CNBC: Μήπως έφθασε η στιγμή για αγορά ευρωπαϊκών τραπεζών;

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ανακοινώσει αδύναμα οικονομικά μεγέθη τριμήνου, ενώ οι μετοχές τους έχουν υποχωρήσει σημαντικά, εξαιτίας της έντονης μεταβλητότητας των αγορών και των υψηλών επισφαλειών που διαθέτουν οι τράπεζες της Ιταλίας.

Όμως υπάρχουν ορισμένοι ειδικοί που πιστεύουν ότι οι πωλήσεις είναι αδικαιολόγητες και τονίζουν ότι οι επενδυτές με καλή διαίσθηση μπορούν να βγουν κερδισμένοι εάν τοποθετηθούν σε τραπεζικές

μετοχές.

Κλασσικά παραδείγματα αποτελούν μετοχές όπως αυτές της UBS (η οποία υποχώρησε άνω του 6% μετά από την ανακοίνωση δυσμενών αποτελεσμάτων), ενώ πιέσεις δέχθηκε και αυτή της Credit Suisse.

Όμως ο επικεφαλής της Credit Suisse, Tidjane Thiam, υποστήριξε ότι είναι μία καλή περίοδος για αγορά τραπεζικών μετοχών.

«Σε σύγκριση με το 2008 η κατάσταση εντελώς διαφορετική», τονίζει ο David Moss, επικεφαλής ευρωπαϊκών επενδύσεων στην BMO Global Asset Management, ο οποίος προσθέτει «είτε αφορά τα περιουσιακά στοιχεία στους ισολογισμούς, είτε το επίπεδο των κεφαλαίων, βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση». Όπως υποστηρίζει οι επενδυτές θα πρέπει να καταστούν πιο οξυδερκής και να μην προχωρούν σε σφοδρές πωλήσεις τραπεζικών μετοχών.

«Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι η ING», υποστηρίζει.

Βέβαια υπάρχουν και αναλυτές που εκφράζουν εντελώς διαφορετική άποψη, όπως ο Marcus Ashworth, επικεφαλής επενδύσεων στην Haitong Securities, ο οποίος συνιστά στους επενδυτές να μην τοποθετούνται σε τραπεζικές μετοχές.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι αρχές ελέγχου έχουν δημιουργήσει ένα πολύ καλό περιβάλλον για τις τράπεζες», υποστήριξε, μιλώντας στο CNBC.

Keywords
Τυχαία Θέματα