Η γερμανική ανάπτυξη και το «εργαλείο» του ευρώ

Του Στέλιου Μορφίδη

Το «άρμα» του ευρώ έχει εξελιχθεί στο καλύτερο εργαλείο ανάπτυξης και επικράτησης της Γερμανίας στο παγκόσμιο εμπόριο. Η Γερμανίδα Καγκελάριος στην προσπάθεια της να αποκρούσει την χθεσινή ευθεία επίθεση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επικεντρώνεται στο ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και ότι το Βερολίνο δεν χειραγωγεί το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, όμως δεν λέει ευθέως το προφανές: χάρη στο ευρώ οι γερμανικές βιομηχανίες έγιναν κυρίαρχες την τελευταία δεκαπενταετία στον κόσμο. Πλέον η Γερμανία

είναι η τρίτη μεγαλύτερη εμπορική δύναμη στον κόσμο και μία ανάσα απ' τη δεύτερη Κίνα.

Και χάρη στο ευρώ κατάφερε να σουλουπώσει τα προβληματικά οικονομικά της φθάνοντας, όπως θα δείτε παρακάτω στο γράφημα να καταγράφει πλέον πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 8%!

Έχοντας εφαρμόσει από το 2002 τη μεγάλη εργασιακή μεταρρύθμιση (επί Καγκελαρίας Σρέντερ) κατάφερε να εκμεταλλευθεί κάθε ευκαιρία που της δινόταν. Το άνοιγμα των αγορών στην ανατολική Ευρώπη και τη διεύρυνση της ΕΕ, την άνοδο της Κίνας κοκ. Ακόμα και την κρίση χρέους που ξέσπασε στην Ευρώπη το 2010, στον απόηχο του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού σοκ δύο χρόνια πριν.

Με την υποτίμηση του ευρώ, η οποία συντηρείται όσο εξακολουθούν να μην αντιμετωπίζονται δραστικά τα προβλήματα του ευρωπαϊκού νότου και της χώρας μας, η Γερμανία απλά απολαμβάνει ένα εξόχως ανταγωνιστικό νόμισμα στο παγκόσμιο εμπόριο. Έχει μία ισχυρή οικονομία που εξακολουθεί να ισχυροποιείται με το φθηνό – για τα δεδομένα της – ευρώ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους υπόλοιπους.

Και αυτό είναι μία πραγματικότητα που στην Ευρώπη την ξέρουμε όλοι, αλλά δεν απαιτούμε να αλλάξει. Από την άλλη η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αποφεύγει να μασήσει τα λόγια της και στον εμπορικό πόλεμο που, όπως δείχνει, είναι έτοιμη να ξεκινήσει για να προκαλέσει την ανακατανομή του ελέγχου του παγκόσμιου εμπορίου, δεν διστάζει να “πυροβολήσει” ακόμα και προς τους παλιούς συμμάχους θίγοντας ακόμα και το ίδιο το υπόβαθρο της ΕΕ.

Το μέλλον φαντάζει αρκετά περίπλοκο...

Keywords
Τυχαία Θέματα