Ερευνα IoD: Μια στις 4 βρετανικές εταιρείες παγώνει προσλήψεις – Μια στις 5 αποχωρεί λόγω Brexit

Προς πάγωμα των προσλήψεων φαίνεται πως οδεύουν πολλές βρετανικές εταιρείες μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έρευνα της Institute of Directors (IoD), του ινστιτούτου ηγετικών στελεχών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ένα τρίτο των επιχειρήσεων θα διατηρήσει τους ρυθμούς προσλήψεων, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα εξ αυτών ανέφεραν ότι οι προοπτικές προσλήψεων είναι αρνητικές για την επιχείρησή τους.

Παράλληλα, ένας στους πέντε επικεφαλής των βρετανικών επιχειρήσεων εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφέρει αλλού ένα μέρος των

δραστηριοτήτων της επιχείρησής του και σχεδόν δύο στους τρεις εκτιμούν πως η επιλογή του Brexit είναι αρνητική για τις δουλειές τους, ενώ ο Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin κάλεσε σήμερα το βρετανικό κοινοβούλιο να "πάρει στα σοβαρά" το αίτημα για ένα νέο δημοψήφισμα, ενώ η Aston Martin ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να φέρει γρήγορα σταθερότητα στην οικονομία.

Η απόφαση για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου βασίσθηκε σε ψεύτικες υποσχέσεις που έσπρωξαν μια μειονότητα στο σύνολο των ψηφοφόρων να ψηφίσουν" υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, έγραψε στο μπλογκ του ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος που ηγείται του ομίλου Virgon.

"Δύο χρόνια πριν καν γίνει πραγματικότητα το Brexit, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, έχει ήδη σημαντικές συνέπειες για τη βρετανική οικονομία και την κοινωνία", πρόσθεσε εκτιμώντας πως "το Brexit κατακερμάτισε τη χώρα".

"Το κοινοβούλιο οφείλει να πάρει στα σοβαρά την αίτηση περισσότερων από τρία εκατομμύρια ανθρώπων που ζητούν ένα νέο δημοψήφισμα", πρόσθεσε εκτιμώντας πως "η εναλλακτική επιλογή είναι να παρακολουθήσουμε την ταχεία παρακμή" της χώρας.
"Αυτό που θέλουμε είναι σαφήνεια και αυτό που θέλουμε είναι να επιστρέψει η σταθερότητα το συντομότερο δυνατό. Πιστεύω πως αυτό είναι που θα βοηθήσει όχι μόνο την Aston Martin, αλλά ολόκληρη τη βιομηχανία του αυτοκινήτου", δήλωσε στο Ρόιτερς ο διευθύνων σύμβουλος της Aston Martin Μαρκ Ουίλσον.

Σύμφωνα με τον Simon Walker, γενικό διευθυντή του Institute of Directors, σχεδόν τα μισά στελέχη περιμένουν τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να «τιμωρήσουν» τη Βρετανία.

Σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Times, η γενική διευθύντρια της μεγαλύτερης βρετανικής οργάνωσης εργοδοτών, η CBI (Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών), αναφέρει σήμερα πως "δεν πρέπει να υποτιμηθεί" ο αντίκτυπος της απόφασης για Brexit.

"Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει επειγόντως για να ελαχιστοποιήσει τις αβεβαιότητες που επιβαρύνουν τις επενδυτικές αποφάσεις και φενάρουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας", δήλωσε η Κάρολιν Φέρμπερν. Τα εμπορικά επιμελητήρια της χώρας απηύθυναν την ίδια έκκληση να αποσαφηνιστεί η συνέχεια των εξελίξεων, την ώρα που η αοριστία επικρατεί όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει το Brexit.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, το BBC ανέφερε ότι η HSBC σχεδιάζει να μετακινήσει 1.000 υπαλλήλους από το Λονδίνο στο Παρίσι, αν το Ηνωμένο Βασίλειο αφήσει την ενιαία αγορά.

Το προσωπικό που θα μετεγκατασταθεί θα είναι εκείνοι που επεξεργάζονται πληρωμές που γίνονται σε ευρώ για την HSBC.

Την Παρασκευή, το ίδιο το BBC ανέφερε ότι περίπου 2.000 θέσεις εργασίας στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley θα μπορούσαν να μετακινηθούν από το Λονδίνο προς το Δουβλίνο ή τη Φρανκφούρτη.

Άλλες τράπεζες μπορεί να κάνουν μια παρόμοια κίνηση, αν χαθεί το "διαβατήριο" της ΕΕ.
Το «διαβατήριο» χρησιμοποιείται ευρέως από όλους τους τύπους των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων στην ΕΕ, καθώς και εταιρείες από χώρες εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), όπως η Ελβετία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν το τραπεζικό διαβατήριο δεν είναι πλέον διαθέσιμο για τις επιχειρήσεις με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ορισμένες λειτουργίες θα πρέπει να στραφούν προς το εσωτερικό του ΕΟΧ.

Το Ινστιτούτο των Διευθυντών (IoD), η βρετανική ομοσπονδία των επικεφαλής επιχειρήσεων, πραγματοποίησε από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή μια δημοσκόπηση μεταξύ περισσοτέρων από 1.000 μελών της.

Keywords
Τυχαία Θέματα