Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δέκα φορές χειρότερη η ελληνική συμφωνία μετά το δημοψήφισμα

Του Ιωάννη Αντύπα

Αποκαλυπτικός για το ρόλο που έπαιξε το ελληνικό δημοψήφισμα στην τελική συμφωνία με τους θεσμούς, την οποία χαρακτήρισε «δέκα φορές χειρότερη» υπήρξε Ευρωπαίος αξιωματούχος που κλήθηκε νωρίτερα σήμερα να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις μετά το Brexit.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για ενδεχόμενη διπλή μεταχείριση από την ΕΕ για το Ελληνικό δημοψήφισμα

ο αξιωματούχος δήλωσε πως δεν υπήρχε κάποια αδικία προς την Ελλάδα, καθώς το ελληνικό δημοψήφισμα έγινε με ερώτημα τις προτάσεις Γιούνκερ για την δεύτερη αξιολόγηση.

Η αρνητική ψήφος των Ελλήνων ακύρωσε την πρόταση του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών που με τη σειρά του οδήγησε στη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας από το μηδέν, «που ήταν 10 φορές χειρότερη».

«Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός να ξεκινήσει από την 1η μέρα το άρθρο 50»

Ο ίδιος κλήθηκε να σχολιάσει τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στο Brexit και τόνισε πως οι Βρυξέλλες περιμένουν από τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό που θα επιλεγεί τον Σεπτέμβρη, να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες εξόδου από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι «27» θέλουν ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας να ενεργοποιήσει «από τη πρώτα μέρα» το άρθρο 50, που προβλέπει την έναρξη της διετούς διαδικασίας για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκνευρισμός φαίνεται να υπάρχει στην Ευρώπη από τη στάση του Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, κάτι που φάνηκε και στα σχόλια του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, καθώς υπήρχε άπλετος χρόνος για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 από τον Κάμερον μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα.

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε δηλώσει στα Βρετανικά ΜΜΕ πριν το δημοψήφισμα πως θα κάνει άμεση χρήση του Άρθρου 50 σε περίπτωση υπερψήφισης του Brexit και πίεζε επί μήνες την ΕΕ για να επιβεβαιώσει τη νομική ορθότητα του Άρθρου.

«Δεν μπορούμε να σεβαστούμε την εντολή του Βρετανικού λαού αν δεν το κάνει πρώτα ο Κάμερον» είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας επίσης πως η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας θα μπορούσε να βοηθήσει την ΕΕ να βρει τη ταυτότητα της.

Παράπονα έκανε πάντως ο αξιωματούχος για την «άνιση και μη δίκαιη» παρουσίαση της ελεύθερης μετακίνησης της ΕΕ από τα Βρετανικά ΜΜΕ, χαρακτηρίζοντας παρωδία τον τρόπο αναπαραγωγής και τονίζοντας πως δεν είναι μόνο μετακίνηση προσώπων αλλά και κεφαλαίου και εταιρειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα