Επαναγορά χρέους €57 δισ. από τις ευρωπαϊκές εταιρείες

Για τις εταιρείες που διαθέτουν πληθώρα μετρητών υπάρχει μία χρυσή ευκαιρία, στις αγορές ομολόγων: προχωρούν σε επαναγορά του χρέους τους και μάλιστα σε χαμηλότερες τιμές.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες συμπεριλαμβανομένων των Anglo American, Deutsche Bank και Banco Comercial Portugues προχωρούν σε επαναγορά του χρέους τους σε τιμές χαμηλότερες από την ονομαστική του αξία, μειώνοντάς το αλλά βγάζοντας και κέρδος.

Επίσης αυτή η κίνηση μπορεί να αποτελέσει και ένα σήμα

προς τους καχύποπτους επενδυτές ότι οι εταιρείες βρίσκονται σε καλή κεφαλαιακή κατάσταση.

Φέτος οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε επαναγορά χρέους 57 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον David Leeming, επικεφαλής μονάδας διαχείρισης χρέους της Royal Bank of Scotland Group. Πρόκειται για ποσό πενταπλάσιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως αναφέρει ο αναλυτής και περιλαμβάνει εταιρικό χρέος σε στερλίνες, ευρώ και δολάρια.

Εκτιμάται ότι οι επαναγορές χρέους θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, καθώς οι εταιρείες δεν φαίνεται να εμπιστεύονται και πολύ την ευρωπαϊκή οικονομία. Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες διαθέτουν μεγάλο απόθεμα μετρητών, αλλά δεν θέλουν να τα επενδύσουν καθώς δεν εμπιστεύονται την ανάκαμψη της Ευρώπης, όπως υποστηρίζει ο Banbay Martin, αναλυτής της Bank of America Corp.

Η επαναγορά χρέους είναι ένας τρόπος μείωσης του ρίσκου. «Είναι μία ένδειξη ότι οι εταιρείες θεωρούν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε καθεστώς αποπληθωρισμού και ως εκ τούτου δεν είναι μία καλή περίοδος για να αυξάνεις τα χρέη σου», εκτιμά ο Martin.

Οι εταιρείες έχουν ένα πολύ καλό λόγο να φοβούνται για τον αποπληθωρισμό. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 0,2% τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση.

Στην περίπτωση της Deutsche Bank, η επαναγορά χρέους έγινε προκειμένου να καθησυχάσει τους επενδυτές για την κεφαλαιακή επάρκειά της. Στις 12 Φεβρουαρίου η τράπεζα προσφέρθηκε να επαναγοράσει ομόλογα αξίας 5,4 δισ. δολαρίων (σε ευρώ και δολάρια).

Τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι οι επενδυτές πώλησαν ομόλογα σε δολάρια αξίας μόλις 740 εκατ. δολάρια, ενώ στόχος ήταν η πώληση ομολόγων ύψους δύο δισ. δολαρίων.

Τις περισσότερες φορές οι εταιρείες που προχωρούν σε επαναγορά χρέους είναι αυτές που έχουν αξιολόγηση «junk», αλλά πλέον το πράττουν και εταιρείες με υψηλή αξιολόγηση όπως η Deutsche Bank.

Keywords
Τυχαία Θέματα