"Εξατμίζονται" και τα... μπόνους των τραπεζιτών

Οι επενδυτικοί τραπεζίτες στις μεγαλύτερες εταιρείες βλέπουν τα μπόνους τους να... εξατμίζονται.

Η τεράστια φετινή χρηματιστηριακή κρίση απέσβεσε 2,5 δισ. δολάρια από την αξία των μετοχών που χρησιμοποιούνταν ως μέρους των μπόνους στελεχών από οργανισμούς όπως οι Barclays, Credit Suisse Group, Deutsche Bank και UBS Group. Τα μπόνους

των στελεχών της Credit Suisse επέδειξαν μείωση της τάξεως των 1,2 δισ. ελβετικών φράγκων (1,2 δισ. δολάρια), μετά από την μετάπτωση της αξίας της μετοχής κατά 42%.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις μεγαλύτερες εταιρείες της Wall Street, αφού τα έσοδα από πάλαι ποτέ προσοδοφόρα ventures δεν απέφεραν τα μπόνους που τα στελέχη θα περίμεναν άλλοτε.

Οι τράπεζες, ούτως ή άλλως μείωναν τους μισθούς τους ακόμη και πριν το Brexit, αφού υπέφεραν από δισεκατομμύρια σε πρόστιμα. Το δημοψήφισμα για το Brexit αύξησε το βάρος που δέχονταν οι τράπεζες αυτές, με το Bloomberg Europe Banks & Financial Services να επιδεικνύει πτώση 23% φέτος, και να κινδυνεύει να φτάσει το χειρότερο σημείο από το 2011.

Η μετάπτωση αυτή θα μπορούσε να ήταν και χειρότερη εάν δεν υπήρχε το "φρένο" της ΕΕ για τα μπόνους των στελεχών, τα οποία από πέρυσι έχουν πλαφόν το διπλάσιο μισθό ενός απλού εργαζόμενου.

Εν τέλει, πάντως, οι τραπεζίτες μπορούν να χαίρονται που έχουν την... ανησυχία για το μπόνους τους. Περίπου 500.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν από την οικονομική βιομηχανία από την απαρχή της κρίσης το 2008, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Keywords
Τυχαία Θέματα