Η κρίση στα PIIGS θα ωχριά μπροστά σε αυτό που θα πάθει η Γερμανία

Η Γερμανία ίσως γίνει το επόμενο μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης, υποστηρίζει ο ιδρυτής του Geopolitical Futures, George Friedman. Μέχρι λίγο καιρό πριν, αυτό που ανησυχούσε τις αγορές ήταν το χρέος στις χώρες της ευρωπεριφέρειας. Τώρα είναι το θέμα των ιταλικών τραπεζών με τον ιλιγγιώδη αριθμό των κόκκινων δανείων.

Όπως όμως υποστηρίζει ο Friedman «τα προβλήματα στις ιταλικές τράπεζες

θα διαχυθούν στην Ολλανδία και εν συνεχεία στη Γερμανία. Η Γερμανία είναι το επόμενο PIIG. Βασίζεται στις εξαγωγές και οι αγορές που εξάγει "στεγνώνουν"».
Οι οικονομίες των PIIGSήτοι Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία – αποτελούσαν τις βασικές πηγές ανησυχίας κατά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους το 2011 και το 2012. Και καθώς φαίνεται ότι αυτές οι κρίσεις έχουν λόγο πολύ εξομαλυνθεί, η Ευρώπη επιστρέφει σιγά σιγά στον δρόμο της σταθερότητας. Η Γερμανία αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής με την οικονομία της να γίνεται όσο ισχυρή ήταν από την εποχή της επανένωσης και με την ανεργία στο 4.5%.
Ωστόσο, έχει ένα δομικό εμπορικό πλεόνασμα που έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 23,9 δισ. δολ. τον Ιούνιο, το οποίο υποσκάπτεται από το αδύναμο ευρώ. Και, σύμφωνα με τον Friedman οι εξαγωγές της Γερμανίας αναμένεται να «στεγνώσουν».

Όπως λέει, η ιταλική τραπεζική κρίση θα συμπαρασύρει τη Γερμανία.
Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στα τέλη του 2015 δείχνουν ότι τα NPLs στις ιταλικές τράπεζες φτάνουν τα 300 δισ. δολ. ή το 17,3% των ανεξόφλητων δανείων. Νούμερο τεράστιο αν σκεφτεί κανείς ότι ο μ.ο. στην Ευρωζώνη είναι στο 6,8%, ενώ στη Γερμανία αγγίζουν μόλις το 2,3%.

Σύμφωνα με τον Friedman, το νούμερο της Ιταλίας είναι τεράστιο δεδομένου κι ότι αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και η 8η μεγαλύτερη στον κόσμο. Η Ιταλία είναι η πατρίδα του μεγαλύτερου τραπεζικού συστήματος στην ανατολική Ευρώπη και υπάρχει μεγάλη διασύνδεση με τα άλλα.

Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η Deutsche Bank, έχει ένα τεράστιο ποσοστό έκθεσης στην Ιταλία, όπως άλλωστε και η υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Friedman θα είναι η Γερμανία που θα πρέπει σώσει την Ιταλία. Κι αυτό θα κοστίσει πολλά χρήματα.

«Δεν είναι τα PIIGS που θα πρέπει να ανησυχούν», λέει. «Η Γερμανία δεν έχει αρχίσει να πέφτει ακόμα. Κι όταν αρχίσει να πέφτει η Γερμανία, κάτι που θα γίνει, τότε θα είναι που θα αρχίσει και ο πραγματικός πανικός».

Deutsche Bank

Keywords
Τυχαία Θέματα