K. Mητσοτάκης: «Η Ελλάδα πρέπει να γίνει το πιο δυνατό τουριστικό brand στην Ευρώπη»

Της Στεφανίας Σούκη

Πέντε βασικούς άξονες με το όραμα να γίνει η Ελλάδα το πιο δυνατό τουριστικό brand στην Ευρώπη θέτει η Νέα Δημοκρατία, όπως ανέφερε πριν από λίγο από το βήμα της συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ως κεντρικός ομιλητής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αναφέρθηκε και στη σημερινή, ιδιαίτερα δύσκολη όπως τη χαρακτήρισε, κοινοβουλευτική ημέρα

επισημαίνοντας ότι «σήμερα το απόγευμα ψηφίζεται το τέταρτο μνημόνιο και το δεύτερο σε δύο χρόνια, το οποίο είναι αχρείαστο. Υπάρχει άλλος δρόμος για να βγεί η χώρα από την κρίση, με νοικοκύρεμα του κράτους, πρόσθετες επενδύσεις, συμμάζεμα των κρατικών δαπανών και χαμηλότερους φόρους για επιχειρήσεις και πολίτες. Ο τουρισμός θα είναι ο πρώτος, μεγάλος ωφελημένος από αυτή την στρατηγική επιλογή γιατί αποτελεί το σπουδαιότερο κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία, με πάνω από 23% επί της συνολικής απασχόλησης και έσοδα άνω των 13 δισ. ευρώ. Ειδικά τα χρόνια της κρίσης είναι το μεγάλο στήριγμα της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας συνεισφέροντας στη βελτίωση της τραυματισμένης εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ άφησε τον κλάδο στον αυτόματο πιλότο και αρκέστηκε στα οφέλη της δουλειάς που είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια: Το 2015 ανακόπηκε η δυναμική που είχε επιτευχθεί, ενώ το 2016 μειώθηκαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και η Μέση Κατά Κεφαλή Δαπάνη σημείωσε πτώση στα 471 ευρώ, την ώρα που άλλες ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία και η Κύπρος έχουν απογειώσει τα έσοδά τους. Η κυβέρνηση αντιμετώπισε τον κλάδο εξ' αρχής με προχειρότητα και ανικανότητα.Το υπουργείο Τουρισμού περιορίστηκε σε μία επιφανειακή διαχείριση της εικόνας του κλάδου».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις για τον τουρισμό της χώρας: «Πρόκειται για μία αποκρατικοποίηση την οποία αρχικά πολέμησε, αλλά τελικά οικειοποιήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, με ενάμιση χρόνο καθυστέρηση».

Στην παρούσα φάση, επείγει η κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη, τη δημιουργία έργων υποδομής, μέσω (και) του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που θα στηρίξουν τον τουρισμό ανά περιοχή και τη σύζευξη τουρισμού και πολιτισμού (καθιέρωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ηλεκτρονική κράτηση για τους αρχαιολογικούς χώρους κ.α.). «Ως ΝΔ στηρίζουμε την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και το έργο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι κι ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει και η παραχώρηση των υπόλοιπων αεροδρομίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ως προς τους πέντε σημαντικούς άξονες παρέμβασης της ΝΔ για τον τουρισμό:

-Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για κάθε κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας, με ανάγκη για 100 δισ. ευρώ επενδύσεις σε όλη τη χώρα την επόμενη επταετία. Από αυτά, τα 20 δισ. ευρώ θα πρέπει να κατευθυνθούν στον τουρισμό, όπου υπάρχουν ήδη ώριμα επενδυτικά σχέδια και πρέπει να ξεκολλήσουν.

-Η αναμόρφωση της φορολογικής πολιτικής επίσης αποτελεί αναγκαιότητα: Οι φορολογικοί συντελεστές, που εκτοξεύτηκαν τα τελευταία χρόνια, πρέπει να επιστρέψουν σε ανταγωνιστικά επίπεδα. «Ως ΝΔ δεσμευόμαστε για την κατάργηση του τέλους διαμονής, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2018 και για την σταδιακή αποκλιμάκωση του ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, καθώς και τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις στο 20%».

-Στο χωροταξικό σχεδιασμό ζητούμενο είναι η αειφόρος και διατηρήσιμη χωροταξική ανάπτυξη. «Η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως ένα χωροταξικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων: Δεν είναι δυνατόν να είναι έωλα σημαντικά επενδυτικά σχέδια λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου».

-Η δημιουργία χαρτοφυλακίου προϊόντων προστιθέμενης αξίας, με την ενίσχυση τομέων όπως ο πολιτιστικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός (προϊόν με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή δαπάνη), ο τουρισμός πόλεων, η τουριστική κατοικία κ.τ.λ. μπορούν επίσης να φέρουν επιπλέον έσοδα.

-Η προβολή και προώθηση τουριστικού προϊόντος θα πρέπει να γίνει με σύγχρονα εργαλεία και ακόμη και ο ΕΟΤ, να αλλάξει δίνοντας έμφαση στο κομμάτι των Συμπράξεων μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα