Φόροι και γραφειοκρατία «έπνιξαν» την ανταγωνιστικότητα

Αποκαρδιωτικά είναι για την Ελλάδα τα συμπεράσματα της φετινής έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία στο επιχειρείν (Doing Business 2018) σε σύνολο 190 χωρών. Στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα

υποχωρεί στην παγκόσμια κατάταξη, καταλαμβάνοντας την 67η θέση από την 61η θέση που ήταν στην περσινή έκθεση και είναι πίσω από χώρες, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Ρουμανία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για μείωση της γραφειοκρατίας, απλοποίησης διαδικασιών και διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί, καθώς την ίδια ώρα έχει αυξηθεί η φορολογία. Σύμφωνα με την έκθεση, μια επιχείρηση στην Ελλάδα καταβάλλει το 51,7% των κερδών της σε φόρους και εισφορές, ποσοστό που στην περσινή έκθεση ήταν στο 50,7%. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ είναι 40,1%!

Η πληρωμή τόσων φόρων μεταφράζεται σε απώλεια όχι μόνο χρημάτων, αλλά και χρόνου. Για τις σχετικές διαδικασίες απαιτούνται στην Ελλάδα 193 ώρες ενώ ο μ.ο. του ΟΟΣΑ είναι 160,7 ώρες. Επιπλέον, σε μια αξιολόγηση των διαδικασιών σε ο,τι αφορά τον χρόνο αναμονής των επιχειρήσεων για την επιστροφή φόρων, αλλά και για την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και εν γένει των φορολογικών εγγράφων, η χώρα μας βαθμολογία με 75,7 στην κλίμακα από 1 ως 100 με τη μέση βαθμολογία των χωρών μελών του ΟΟΣΑ να είναι 83,45.

Το άλλο κριτήριο, το οποίο σχετίζεται με το λειτουργικό κόστος και αποτελεί αυτό στο οποίο η Ελλάδα έχασε τις περισσότερες θέσεις από πέρυσι (στην 76η από την 52η) είναι η ηλεκτροδότηση. Στην Ελλάδα απαιτούνται 7 διαδικασίες (4,7 είναι ο μ.ο. στον ΟΟΣΑ), 55 ημέρες (79,1 ο μ.ο. στον ΟΟΣΑ), ενώ το κόστος είναι ίσο με το 70,1% του κατά κεφαλήν εισοδήματος, πολύ υψηλότερο από τον μ.ο. του ΟΟΣΑ (63% του κατά κεφαλήν εισοδήματος).

Επίσης σημαντική υποχώρηση της θέσης της χώρας μας, από την 82η στην 90η, καταγράφεται και ως προς το κριτήριο της λήψης πίστωσης, στο οποίο εξετάζεται όχι τόσο η πρόσβαση στη χρηματοδότηση αλλά η ύπαρξη επαρκούς προστασίας για τους πιστωτές και λεπτομερούς πληροφόρησης για την πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων. Μάλιστα σε μία κλίμακα 0 ως 12 η Ελλάδα βαθμολογείται με 3 ως προς την αποτελεσματικότητα των πτωχευτικών νόμων στην προστασία των πιστωτών. Εξάλλου η χώρα μας υποχώρησε στην 57η θέση και σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες των πτωχεύσεων αφού ο χρόνος για την ολοκλήρωση της φθάνει τα 3,5 χρόνια με το μ.ο. στον ΟΟΣΑ να είναι 1,7. παράλληλλα οι ενέγγυοι πιστωτές λαμβάνουν πίσω το 33,6% των χρημάτων τους όταν στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ το ποσοστό είναι κατά μ.ο. στο 71,2%.

Αναλυτικά η Ελλάδα εμφανίζει τις ακόλουθες επιδόσεις:

- Έναρξη επιχείρησης: 37η θέση
- Διαχείριση κατασκευαστικών αδειών: 58η θέση
- Ηλεκτροδότηση: 76η θέση
- Καταχώρηση ακίνητης περιουσίας: 145η θέση
- Εξασφάλιση πίστωσης: 90η θέση
- Προστασία επενδυτών μειοψηφίας: 43η θέση
- Πληρωμή φόρων: 65η θέση
- Διασυνοριακό εμπόριο: 29η θέση
- Επιβολή συμβάσεων: 131η θέση
- Επίλυση πτωχεύσεων: 57η θέση

Σε πολύ καλύτερη θέση απ' τη χώρα μας κατατάσσονται όλες οι γειτονικές χώρες ή οι χώρες που οι οικονομίες τους έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της ελληνικής.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 67η θέση και την ίδια ώρα Αλβανία βρίσκεται στην 65η θέση, η Τουρκία στην 60η, η Κύπρος στην 53η, η Βουλγαρία στην 50η θέση, η Ιταλία στην 46η θέση, η Ρουμανία στην 45η, η Σερβία στην 43η, η Πορτογαλία στην 29η θέση και η Ισπανία στην 28η θέση. Εντύπωση προκαλεί η διατήρηση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε υψηλή θέση των Σκοπίων, συγκεκριμένα στην 11η θέση από 10η που ήταν πέρσι.

Αναφορικά με την Ελλάδα, στην έκθεση σημειώνεται ότι η χώρα μας μαζί με το Λουξεμβούργο και τη Χιλή αποτελούν τις τρεις χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, μεταξύ αυτών των χωρών, η Ελλάδα είναι πίσω από χώρες, όπως η Σλοβακία (39η), η Σλοβενία (37η), η Τσεχία (30η), η Πορτογαλία (29η), η Πολωνία (27η), η Λετονία (19η), η Ιρλανδία (17η) και η Εσθονία (12η).

Ακολουθεί αναλυτικά η έκθεση για τη χώρα μας

Keywords
Τυχαία Θέματα