Ένα installation για θαρραλέους

Φημισμένος για τις εκφραστικές ελαιογραφίες του, ο Βρετανός καλλιτέχνης Simon Birch, ο οποίος ζει μόνιμα στο Χονγκ-Κονγκ, διαθέτει ένα αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακό πορτφόλιο. Για το τελευταίο του πρότζεκτ, "The 14th Factory", ο Birch πήγε την αγάπη του για τον καλλιτεχνικό πειραματισμό ένα βήμα παραπέρα, μέσω της φιλόδοξης μεταμόρφωσης μίας ολόκληρης αποθήκης στο Λος Άντζελες σε μια μεγάλης κλίμακας εγκατάστασης.

Το "The Crusher" (The Talisman) είναι μία εγκατάσταση που έχει κάνει θραύση στην τοπική καλλιτεχνική σκηνή -και το Instagram-, ένα έργο που αποτελείται από 300 κρεμασμένα δίκρανα.

Καθώς κανείς περιπλανάται στο δωμάτιο που φιλοξενεί το "The Crusher", μπορεί να δει κοιτώντας προς τα πάνω τα γυρισμένα προς τα κάτω μυτερά δόντια των αγροτικών εργαλείων. Το μεγάλο πλήθος των δίκρανων κρέμεται ανατριχιαστικά από το ταβάνι, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαν εύκολα να πέσουν ανά πάσα στιγμή.

Περικυκλωμένη από ασβεστωμένους τοίχους και κρεμασμένη από ένα ξεφλουδισμένο τσιμεντένιο ταβάνι, η ούτως ή άλλως απειλητική εγκατάσταση δίκρανων δεν βρίσκεται και στο πιο ειδυλλιακό σημείο. Παρ' όλα αυτά, πολλοί επισκέπτες έχουν συρρεύσει στο "The Crusher", πρόθυμοι να σταθούν, να καθίσουν ή ακόμα και να ξαπλώσουν κάτω από την απειλητική συλλογή των δίκρανων και να αποδείξουν την τόλμη τους.

Σε πολλούς ανθρώπους, το "The Crusher" ίσως φαίνεται σαν μια μοναδική και ασυνήθιστη προσθήκη στο πορτφόλιο του εκκεντρικού Birch. Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, ο Birch εξερευνά δημιουργικές οδούς πιο συγκεκριμένα, τα πεδία των ταινιών και των εγκαταστάσεων- πέραν των μεγάλων παραστατικών ελαιογραφιών του. Τελικώς, παρά τη στυλιστική και εννοιολογική διαφορά του από τις προηγούμενες δουλειές του, το "The Crusher" συγκρατεί την πρωτοποριακή προσέγγιση του καλλιτέχνη για την τέχνη και αιχμαλωτίζει την εμβληματική του αισθητική.

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα