Φ. Καραβίας: Ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα φέρει την έξοδο στις αγορές

Της Στεφανίας Σούκη

«Παρά τη μεγάλη προσπάθεια της κοινωνίας η οποιαδήποτε πρόοδος που επιτυγχάνουμε είναι πολύ αργή. Ωστόσο, αν θέλουμε να δούμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων είναι ότι έχουμε αρχίσει να βλέπουμε κάποιο… φώς. Τα νέα μέτρα είναι σκληρά, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις θα σημάνουν και μία πορεία σταδιακής άρσης των capital controls».

Τάδε έφη πρίν από λίγο ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank

από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι «παρά τη μεγάλη καθυστέρηση της β’ αξιολόγησης και το αρνητικό πρόσημο του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του έτους, το 2017 η οικονομία θα καταγράψει φέτος τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων 10 ετών, η οποία, κατά τις εκτιμήσεις θα διαμορφωθεί στο 1,5%».

Ο κ. Καραβίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μεγάλη σημασία του κλάδου, ο οποίος αναμένει φέτος ρεκόρ διεθνών αφίξεων σε επίπεδα πάνω από 26 εκατομμύρια ή 1 εκατ. επιπλέον σε σχέση με το 2016. «Δεν είναι τυχαίο ότι η θετική κατάληξη της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, παρά την καθυστέρηση, συνδέεται με τον τουρισμό. Συνολικά, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι από τη φάση της άρνησης έχουμε περάσει στη συνειδητοποίηση ότι μόνο μέσα από ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μπορεί η χώρα να βγεί στις αγορές, να επανεκκινήσει η οικονομία, να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας. Αυτή η συνειδητοποίηση διατρέχει το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας».

Οσον αφορά ειδικά την Eurobank, όπως ανέφερε ο ίδιος, είναι στρατηγικός συνεργάτης του κλάδου, τόσο για τη χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων, όσο και την στήριξη μικρότερων επιχειρήσεων. «Εχουμε πραγματοποιήσει εκταμιεύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ σε τουριστικές επιχειρήσεις μέσα σε ένα ιδιαίτερο δύσκολο περιβάλλον όσον αφορά τη ρευστότητα».

Οσον αφορά τη διαχείριση του διογκωμένου κλάδου κόκκινων δανείων συνολικά των εγχώριων επιχειρήσεων, ο τουριστικός κλάδος είναι και αυτός στους κλάδους που υφίστανται μεγάλες πιέσεις με σημαντικό αριθμό ‘’κόκκινων’’ ξενοδόχων: «Οι υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις όπως και οι ξένοι επενδυτές θα δούν ευκαιρίες επέκτασης και ανάπτυξης των εργασιών και μέσω εξαγορών και σε προβληματικές μονάδες», ανέφερε ο κ. Καραβίας. «Πρόσφατα ολοκληρώσαμε τη διαγωνιστική διαδικασία για μία από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες στη Ρόδο (σ.σ. το πρώην Capsis το οποίο δόθηκε στον επιχειρηματία Ν. Κούτρα) που θα λειτουργήσει από Ελληνα επιχειρηματία, έχοντας λάβει χρηματοδότηση από το όμιλο. Θα ακολουθήσει άμεσα ανάλογες διαδικασίες για επιχειρήσεις σε Αττική, Βόρεια Ελλάδα, Ηπειρος κ.α.», ανέφερε ο κ. Καραβίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα