Γερμανικά και ιαπωνικά ομόλογα τα «καταφύγια» των επενδυτών - Υποχωρούν παγκοσμίως οι αποδόσεις

Σε νέα χαμηλά ρεκόρ έχουν βρεθεί τον Ιανουάριο οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας και της Γερμανίας, καθώς οι επενδυτές καταφεύγουν σε αυτά ως «καταφύγια» εν μέσω έντονης μεταβλητότητας και αναταραχών στις αγορές.

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ιαπωνικών ομολόγων υποχώρησαν κάτω από το -0,1%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών πιέστηκαν σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων επίσης έχουν βρεθεί σε χαμηλά ρεκόρ,

με τις αποδόσεις των 5ετών, συγκεκριμένα, να βρίσκονται στο -0,32%.

Τα γερμανικά ομόλογα επέκτειναν το επικό τους ταξίδι στη σφαίρα της φαντασίας και υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά, με την απόδοση των 5ετών να βρίσκεται στο -0,32%.

Ωστόσο, η πτωτική τάση στις αποδόσεις των ομολόγων δεν περιορίζεται μόνο στην Γερμανία και την Ιαπωνία, αλλά όπως φαίνεται είναι παγκόσμια.

Ο παγκόσμιος δείκτης της JPMorgan βρίσκεται στα χαμηλά 9 μηνών και ο αντίστοιχος της Bank of America σε χαμηλά 12 μηνών.

Καταλύτης για την πορεία των επιτοκίων αποτελούν και οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως. Στην Ασία, η Τράπεζα της Ιαπωνίας εισήγαγε για πρώτη φορά αρνητικά επιτόκια, η Τράπεζα της Αυστραλίας διατηρεί τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά, ενώ η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας συνεχίζει να παρεμβαίνει στην αγορά και το γιουάν.

Στην Ευρώπη, η ΕΚΤ σχεδιάζει νέες δράσεις τον Μάρτιο για να στηρίξει την οικονομία και τον πληθωρισμό ενώ και η Fed δεν δείχνει να βιάζεται να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκιά της.

Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg, η πιθανότητα να αυξηθούν τα επιτόκια μέσα στο 2016 παραμένει κάτω από το 60%.

Keywords
Τυχαία Θέματα