Γ. Στασινός: Η Τράπεζα Γης και η πολεοδόμηση οικοδομικών συνεταιρισμών θα φέρουν την οικιστική ανάπτυξη

της Μαριάννας Τζάννε

Την λειτουργία της Τράπεζας Γης ως μοχλό ανάπτυξης και αποκατάστασης διατηρητέων κτιρίων, μαζί με την παροχή κινήτρων για την χρηματοδότηση των οικοδομικών συνεταιρισμών από επενδυτές, προτείνει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός.

Όπως σημειώνει, η θεσμοθέτηση της τράπεζας γης μέσω ενός αδιάβλητου ηλεκτρονικού συστήματος έχει

καθυστερήσει αδικαιολόγητα μολονότι θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την μεταφορά συντελεστή δόμησης και να δώσει οριστική λύση στην νομιμοποίηση αυθαιρέτων, να κινητοποιήσει την ανταλλαγή εκτάσεων για οικοδομικούς συνεταιρισμούς που δεν μπορούν να πολεοδομηθούν και ταυτόχρονα να χρηματοδοτήσει τον εξωραϊσμό των προσόψεων όλων των διατηρητέων κτιρίων με πόρους της αγοράς συντελεστή των ίδιων των διατηρητέων. Ο κ. Στασινός μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους υποστήριξε ότι αναγκαία προϋπόθεση για να "τρέξει" ο θεσμός της Τράπεζας Γης που είχε προβλεφθεί από τον πρώτο νόμο για τα αυθαίρετα, είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες η κυβέρνηση αλλά και να καθοριστούν οι ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης σε κάθε περιοχή. Σε ότι αφορά την οικιστική ανάπτυξη στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, προτείνει να επιτραπεί η αξιοποίηση των εκτάσεων από ιδιώτες επενδυτές μέσω ενός μοντέλου εντατικής αντιπαροχής. Διευκρίνισε πάντως ότι για την εφαρμογή του νόμου που ψήφισε το 2014, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εκκρεμούν οι κανονιστικές πράξεις.

Ο επικεφαλής του Επιμελητηρίου των μηχανικών, ανέφερε ότι επί των ημερών του τα οικονομικά του ΤΕΕ μπήκαν σε τροχιά νοικοκυρέματος καθώς προχώρησε στον διακανονισμό των συνδρομών των μελών με οφειλές ύψους 7 εκ. ευρώ. Όπως σημείωσε τα έσοδα του ΤΕΕ ενισχύθηκαν, μέσα στα οποία περιλαμβάνονται και 2,5 εκ. από τις δηλώσεις αυθαιρέτων. Δεν αποσιώπησε όμως την μεγάλη ανεργία που βιώνει ο κλάδος που όπως εκτίμησε αγγίζει το 70% και επισήμανε ότι για το ασφαλιστικό των μηχανικών έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Για άλλη μια φορά υπερασπίστηξε το επάγγελμα του μηχανικού, αναφέροντας ότι όπως οι ελεγκτές δόμησης μπήκαν στις οικοδομές έτσι και στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις χρειάζεται να διεισδύσουν μηχανικοί για να μπορέσει να κινηθεί η αγορά και να τροφοδοτηθούν νέες επενδύσεις. Μεγάλο αγκάθι χαρακτήρισε στον τομέα των εργοληπτικών έργων και των μελετών τις δυσκολίες στην χορήγηση εγγυητικών επιστολών, ένα τμήμα των οποίων εξυπηρετούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια η Τράπεζα Αττικής.

Ο κ. Στασινός που θα είναι υποψήφιος με την παράταξη της ΔΚΜ στις εκλογές του ΤΕΕ στις 20 Νοεμβρίου, βρίσκεται στο τιμόνι του ισχυρού θεσμικού οργάνου των μηχανικών τον τελευταίο 1,5 χρόνια. Το διάστημα αυτό το ΤΕΕ προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις με βάση τις οποίες, όπως ανέφερε χθες, μπορεί να προκληθεί ένα αναπτυξιακό σοκ και να εκκινήσει η ελληνική οικονομία, ώστε να αποκτήσουν εκ νέου δουλειά και οι μηχανικοί. Οι προτάσεις του Προέδρου του ΤΕΕ, οι οποίες όπως ανέφερε έχουν μικρή ή καθόλου δημοσιονομική επίπτωση, είναι:

1. Άμεση ενεργοποίηση νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ιδίως όπως το «Εξοικονομώ» και άλλα εξοικονόμησης ενέργειας.

2. Νέα πρόσκληση για νεοφυείς επιχειρήσεις στην οποία να μπορούν να ενταχθούν οι μηχανικοί, αφού στην πρόσφατη πρόσκληση δεν επιτρέπονταν.

3. Προσκλήσεις εντός του 2016 για ένταξη έργων για το 50% του προϋπολογισμού του Νέου ΕΣΠΑ και ένταξη έργων που αντιστοιχούν στο 30% του προϋπολογισμού.

4. Άμεση λειτουργία της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών.

5. Άμεση λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου με όλα τα στοιχεία και σχέδια κάθε οικοδομής στην παρούσα πραγματική τους κατάσταση, ώστε κάθε σχέδιο για την ανάπτυξη να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα.

6. Άμεση θεσμοθέτηση νέου πλαισίου χρήσεων γης. Ουδείς πραγματικά κατάλαβε γιατί επιλέχθηκε η επιστροφή στο παρελθόν του 1987. Αν η κυβέρνηση θέλει νέες χρήσεις γης, να τις φέρει τώρα για θεσμοθέτηση. Η χώρα δεν μπορεί να παραμένει στις προβλέψεις του 1987.

7. Διασύνδεση των χρήσεων γης που θα θεσμοθετηθούν με την κωδικοποίηση των ΔΟΥ και του Υπουργείου Οικονομικών και πλήρης αντιστοίχισή τους, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο «ερμηνειών» από τις υπηρεσίες.

8. Μεταφορά όλων των δεδομένων δόμησης, χρήσεων γης και θεσμικών γραμμών (δασικά, natura, αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλός κλπ) σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, βασισμένο στο ψηφιακό υπόβαθρο του Κτηματολογίου, ώστε να δημιουργηθεί ένας και μόνο ψηφιακός χάρτης «πάνω στον οποίο θα ξέρουμε ποιος μπορεί να κάνει τί και που».

9. Ηλεκτρονική αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ευθύνη ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού.

10. Ηλεκτρονική αδειοδότηση λειτουργίας τουριστικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

11. Κίνητρα σε πολίτες εκτός ΕΕ για αγορά κατοικίας όπως η χορήγηση visa, με βάση το μοντέλο της Πορτογαλίας.

12. Κίνητρα αγοράς κατοικίας από Έλληνες μετανάστες με μηδενικό ή πολύ χαμηλό φόρο.

13. Θεσμοθέτηση της Τράπεζας Γης, ενός θεσμού που μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος θα μπορούν να γίνονται πράξεις όπως: η αγορά συντελεστή δόμησης για οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων που τώρα προβλέπεται για 30 χρόνια, αγορά συντελεστή δόμησης σε αντικειμενικά καθορισμένες ζώνες υποδοχής, ανταλλαγές εκτάσεων για τον απεγκλωβισμό οικοδομικών συνεταιρισμών, χρηματοδότηση της αποκατάστασης των προσόψεων όλων των διατηρητέων κτιρίων από τους πόρους της αγοράς συντελεστή των ίδιων των διατηρητέων.

14. Αξιοποίηση παλιών στρατοπέδων που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό, όχι προς την πλευρά της οικοδόμησης, αλλά προς την πλευρά της δημιουργίας πράσινων πνευμόνων μέσα στις πόλεις. Αυτό μπορεί να γίνει με αξιοποίηση του εργαλείου της Τράπεζας Γης και της μεταφοράς συντελεστή εκτάσεων παλαιών στρατοπέδων σε περιοχές εκτός του αστικού ιστού.

15. Κίνητρα χρηματοδότησης από επενδυτές των οικοδομικών συνεταιρισμών που θα πρέπει άμεσα να απεγκλωβιστούν στη βάση της πρόσφατης νομοθεσίας του Ν.4280/2014. Έκδοση κανονιστικών πράξεων για την εφαρμογή του Ν. 4280/2014 και εφαρμογή των διαδικασιών μέσω ηλεκτρονικού συστήματος.

16. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ανάθεσης μελετών και δημοσίων έργων με περιορισμό του ποσοστού έκπτωσης με βάση δυναμικό αλγόριθμο, ώστε να μην μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων. Ο δυναμικός αλγόριθμος θα περιλαμβάνει το πραγματικό κόστος (το οποίο θα προέρχεται από τιμές παρατηρητηρίου), από τις προσφορές των διαγωνιζομένων και ενδεχομένως και από άλλους παράγοντες. Αυτός ο δυναμικός (μη σταθερός) αλγόριθμος θα δίνει την μέγιστη έκπτωση πέρα από την οποία δε θα γίνονται δεκτές οι προσφορές.

17. Μείωση των σταδίων των προδικαστικών και δικαστικών προσφυγών και παράλληλα δυνατότητα εξέλιξης των διαγωνισμών όταν παρέρχεται ένα διάστημα, με την υποχρέωση να εφαρμοστούν οι όποιες αποφάσεις εκδοθούν από τα δικαστήρια. Πρέπει να δίνεται υποχρεωτικά προτεραιότητα σε δικαστήρια που αποφασίζουν για μελέτες και έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ώστε να μην χάνονται ευρωπαϊκοί πόροι.

18. Εκχώρηση ρόλου ελεγκτή σε ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για αδειοδοτήσεις όπως περιβαλλοντικές και άλλες, κατά το πετυχημένο πρότυπο των ελεγκτών δόμησης, καταπολεμώντας έτσι τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.

19. Να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρόβλεψη που θα επιτρέπει στους ελεύθερους επαγγελματίες Διπλωματούχους Μηχανικούς να παρακολουθούν την υλοποίηση δημοτικών έργων και να συμβάλλουν στην ωρίμαση των έργων, με επιλογή που θα γίνεται αντικειμενικά μέσω ηλεκτρονικού μητρώου.

20. Άμεση θεσμοθέτηση του Χωροταξικού Τουρισμού στη βάση αυτού του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα