Θετικά πρόσημα στην Ασία παρά τις ανησυχίες για τη Β. Κορέα

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν σήμερα οι ασιατικές αγορές, εν μέσω ανησυχιών για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τη βόρεια Κορέα προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Κορυφής του Αμερικανού και του Κινέζου προέδρου την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Μετά την εκτόξευση, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε προειδοποίησε ότι η Βόρειος Κορέα μπορεί να προβεί και σε άλλες ενέργειες.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις

πρέπει σίγουρα να μας απασχολούν, αλλά, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν επηρεάζουν τα χαρτοφυλάκια», αναφέρει ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης της Macquarie Securities Group, Βίλτορ Σβετς, προσθέτοντας ότι αυτές οι εντάσεις θα συνεχιστούν και στο εγγύς μέλλον.

Στα ταμπλό ο ASX 200 στην Αυστραλία, σημείωσε άνοδο 0,34%, λαμβάνοντας στήριξη από τον υποδείκτη των πρώτων υλών που έκανε άλμα 1,62% καθώς και τον υποδείκτη του τομέα ενέργειας που ενισχύθηκε κατά 1,13%.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei σημείωσε άνοδο 0,27%. Στο μεταξύ, η Toshiba ζήτησε νέο δάνειο από τους πιστωτές της και σε αντάλλαγμα προσφέρει μερίδιο της μονάδας επεξεργαστών μνήμης, σύμφωνα με το Reuters.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, λόγω των ανησυχιών στην κορεατική χερσόνησο μετά τις τελευταίες κινήσεις της Πιόνγιανγκ.

Στην Κίνα, οι μετοχές κινήθηκαν σε θετικό έδαφος μετά από δυο ημέρες αργίας. Ο Shanghai composite ενισχύθηκε κατά 1,37%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε πτώση 0,17%.

Ο τραπεζικός κλάδος της Ασίας σημείωσε κυρίως πτώση. Οι μεγαλύτερες ιαπωνικές τράπεζες ήταν στο κόκκινο, με τη Mitsubishi UFJ και τη Mizuho Financial να χάνουν 0,94% και 0,80% αντιστοίχως. Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Αυστραλίας επίσης διαπραγματεύτηκαν χαμηλότερα. Η National Australia Bank σημείωσε απώλειες 0,77% και η ANZ 0,53%.

Οι κινεζικές τράπεζες εμφάνισαν μεικτή εικόνα, με την Τράπεζα της Κίνας να χάνει 0,54% και την China Construction Bank να ενισχύεται κατά 0,67%.

Στο μεταξύ, ανώτατος αξιωματούχος του λευκού Οίκου, δήλωσε πως η συνάντηση Τραμπ – Σι αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη σχέσεων των δύο χωρών και ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει δίκαιους οικονομικούς δεσμούς. Παράλληλα, η συνάντηση θα λειτουργήσει ως «τεστ» για τις διμερείς σχέσεις.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει «κούρεμα» των τραπεζικών κανονισμών Dodd-Frank, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι ευκολότερο για τις τράπεζες να δανείζονται χρήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα