Επενδυτικό κενό 100 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία

Της Στεφανίας Σούκη

Με ένα επενδυτικό έλλειμμα που φθάνει τα 100 δισ. ευρώ από το 2008 και μετά είναι αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία, γεγονός το οποίο εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την πρωτοφανή κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου και τη συρρίκνωση των επενδύσεων στη βιομηχανία.

Τα στοιχεία αυτά επικαλείται η PricewaterhouseCoopers, στο πλαίσιο της μελέτης για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα,

επισημαίνοντας παράλληλα ότι το κενό εμπιστοσύνης προς τη χώρα παραμένει σε υψηλά επίπεδα μετά από τα capital controls του 2015 και έχει σταθεροποιηθεί από το Μάιο του 2016 και μετά υποδηλώνοντας την ύπαρξη πολιτικής αβεβαιότητας. Το γεγονός αυτό δε συμβάλλει, σε καμία περίπτωση, στην προσέλκυση των επενδυτών.

«Η επενδυτική δραστηριότητα παραμένει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά που είναι συμβατά με σημαντική και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της γνωστής εταιρείας παροχής συμβουλευτικών κι ελεγκτικών υπηρεσιών κι αυτό παρά την αύξηση των επενδύσεων το 2016.

Το 2016, οι συνολικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 12,4% του ΑΕΠ ή περίπου 13 δισ. ευρώ ετησίως χαμηλότερα από το μέσο όρο της περιόδου 2000- 2008. Το επενδυτικό κενό φθάνει τα 100 δισ. ευρώ κατά την περίοδο της κρίσης από το 2008 και μετά και -όπως επισημαίνεται- αυτό εξηγείται από τις επιδόσεις σε κατασκευές και βιομηχανία: Μεταξύ 2007 και 2016 παρατηρήθηκε πτώση ως προς τις επενδύσεις σε κατασκευές σε ποσοστό 76%, ενώ για τη βιομηχανία, κατά την ίδια περίοδο το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 62%.

Γενικότερα οι αναλυτές της PwC προβλέπουν ότι η πιθανότητα σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης το 2017 είναι χαμηλή: «Αν το 2017 ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τότε το επενδυτικό περιβάλλον προφανώς θα ακολουθήσει.
Δεν θεωρούμε ότι οι ξένοι αυτή την στιγμή δεν κοιτούν την Ελλάδα, ωστόσο, περιορίζονται από τις συνθήκες και το οικονομικό περιβάλλον».

Ως προς τις συναλλαγές εν όψει του «ξεκαθαρίσματος» των κόκκινων δανείων, οι ίδιοι αναφέρουν με νόημα ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς αφού «από τη στιγμή που θα αποφασιστεί μία συναλλαγή σε κόκκινα δάνεια θέλει από 12 έως 18 μήνες για να ολοκληρωθεί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κώστας Μητρόπουλος εντεταλμένος σύμβουλος της PriceWaterHouseCoopers προσθέτοντας ότι «σίγουρα οι τράπεζες έχουν στόχο για μείωση του επιπέδου των κόκκινων δανείων, ωστόσο δε γνωρίζουμε ακόμη σε τι ποσοστό θα γίνει αυτό».

Οι αποκρατικοποιήσεις

Επιπλέον, ως γενικότερη διαπίστωση αναφέρεται και το γεγονός ότι κάθε χρόνο, ο στόχος που τίθεται για τις ιδιωτικοποιήσεις δεν ....πιάνεται. «Φέτος, η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Fraport θα χαρακτηρίσει τη χρονιά λόγω ακριβώς του μεγάλου όγκου της συναλλαγής (1,2 δισ. ευρώ), ενώ εντός του έτους αναμένονται η πρώτη δόση ύψους 300 εκατ. ευρώ από το συνολικό τίμημα που ανέρχεται στα 915 εκατ. ευρώ και η οριστικοποίηση της συμφωνίας για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο, συνολικά τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις από το 2011 έως το 2016 ήταν στα 3,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,2 δισ. ευρώ σε δύο μόνο έτη, ενώ για το 2017 ως πρόβλεψη αναφέρονται το 1,73 δισ. ευρώ. (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αεροδρόμια, Ελληνικό και λοιπές μικρότερες). Το 2016 τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ήταν μόλις στα 500 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου του 1,3 δισ. ευρώ, το 20154 στα 261 εκατ. ευρώ και το 2014 στα 394 εκατ. ευρώ».

Keywords
Τυχαία Θέματα