Εβδομαδιαία «βουτιά» των ευρωαγορών – Απώλειες 5% για DAX 30

Μία ακόμη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας οι ρευστοποιήσεις μετοχών ήταν το βασικό χαρακτηριστικό των ευρωπαϊκών αγορών, με τη μεταβλητότητα να.... κτυπά ταβάνι και την πορεία του πετρελαίου να ανησυχεί όλο και περισσότερο τους επενδυτές.

Την ίδια ώρα οι ανακοινώσεις όχι ιδιαίτερα θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου από κορυφαίες εταιρείες – και όχι μόνο ευρωπαϊκές –, τα μεικτά μακροοικονομικά στοιχεία για ΗΠΑ και Ευρώπη και οι ανησυχίες

για «ανώμαλη προσγείωση» της κινεζικής οικονομίας, συνέχισαν να παρεμποδίζουν τις επενδυτικές διαθέσεις.

Αρνητική η συμβολή -τουλάχιστον για τη γερμανική αγορά – και της ανάκαμψης, αν και πρόσκαιρης, του ευρώ έναντι του δολαρίου, γεγονός που έπληξε τις μετοχές εξαγωγικών ομίλων. Παράλληλα συνεχίζεται το σφυροκόπημα για τις ιταλικές τράπεζες, καθώς αρκετές εξ αυτών διαθέτουν «βουνά» μη εξυπηρετούμενων δανείων και κατορθώνουν να συμπαρασύρουν πτωτικά το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 να εμφανίσει εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 4,7%, ενώ η πτώση του από τις αρχές του 2016 έχει φθάσει στο καθ' όλα εντυπωσιακό 10,91%! Την Παρασκευή ο δείκτης υποχώρησε 0,8% στις 325 μονάδες.

Ανάλογη η εικόνα για τη γερμανική αγορά, με τον DAX 30 να κλείνει την εβδομάδα με απώλειες που άγγιξαν το 5%, παραμένοντας υπό ισχυρές πιέσεις. Την Παρασκευή ο δείκτης υποχώρησε 1,1% στις 9.286 μονάδες. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Παρίσι, με τον CAC 40 να αποδυναμώνεται στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας κατά 0,6% στις 4.200 μονάδες και να κλείνει την εβδομάδα με πτώση 5%.

Ελαφρώς καλύτερη η εικόνα για τη βρετανική αγορά, με τον FTSE 100 να υποχωρεί την Παρασκευή 0,85% στις 5.848 μονάδες. Για την εβδομάδα η πτώση έφθασε στο 3,8%.

Την χειρότερη πορεία απ' όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισε αυτό της Ιταλίας, με τις εβδομαδιαίες απώλειες για τον FTSE MIB να φθάνουν στο 7%! Εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 3% σημείωσε και ο ισπανικός IBEX 35.

Keywords
Τυχαία Θέματα