Γιατί η Deutsche Bank ετοιμάζεται να «χρυσώσει» την Τουρκία

Η Deutsche Bank AG βρίσκεται σε συνομιλίες με πολλούς πελάτες της από την Τουρκία για να αυξήσει τη χρηματοδότησή της, η οποία θα συνδεθεί με τα κριτήρια ESG (για την ανταπόκριση σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνικής ευαισθησίας και εταιρικής διακυβέρνησης), ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την αξιοποίηση μιας ολοένα και πιο προσοδοφόρου χρηματοδοτικής δράσης.

Η Claire Coustar, παγκόσμια επικεφαλής ESG της Deutsche Bank

και αντιπρόεδρος της θυγατρικής της στην Τουρκία, λέει ότι αναμένει «πολλές θετικές ιστορίες» να βγουν από την Τουρκία στο μέτωπο του ESG. Σημειώνει επίσης ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία «θα είναι πολύ σημαντική στο μέλλον για να φέρει διεθνείς επενδυτές στη χώρα», όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank Christian Sewing κατέστησε σαφές ότι σκοπεύει η γερμανική τράπεζα να αποκτήσει ένα σταθερό πυλώνα στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά ESG.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι γίγαντες της Wall Street όπως η JPMorgan Chase & Co ανακοινώνουν σχέδια να κάνουν το ESG «πανταχού παρόν» στα προϊόντα τους, δεδομένου μάλιστα ότι πρόσφατα πρόσθεσαν τη σχετική «ετικέτα» και στα παράγωγα. Μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche, έχουν επίσης αρχίσει να πειραματίζονται με αντισταθμίσεις ESG και συμφωνίες repo και σε αναδυόμενες αγορές όπως η Τουρκία.

Ο πολλαπλασιασμός των προϊόντων ESG, ωστόσο, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο πραγματικά συμβάλλουν στην κοινωνική δικαιοσύνη ή σε έναν πιο πράσινο πλανήτη. Αυστηρότεροι ευρωπαϊκοί κανονισμοί έχουν ήδη αναγκάσει τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία της περιοχής να αφαιρέσει την «ετικέτα» ESG από περιουσιακά στοιχεία περίπου 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για «πράσινο ξέπλυμα». Ωστόσο, η Deutsche και άλλες μεγάλες τράπεζες λένε ότι η προσθήκη μετρήσεων ESG σε περισσότερες δράσεις χρηματοδότησης θα βοηθήσει στη διάδοση της βιωσιμότητας.

Οι Γερμανοί ανέλαβαν δράση…

Η Deutsche Bank μόλις έκλεισε μια συμφωνία επαναγοράς με βάση το ESG ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων με την Akbank TAS, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας.
«Θα θέλαμε να επεκταθούμε και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Τουρκία και εκτός Τουρκίας για να έχουμε συναλλαγές που συνδέονται με το ESG στον χρηματοπιστωτικό τομέα η στα παράγωγα», δήλωσε η Coustar.

Η διμερής συμφωνία θέτει στόχους για την ισότητα των φύλων, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την απαίτηση αποφυγής παροχής κεφαλαίων σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα. Τόσο η Deutsche όσο και η Akbank αρνήθηκαν να παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Ο Orhan Ozalp, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank AS Turkey, λέει ότι η συμφωνία με την Akbank αποτελεί μέρος ενός στόχου να επιτευχθεί χρηματοδότηση που συνδέεται με το ESG ύψους 10 δισ.εκατομμυρίων λιρών (1,2 δισ.εκατομμυρίων δολαρίων) μέχρι το τέλος του έτους. Οι συμφωνίες των δανειστών που συνδέονται με τα ESG κριτήρια στην Τουρκία μέχρι τον Αύγουστο φέτος ανήλθαν σε 5,2 δισ.εκατομμύρια λίρες, όπως είπε.

«Εργαζόμαστε πάνω σε παρόμοιες σημαντικές συναλλαγές», τόνισε ο Ozalp και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν ενεργές συζητήσεις με κορυφαίες διεθνείς τράπεζες για αυτό το θέμα».

112 χρόνια στην Τουρκία

Η Deutsche Bank, η παρουσία της οποίας στην Τουρκία ξεκίνησε πριν από 112 χρόνια μετά τη χρηματοδότηση του σιδηροδρόμου Κωνσταντινούπολη-Βαγδάτη, βοήθησε στη χρηματοδότηση αρκετών έργων υποδομής την περασμένη δεκαετία, συμπεριλαμβανομένου του αυτοκινητόδρομου Κωνσταντινούπολης-Σμύρνης, του αεροδρομίου της Άγκυρας και της κρεμαστής γέφυρας στα Δαρδανέλια.

Συνολικά, η Deutsche Bank έχει θέσει στόχους για 200 δισ. εκατομμύρια ευρώ σε βιώσιμες χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις έως το τέλος του 2023 και έχει επίσης συνδέσει την αμοιβή κορυφαίων στελεχών με αυτούς τους στόχους.

Βέβαια, οι στόχοι ESG σε συμφωνίες που πραγματοποιούνται σε αναδυόμενες αγορές, όπου η πραγματικότητα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη φαίνεται δύσκολο να είναι συμβατή με αυτή την «ετικέτα», παραμένει ένα αμφιλεγόμενο εγχείρημα. Ακόμα κι έτσι, ορισμένοι επενδυτές υποστηρίζουν ότι οι αναδυόμενες αγορές είναι το ιδανικό μέρος για την εφαρμογή στρατηγικών ESG, καθώς υπάρχουν πολλές δυνατότητες για μετάβαση σε πιο βιώσιμα επιχειρηματικά και κοινωνικά μοντέλα.

Η πραγματικότητα και οι… ουρές των επενδυτών

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg, η χρηματοπιστωτική βιομηχανία της Τουρκίας έχει κάνει σημαντικά βήματα όσον αφορά τη διαφορετικότητα των φύλων, με τις γυναίκες να αποτελούν λίγο περισσότερο από το ήμισυ του εργατικού δυναμικού, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών της Τουρκίας.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι λιγότερες τράπεζες δανείζουν τώρα σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα.

Αλλά η ιστορία της χώρας με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των φυλακίσεων δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών, μιλάει από μόνη της.

Παρ ‘όλα αυτά, ο Ozalp υποστηρίζει ότι οι επενδυτές… κάνουν ουρά.

«Η Τουρκία έχει μεγάλη ζήτηση και προσπαθούμε να διευρύνουμε την επενδυτική βάση για τη χώρα μέσω επαφών με περιοχές της Λατινικής Αμερικής ή της Ασίας όσον αφορά τις πράσινες επενδύσεις ή τις επενδύσεις που συνδέονται με ESG», όπως δηλώνει.

Διαβάστε ακόμη

Αδειάζει το Δημόσιο: Κύμα από μαζικές συνταξιοδοτήσεις αναμένεται το 2021

Οι Κορεάτες της ΗΜΜ ψηφίζουν Πειραιά

Like με δόσεις: Η Facebook δίνει δάνεια σε ΜμΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα