Γερμανικός Τύπος: Τα εμπόδια στις επαναπροωθήσεις και η εναλλακτική οδός της Ιταλίας

H συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για του πρόσφυγες που αρχίζει να εφαρμόζεται στις 4 Απριλίου θεωρείται μεγάλη επιτυχία για την Kαγκελάριο Μέρκελ. Όμως εμφανίζονται δυσκολίες στην υλοποίησή της. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι αμφίβολο εάν η Τουρκία θα δεχθεί την επαναπροώθηση παράτυπων προσφύγων που κατέφυγαν στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και μετά. Ως αντάλλαγμα η ΕΕ της έχει υποσχεθεί να διανείμει σε χώρες της Ένωσης μέχρι και 72.000

πρόσφυγες που βρίσκονται σε καταλύματα στη χώρα.

Νομικά και πρακτικά εμπόδια

Οι προετοιμασίες κυρίως από ελληνικής πλευράς έχουν σκαλώσει, την ώρα που αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των προσφύγων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει να αναγνωρίσει η Αθήνα την Άγκυρα ως ασφαλή χώρα, όπου πρόσφυγες και μετανάστες προστατεύονται από τη βία και τις διώξεις. Οι Βρυξέλλες θεωρούν το συγκεκριμένο σημείο ως βασική νομική προϋπόθεση για την επαναπροώθηση των προσφύγων και περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει το νομικό κενό. Εκτός αυτού υπάρχουν και πρακτικά προβλήματα. Από τους 2300 ξένους εμπειρογνώμονες, που υποσχέθηκε η ΕΕ να αποστείλει στην Ελλάδα για την ταυτοποιήση των προσφύγων στα hot spot, μόνο λίγοι έχουν φτάσει.

Αλλά και σε άλλους τομείς τα κράτη μέλη έχουν αθετήσει τις υποσχέσεις που έδωσαν στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής σε σχέση πχ. με αστυνομικούς της Frontex, μεταφραστές, υπαλλήλους ειδικούς σε θέματα ασύλου. Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο 170. Χωρίς αυτό το προσωπικό δεν μπορεί να αρχίσουν επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Διότι είναι σημαντικό να τηρηθούν οι διαδικασίες εξέτασης των ατομικών αιτήσεων παροχής ασύλου. Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει με δικές της δυνάμεις.

Φυλακές τα προσφυγικά καταλύματα;

Πριν την έναρξη των επαναπροωθήσεων την ερχόμενη Δευτέρα οργανώσεις βοήθειας εναντιώθηκαν στη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, μάλιστα ορισμένες εξ αυτών, όπως η Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, απέσυραν τους συνεργάτες τους, κάτι που θεωρήθηκε πλήγμα για τη συμφωνία. Οι δύο μεγάλες οργανώσεις κατήγγειλαν ότι οι συνεργάτες τους δεν έχουν πλέον πρόσβαση στους πρόσφυγες και ότι δεν μπορούν να τους βοηθήσουν. Κατήγγειλαν επίσης ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα περιφρούρησης των προσφυγικών καταλυμάτων. Η εκπρόσωπος της UNHCR Μελίσα Φλέμινγκ τα αποκάλεσε «φυλακές». Ο λόγος αυτών των μέτρων έχει να κάνει με την επιτάχυνση της διαδικασίας των αιτημάτων για χορήγηση ασύλου.

Σε περίπτωση που ξεπεραστούν οι δυσκολίες μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, οι πρόσφυγες από την ηπειρωτική Ελλάδα θα μεταφερθούν με λεωφορεία στην Τουρκία. Εάν βρίσκονται στα νησιά θα μεταφερθούν με πλοία καταρχήν στα τουρκικά παράλια, στην πόλη Ντικιλί, κοντά στη Σμύρνη. Παράλληλα θα μπορούσε να αρχίσει η διανομή προσφύγων από την Τουρκία σε ευρωπαϊκές χώρες. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία έχουν εκδηλώσει την ετοιμότητά τους να υποδεχθούν τους πρώτους πρόσφυγες.

Η εναλλακτική οδός της Ιταλίας

«H EE προτίθεται να ξεκινήσει από τη Δευτέρα την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία, γράφει η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Η Αθήνα ανοίγει το δρόμο για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας». Και η εφημερίδα του Μονάχου τονίζει: «Μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να επικυρωθούν σε Ελλάδα και Τουρκία οι νομικές προϋποθέσεις για τη συμφωνία. (…) Την ίδια ώρα όμως πολλοί πρόσφυγες επιλέγουν να έρθουν στην Ευρώπη ταξιδεύοντας από τη Λιβύη στην Ιταλία».

Στην εναλλακτική διαδρομή μέσω Ιταλίας αναφέρεται σε άρθρο της και η εφημερίδα Handelsblatt σημειώνοντας: «Μέχρι σήμερα στη Λαμπεντούζα και τη Σικελία έφθαναν πρόσφυγες από την υποσαχάρια Αφρική. Τώρα οι ιταλικές αρχές αναμένουν Αφγανούς, Σύρους και Ιρακινούς. Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών πολλοί σχεδιάζουν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο στην Τύνιδα, το Αλγέρι ή το Κάιρο, να περάσουν στη Λιβύη και από εκεί με πλοιάρια στην Ιταλία. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν στα ιταλικά hot spot Σύροι που έφθασαν στην Ιταλία μέσω Αδριατικής. Συνολικά πάντως στα κέντρα πρώτης υποδοχής φιλοξενούνται σήμερα 108.000 ενήλικές και 10.000 ανήλικοι».

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα