Έλληνας αξιωματούχος: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές

Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές της για την εκταμίευση της δόσης, αποκάλυψαν δύο πηγές που γνωρίζουν καλά την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Bloomberg.

Μάλιστα, Έλληνας αξιωματούχος, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει τροποποιήσεις στη Βουλή ακόμα και σήμερα, οι οποίες θα ευθυγραμμίζονται

με τις απαιτήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Διευκρινίζει δε ότι οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι ιδιωτικές και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.

Σύμφωνα με το Bloomberg μια συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, όχι μόνο διότι θα της επιτραπεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις φέτος, αλλά παράλληλα της ανοίγει το δρόμο για να μπει στα προγράμματα αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι βασική προϋπόθεση για να καταστούν τα ομόλογα της πιο χρεωμένης ευρωπαϊκής χώρας επιλέξιμα για αγορά από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόοδος που έχει καταγραφεί έως τώρα στις συνομιλίες έχει καθησυχάσει κατά κάποιο τρόπο τους επενδυτές οι οποίοι ελπίζουν πως δεν θα επαναληφθεί το δράμα, ενώ έχει οδηγήσει σε ράλι ελληνικά ομόλογα και μετοχές.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε τις μεγαλύτερες αποδόσεις σε δολαριακούς όρους τον Μάιο του 2016, με βάση τα στοιχεία του Bloomberg. Οι τραπεζικές μετοχές ενισχύθηκαν σχεδόν 21% τον Μάιο, καθώς οι επενδυτές αποτίμησαν την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση, επαναφέροντας την εμπιστοσύνη για την ελληνική οικονομία.

Την ίδια ώρα, τα ελληνικά ομόλογα έχουν επίσης ενισχυθεί, καταγράφοντας τις καλύτερες αποδόσεις τον Μάιο.

Διεθνής αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε πως το κύριο ζήτημα που εκκρεμεί είναι αν θα πρέπει να επιτρέψει την πώληση των δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από τις τράπεζες σε funds. Όλα τα άλλα ζητήματα, έχουν ουσιαστικά επιλυθεί.

Ένας άλλος Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε, πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στη συνάντηση την Πέμπτη θα συζητήσει την επαναφορά των waiver για τις ελληνικές τράπεζες, αν οι διαπραγματεύσεις εάν οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ολοκληρωθούν στην ώρα τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα