Επιταχύνουν τις πωλήσεις κόκκινων δανείων οι τράπεζες

Του Στέλιου Μορφίδη

Οι πιέσεις που ασκεί ο SSM για εντατικοποίηση των προσπαθειών αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων ωθεί τις τράπεζες να επιταχύνουν τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Ειδικά καθώς απ' την επόμενη χρονιά, κρίσιμη από την άποψη ότι θα διενεργηθούν τα stress tests και οι στοχευμένοι έλεγχοι στο ενεργητικό των συστημικών τραπεζών,

ανεβαίνει σημαντικά ο πήχης και παράλληλα έχει διαμηνυθεί στις τράπεζες να περιορίσουν την πρακτική της αύξησης των προβλέψεων...

Ήδη σήμερα η Eurobank ανακοίνωσε την πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου με μη εξασφαλισμένα κόκκινα δάνεια στην Intrum συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ ευρώ από τα οποία περίπου 620 εκατ. ευρώ εμφανίζονται στον ισολογισμό της. Η τιμή δε της συναλλαγής ήταν μόλις 3 σεντς του ευρώ ενώ η Eurobank διαβεβαιώνει ότι «η πώληση είναι ουδέτερη για την τράπεζα τόσο σε όρους χρηματοοικονομικού αποτελέσματος όσο και επίπτωσης στα εποπτικά της κεφάλαια».

Σημειωτέον πάντως ότι τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα συνεχίσει η 100% θυγατρική της Eurobank, Financial Planning Services S.A (FPS) η οποία έχει λάβει άδεια διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Την ίδια ώρα ένα δεύτερο πακέτο κόκκινων δανείων, καταναλωτικών αυτή τη φορά, βγάζει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς. Η πώληση του χαρτοφυλακίου, τα οποία, όπως και στην περίπτωση του πακέτου της Eurobank, δεν έχουν εξασφαλίσεις, θα «τρέξει» παράλληλα με αυτή των επιχειρηματικών δανείων, τα οποία έχουν στο σύνολο τους εξασφαλίσεις ακινήτων, κυρίως εμπορικών και ξενοδοχειακών.

Για το τελευταίο, το οποίο κυμαίνεται στο 1 δισ ευρώ, η Πειραιώς έχει καλέσει ήδη επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ενώ ρόλο συμβούλου έχει αναλάβει η UBS. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 4 δισ ευρώ στους επόμενους τέσσερις μήνες, μέσω ρυθμίσεων, διαγραφών και πωλήσεων.

Η Alpha Bank απ' την πλευρά της έχει δώσει στη CEPAL πακέτο 500 εκατ. και ετοιμάζεται να δώσει ως το τέλος του έτους χαρτοφυλάκιο καταναλωτικών δανείων ύψους 1 δισ. Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζει και νέα πακέτα δανείων που θα βγουν την επόμενη χρονιά στην αγορά προς πώληση.

Σε ο,τι αφορά την Εθνική κινήσεις δρομολογούνται απ' την επόμενη χρονιά με πληροφορίες να αναφέρουν πως τεθεί προς πώληση χαρτοφυλακίου «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ κατατέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι μη δεσμευτικές προσφορές για την αγορά του χαρτοφυλακίου συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), το οποίο έχει βγάλει προς πώληση ο ενιαίος ειδικός εκκαθαριστής PQH. Πρακτικά, ο Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής πουλάει το ενεργητικό της ATE Leasing (239,5 εκατ. ευρώ) καθώς και συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης των FBB, Proton, Πανελλήνια και Αχαϊκή Συνεταιριστική. Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), είναι λογιστικής αξίας περίπου 271 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 362 εκατ. ευρώ στις 30/6/2017 ενώ το 84% του χαρτοφυλακίου είναι μη εξυπηρετούμενο. Η αξία των ενυπόθηκων ακινήτων του χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 83,5 εκατ. ευρώ.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα στις 16 Οκτωβρίου η PQH θα αποφασίσει ποιοι θα περάσουν στην επόμενη φάση, αποκτώντας δικαίωμα διενέργειας due diligence προκειμένου να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές στις 20 Νοεμβρίου.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Παράλληλα με τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες ποντάρουν πολλά και στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που όμως πηγαίνουν από παράταση σε παράταση. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύστημα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απ' την πλευρά τους πάντως έχουν ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες δίδοντας τις πρώτες εντολές προς δικαστικούς επιμελητές να συντάξουν πρόγραμμα ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Πρόκειται για ακίνητα που έχουν βγει σε πλειστηριασμό στο παρελθόν, αλλά τελικώς δεν εκπλειστηριάστηκαν λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων.

Να σημειωθεί ότι το στοκ των ακινήτων προς πλειστηριασμό ξεπερνά τις 15.000, στους οποίους πρέπει να προστεθούν και άλλοι 3.700 περίπου που έχουν λάβει ημερομηνία για τους προσεχείς μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα