλής του Fine Gael θα κατορθώσει να δημιουργήσει κυβέρνηση συνασπισμού ακόμη και με τους παραδοσιακούς εχθρούς του άλλου κόμματος, του Fianna Fail και οι δύο μαζί θα κρατήσουν το αντιμνημονιακό Sinn Fein εκτός της εξουσίας.

«Η αγορά δεν ενδιαφέρεται και τόσο για το ακριβές μείγμα του συνδυασμού που θα προκύψει αρκεί αυτός να οδηγήσει στον σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης», εκτιμά ο Eoin Fahy, οικονομολόγος της Kleinwort Benson Investors στο Δουβλίνο και προσθέτει «το βασικό ζήτημα είναι το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των Fianna Fail και Sinn Fein είναι εξαιρετικά απίθανο».

Πωλήσεις ομολόγων

Σχεδόν την ίδια ώρα που θα υπάρξει συνεδρίαση του ιρλανδικού κοινοβουλίου η αρμόδια αρχή της χώρας θα προχωρήσει σε πώληση 6μηνων εντόκων γραμματίων αξίας 500 εκατ. ευρώ, η πρώτη μετά τις εκλογές.

Όλα υποδεικνύουν ότι οι επενδυτές δεν ανησυχούν. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου φθάνει στο 0,85%, με το spread με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα να έχει υποχωρήσει στις 69 μονάδες βάσης από 83 που ήταν πριν από τις εκλογές. Στις 3 Μαρτίου η απόδοση του 5ετούς ιρλανδικού ομολόγου υποχώρησε από το μηδέν για πρώτη φορά στην ιστορία.

Αυτό συνέβη και εξαιτίας της πολιτικής του Μάριο Ντράγκι. Από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ, τον Νοέμβριο του 2011, ο Ντράγκι έχει μειώσει α επιτόκια οκτώ φορές και έχει αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Σχεδόν τα 2/3 των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει περαιτέρω την αξία των μηνιαίων αγορών ομολόγων στην αυριανή της συνεδρίαση.

Αυτή η τακτική βοηθά ώστε να υπάρξει διαχείριση του πολιτικού ρίσκου. Αν και οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων ενισχύθηκαν καθώς εκτιμάται ότι η νέα κυβέρνηση θα περιορίσει τη λιτότητα. Ενώ αντίθετα στα ισπανικά έχουν υποχωρήσει. Η Ισπανία παραμένει χωρίς κυβέρνηση, αλλά η απόδοση των 10ετών ομολόγων έχει υποχωρήσει κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,56%.

Ο χρόνος περνά

Βάσει του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ θα αγοράσει ιρλανδικά ομόλογα εννέα δισ. ευρώ το 2016, όπως εκτιμά η Deutsche Bank. Σύμφωνα με την Danske Bank, η Ιρλανδία είναι η μοναδική χώρα για την οποία η ΕΚΤ θα αγοράσει περισσότερα ομόλογα από αυτά που έχει εκδώσει η αρμόδια εγχώρια αρχή.

Την ίδια ώρα που ο Ντράγκι προσφέρει στη χώρα χρόνο προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών, Μάικ Νούναν υποστήριξε ότι η τάση στην αγορά θα αλλάξει εάν τελικώς δεν σχηματιστεί κυβέρνηση εντός ενός εύλογου διαστήματος.

Ο 64χρονο Κένι σίγουρα θα χάσει την ψηφοφορία την Πέμπτη, όπως και ο 55χρονος ηγέτης του κόμματος Fianna Fail, Μάικλ Μάρτιν. Μετά από αυτό θα ξεκινήσουν κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι το οποίο μπορεί να διαρκέσει δύο μήνες. Το κόμμα Fine Gael είναι έτοιμο να προσφέρει μία συμφωνία στους αντιπάλους του Fianna Fail, μέρος της οποίας θα είναι και η ισότιμη εκπροσώπηση σε υπουργικές θέσεις, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Irish Times.

Τα δύο κόμματα ελέγχουν 94 έδρες στο 158 εδρών κοινοβούλιο, με το Sinn Fein να ελέγχει 23.

«Η αντίδραση των επενδυτών ήταν εξαιρετικά ήπια, με ορισμένους να διακρίνουν ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ιρλανδία και αυτών που αντιμετωπίζουν Ισπανία και Πορτογαλία», εκτιμά η Cantor Fitzgerald και προσθέτει πως και τα δύο κόμματα θεωρούνται φιλικά προς τις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα