Ευρωζώνη: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 1,4% τον Δεκέμβριο

Επιβράδυνση παρουσίασε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ενώ οι τιμές του δομικού πληθωρισμού παρέμειναν αμετάβλητες για τρίτο συνεχή μήνα.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός επιβράδυνε στο 1,4% τον Δεκέμβριο από 1,5% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Τον Δεκέμβριο του 2016 ο πληθωρισμός ήταν στο 1,1%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τους πιο ευμετάβλητους τομείς ενέργειας και τροφίμων, παρέμεινε αμετάβλητος για τρίτο διαδοχικό μήνα στο 0,9%.

Στην Ε.Ε. ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 1,7% τον Δεκέμβριο του 2017 από 1,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ τον Δεκέμβριο του 2016, ήταν στο 1,2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat οι χαμηλότερες ετήσιες μετρήσεις καταγράφηκαν σε Κύπρο (-0,4%), Ιρλανδία και Φινλανδία (0,5%) και Δανία (0,8%), ενώ οι υψηλότερες σε Λιθουανία και Εσθονία (3,8%) και Ηνωμένο Βασίλειο (3,0%).

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1% τον Δεκέμβριο από 1,1% τον προηγούμενο μήνα.

Συνολικά, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε 23 χώρες, παρέμεινε σταθερός σε 4 και αυξήθηκε μόνο στη Σλοβενία.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είχε σχολιάσει πως αναμένει την προσωρινή υποχώρηση του πληθωρισμού λόγω του αντίκτυπου της ανάκαμψης των τιμών στην ενέργεια. Ωστόσο, με την οικονομία και την αγορά εργασίας να ανεβάζουν ρυθμούς, ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι σταδιακά περιμένει και την ανάκαμψη του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα