ΕΕ: Ανακοίνωσε σειρά δεσμευτικών υποχρεώσεων για τη Gazprom

Την απόφαση της ΕΕ για την επιβολή δεσμευτικών υποχρεώσεων κατά της ρωσικής Gazprom ανακοίνωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η Κομισιόν αναμένεται να τερματίσει την έρευνα που διενεργεί εδώ και επτά χρόνια στη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom, καθώς η τελευταία συμφώνησε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη, αλλά και τη δυνατότητα εισόδου ανταγωνιστών στην εν λόγω

περιοχή προς όφελος των Eυρωπαίων καταναλωτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαγκρέιτε Βεστάγκερ δήλωσε τα εξής: «Όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη οφείλουν να τηρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον ανταγωνισμό, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται η έδρα τους. Η σημερινή απόφαση αίρει τα εμπόδια που έχει θέσει η Gazprom, τα οποία εμποδίζουν την ελεύθερη ροή φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Εκτός αυτού όμως, η απόφασή μας περιλαμβάνει μια εξατομικευμένη δέσμη κανόνων για τη μελλοντική συμπεριφορά της Gazprom. Υποχρεώνει την Gazprom να λάβει θετικά μέτρα για την περαιτέρω ενοποίηση των αγορών φυσικού αερίου στην περιοχή και να συμβάλει στη δημιουργία μιας πραγματικής εσωτερικής αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη.Και παρέχει στους πελάτες της Gazprom στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ένα αποτελεσματικό εργαλείο προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι η τιμή που πληρώνουν είναι ανταγωνιστική.

Όπως πάντα, η συγκεκριμένη υπόθεση δεν αφορά την εθνικότητα της εταιρείας — ο σκοπός είναι να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που εξυπηρετεί καλύτερα τους ευρωπαίους καταναλωτές και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Και η υπόθεση δεν τελειώνει με τη σημερινή απόφαση — αντίθετα σήμερα αρχίζει η επιβολή των υποχρεώσεων της Gazprom

Πρακτικά τα παραπάνω σημαίνουν ότι Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέχτηκε τις υποχωρήσεις της ρωσικής εταιρείας ενέργειας και έκλεισε την υπόθεση εναντίον της χωρίς να επιβάλλει πρόστιμο για μονοπωλιακή τακτική..

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ξεκίνησε την έρευνα το 2011 με επιδρομές σε γραφεία της εταιρείας σε 10 χώρες, δέχτηκε τις υποχωρήσεις της Gazprom και ιδίως τις ανησυχίες της Κομισιόν για τις υπερβολικές τιμές σε Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία. Έτσι η Gazprom γλίτωσε βαρύ πρόστιμο που θα έφτανε μέχρι το 10% του παγκόσμιου τζίρου της.

Η συμφωνία μεταξύ της επιτροπής ανταγωνισμού της ΕΕ και της Gazprom έγινε γνωστή στις 3 Απριλίου από το πρακτορείο Reuters. Σημειώνεται ότι η Gazprom καλύπτει περίπου το 1/3 των αναγκών της ΕΕ για φυσικό αέριο και συνεισφέρει στη ρωσική οικονομία το 9% του ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα