Γιάννης Γιωνάς (Meazon): Φτιάχνει τους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας που προτιμά η ισπανική ΔΕΗ

Της Μαριάννας Τζάννε

Η ισπανική ΔΕΗ, η Endesa, επέλεξε τους μετρητές της ελληνικής εταιρείας Meazon για να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για την κατανάλωση ενέργειας στην οικιακή χρήση. Η εταιρεία παρέχει στους πελάτες της τεχνολογικό εξοπλισμό μέτρησης, λύση που ολοκληρώνεται με τη διαδικτυακή υπηρεσία παρακολούθησης και ανάλυσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, βασισμένη

στις τεχνολογίες cloud της Microsoft. Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές μπορούν να παρακολουθήσουν με ακρίβεια το ρεύμα που κατανάλωσαν από τη χρήση, π.χ., air condition ή άλλων ενεργοβόρων συσκευών ή μέσω αισθητήρων να μετρήσουν τα επίπεδα υγρασίας στον εσωτερικό τους χώρο. Η λύση της Meazon αποτελείται από δικής της σχεδίασης μικρούς ενεργειακούς μετρητές και ελεγκτές που τοποθετούνται στους ηλεκτρολογικούς πίνακες σπιτιών και κτιρίων με ενσωματωμένη ευφυΐα και συνδέονται μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ασύρματη τεχνολογία.

«Πρόκειται για έναν επαναστατικό και λειτουργικό τρόπο συλλογής και επεξεργασίας κτιριακών και βιομηχανικών δεδομένων (π.χ. ενέργεια, θερμοκρασία, υγρασία, παρουσία κ.λπ.) σε συνδυασμό με τεχνολογίες ανάλυσης δεδομένων και ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την υποστήριξη βιομηχανικών και κτιριακών λειτουργιών, όπως εξοικονόμηση ενέργειας, προληπτική συντήρηση και βελτιστοποίηση επιχειρησιακών διαδικασιών», σημειώνει ο κ. Γιάννης Γιωνάς, συνιδρυτής και αντιπρόεδρος της Meazon. Οπως αναφέρει, στην Ευρώπη αυτά τα συστήματα μπορεί να τα αξιοποιήσουν οι μεγάλες εταιρείες (αποθήκες, σούπερ μάρκετ, τράπεζες) με πολλά κτίρια, ενώ υπάρχουν πρότζεκτ με 15.000 σημεία μέτρησης! Στην Ελλάδα η εταιρεία έχει συνάψει αντίστοιχη συνεργασία για την παρακολούθηση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Eurobank, σε συνεργασία με τη Eurobank Property Services και τη ZEB.

Στα πέντε χρόνια λειτουργίας της η Meazon έχει κατακτήσει δύο βραβεία καινοτομίας σε Ευρώπη (European Utility Week Product Innovation Award) και Αμερική (Top Product Award). Τον περασμένο Μάιο διακρίθηκε από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ στον διαγωνισμό σχεδίασης πρωτοποριακού ενεργειακού μετρητή κτιρίων, διάκριση που ουσιαστικά της άνοιξε την πόρτα στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ ξεκίνησε και δεύτερο γύρο χρηματοδότησης σε Ελλάδα και εξωτερικό (στον πρώτο γύρο συμμετείχε η Alpha Venture) για την ανάπτυξη των προϊόντων της.

Keywords
Τυχαία Θέματα