Έντονο ενδιαφέρον για την έξοδο στις αγορές των ΕΛΠΕ

Του Δημήτρη Παφίλα

Μεγάλο και έντονο ενδιαφέρον επιδεικνύουν οι διεθνείς επενδυτές για την επαναγορά υφιστάμενων ομολογιών, αλλά και την έκδοση νέου ομολόγου των Ελληνικών Πετρελαίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκδοση θα συμμετάσχουν διεθνείς επενδυτές από ΗΠΑ, Ασία, ενώ μόνο από την Ευρώπη αναμένεται να πραγματοποιήσουν προσφορές πάνω από 250 εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων που διαθέτουν χιλιάδες funds.

Ως

ανάδοχοι της έκδοσης (joint bookrunners) στο εξωτερικό είναι η Credit Suisse και η ΗSBC ενώ από την Ελλάδα συμμετάσχουν οι 4 συστημικές τράπεζες Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς. Επιπλέον, εκτός από τις παραπάνω εταιρείες συμμετέχουν και μεγάλοι brokers του εξωτερικού καθώς διεθνώς υπάρχει ζήτηση για νέες εκδόσεις. Όπως είναι γνωστό την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησαν τα roadshow προς ξένους επενδυτές που θα ολοκληρωθούν στις 6 Οκτωβρίου, προκειμένου ο όμιλος αφενός να επαναγοράσει ένα μεγάλο μέρος του υφιστάμενου ομολόγου λήξεως 2017 και παράλληλα να αποπληρωθεί ένα σημαντικό μέρος των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων. Όπως δηλώνει στο Newmoney.gr ο οικονομικός διευθυντής (CFO) και εκπρόσωπος του ομίλου της Paneuropean (όμιλος Λάτση) κ. Ανδρέας Σιάμισης με την προσφυγή στις αγορές επιχειρείται η μείωση του κόστους δανεισμού, αλλά και η αύξηση της ασφάλειας και ποιότητας του ισολογισμού».

Η εταιρεία εκδίδει ένα νέο πενταετές ομόλογο, ύψους 300 εκατ. ευρώ με το οποίο θα αποπληρωθεί υφιστάμενο λήξεως, Μαϊου του 2017 με κουπόνι 8% και όπως υπολογίζουν στα ΕΛ.ΠΕ αναμένεται να επαναγοραστούν ομόλογα ύψους 250-300 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά το επιτόκιο, τα υφιστάμενα ομόλογα κινούνται μεταξύ 4,75-5,25%, έτσι το επιτόκιο αναμένεται να κινηθεί εντός αυτού του εύρους. Η εταιρεία, όμως, δηλώνει έτοιμη να δοκιμάσει εκ νέου τις αγορές εφόσον συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η εταιρεία λόγω του έντονα εξαγωγικού χαρακτήρα της και του σύνθετου διυλιστηρίου δεν φέρει το ρίσκο της Ελλάδας, κι αν επιχειρούσε την έξοδο στις αγορές μετά την ένταξη στο QE, είναι σχεδόν βέβαιο ότι, θα πετύχαινε ένα επιτόκιο κάτω από το 3%.

Keywords
Τυχαία Θέματα