Σύγκλιση με Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM - Απόκλιση με ΔΝΤ, βλέπει η κυβέρνηση

Επιστρέφουν μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ανακοίνωσε η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με την ίδια, η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων είναι ένα "σημαντικό βήμα" για να προετοιμαστεί η επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών στο προσεχές μέλλον.

Ωστόσο ερωτηματικό εξακολουθεί να υπάρχει με τη στάση του ΔΝΤ. Το πρωί στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική

εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε πως «οι θέσεις με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς συγκλίνουν αρκετά ικανοποιητικά» και ότι «χρειάζεται να διευκρινιστεί η στάση του ΔΝΤ» με την κυβέρνηση «να κάνει τις αναγκαίες επαφές προς αυτή την κατεύθυνση».

Μάλιστα η κα Γεροβασίλη επανέλαβε ότι «από ευρωπαϊκής πλευράς, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο θεσμών, έχει υπογραμμιστεί η ανάγκη να ολοκληρωθεί τάχιστα η αξιολόγηση».

Η κυβέρνηση πάντως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η διαδικασία στέλνοντας και τα απαραίτητα «μηνύματα» στο εσωτερικό μέτωπο: «Σε κάθε περίπτωση η μεταρρύθμιση (σσ. για το αγροτικό) θα προχωρήσει με στήριξη των πιο αδύναμων και των νέων αγροτών, με άρση των πελατειακών στρεβλώσεων που χαρακτήρισαν προηγούμενες δεκαετίες και με μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού κλάδου», δήλωσε ορθά κοφτά η κα Γεροβασίλη, μία ημέρα μετά την παράδοση των κυβερνητικών προτάσεων σε εκπροσώπους των μπλόκων.

Παράλληλα όμως με το ασφαλιστικό – φορολογικό αλλά και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων που σήμερα εμφανίζονται ως τα μεγαλύτερα αγκάθια η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, επιχειρεί να επιταχύνει μία σειρά από παρεμβάσεις που έχουν μείνει πίσω.

Μεταξύ αυτών είναι:

1. Ο νόμος για την αποκάλυψη του «μαύρου χρήματος»: παρότι συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που το είχε προαναγγείλει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων δεν έχει κατατεθεί, καθώς υπάρχει διχογνωμία για το αν θα ισχύσει ένας ενιαίος συντελεστής 20%-30% (στα πρότυπα του νομοσχεδίου Βαρουφάκη-Νικολούδη που κατετέθη αλλά απεσύρθη) ή με βάση τον συντελεστή φορολόγησης κάθε χρονιάς. Αντιρρήσεις λέγεται πως έχει προβάλει η Τρόικα και για τις ειδικές εκπτώσεις έως 70% που εξετάζονταν να προσφερθούν (πχ για αγορά ομολόγων ή ακινήτων).

2. Τα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το «πλαστικό χρήμα» και η σύνδεσή τους με το αφορολόγητο, θα έπρεπεπε να ήταν σε εφαρμογή από 1.1.2016 αλλά σκοντάφτουν και σε τεχνικές δυσκολίες που οδηγούν σε σκέψεις να πρέπει οι δαπάνες του 2016 να δηλωθούν το 2017 από τον φορολογούμενο ώστε να γίνει διασταύρωση, ενώ από το 2017 θα μπορούν οι τράπεζες να στένουν απευθείας τα στοιχεία δαπανών στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να προσυμπληρωθούν αυτόματα στις δηλώσεις Ε1 του 2018.

3. Το νέο Περιουσιολόγιο: οι δηλώσεις δεν αναμένεται να ανοίξουν πριν το καλοκαίρι, αν όχι στο β΄εξάμηνο του 2016. Για να ξεκινήσει η εφαρμογή του θα πρέπει να τελειώσει η υποβολή δηλώσεων Ε1, να ενισχυθεί το TAXIS για να μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο όγκο δεδομένων, και όλα αυτά σημαίνουν ότι δεν μπορεί πλέον να σχεδιάζει «φαραωνικά» έργα η κυβέρνηση, για το ποια στοιχεία και ποιες διασταυρώσεις θα μπορεί να εφαρμόζει το νέο σύστημα.

4. Το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο τσιγάρων: το σχέδιο επανέρχεται διαρκώς, αλλά τα εμπλεκόμενα υπουργεία δεν αναμένεται να φέρουν τις διατάξεις πριν Μάρτιο.

5. Το σύστημα για το λαθρεμπόριο καυσίμων: και το σχέδιο αυτό, παρότι είχει προταθεί εδώ και χρόνια από τον νυν υπουργό κύριο Δημήτριο Μάρδα, δεν έχει εφαρμοστεί ώστε να αποφέρει τα έσοδα εκατομμυρίων ευρώ που προσδοκά η κυβέρνηση.

Και όλα αυτά, ενώ είναι έτοιμη και η διάταξη για την παράταση της απόσυρσης αυτοκινήτων έως τον Ιούνιο, η οποία όμως αναβάλλεται από βδομάδα σε βδομάδα και από μήνα σε μήνα. Ωστόσο η σχετική τροπολογία αναμένεται να έρθει τελικά στη Βουλή μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο για την φορολογία εισοδήματος (ή και τον νέο φόρο ακινήτων), ενδεχομένως τον Απρίλιο το νωρίτερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα