Η Adidas, έτοιμη για την επόμενη μέρα στην παραγωγή αθλητικών παπουτσιών

Σε μια αίθουσα παραγωγής τόσο καθαρή όσο ένα νοσοκομείο, κάτι που μοιάζει με κολιέ από λευκές πέρλες, μόνο που αντί για πολύτιμοι λίθοι, οι πέρλες είναι από πλαστικό, πέφτει σε κάτι άλλο που μοιάζει με ένα κουτί παπουτσιών Adidas, με τις τρεις λωρίδες στο κάτω μέρος. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μια μηχανή θερμαίνει και καλουπώνει το υλικό στο πέλμα του παπουτσιού. Στη διαδικασία συμμετέχει μόνο ένας εργαζόμενος, που δουλειά του είναι να σφηνώνει τις πλαστικές σφαίρες στις λεγόμενες "ράβδους σταθερότητας" του παπουτσιού.

Πρόκειται

για το τμήμα "Speedfactory" της Adidas AG, όπου η παγκοσμίως γνωστή εταιρεία έχει βάλει σκοπό να αποδείξει ότι μπορεί να παράγει με κέρδος υποδήματα σε αναπτυγμένες οικονομίες υψηλού κόστους. Μέχρι το προσεχές φθινόπωρο, η υποδομή αυτή, που είναι τόσο μεγάλη όσο και το μισό ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, θα απασχολεί περίπου 160 άτομα για να φτιάχνει 1.500 ζευγάρια παπούτσια την ημέρα ή 500.000 ετησίως.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στα μισά του δρόμου μεταξύ του Μονάχου και της Φρανκφούρτης, ενώ ένα παρόμοιο πρόκειται να ανοίξει αυτό το φθινόπωρο κοντά στην Ατλάντα. Αυτά θα είναι το κλειδί για την προσπάθεια της Adidas να φτάσει σε πωλήσεις τον ηγέτη της βιομηχανίας Nike Inc.

Η νέα προσπάθεια, αντικαθιστά τη χειροκίνητη ραφή και συγκόλληση με χύτευση και συγκόλληση από μηχανές, πράγμα που σημαίνει ότι θα παράγει τόσα παπούτσια σε μια μέρα, όσα χριεάονταν δυο ή τρεις μήνες στην Κίνα και το Βιετνάμ, όπου τα εξαρτήματα μεταφέρονται μεταξύ προμηθευτών που παράγουν μεμονωμένα κομμάτια για ένα παπούτσι. "Στην ιστορία της κατασκευής αθλητικών παπουτσιών, αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη επανάσταση από τότε που η παραγωγή μεταφέρθηκε στην Ασία", λέει ο James Carnes, ένας βετεράνος που εργάζεται 23 χρόνια στην Adidas κι είναι υπεύθυνος για τη στρατηγική της εταιρείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα