Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά κάθε κλάδο του σύγχρονου επιχειρείν!

Με ξεχωριστή επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου Digital Business Transformation, το οποίο διοργάνωσαν το περιοδικό netweek και η Boussias Communications την Δευτέρα, 30 Μαϊου 2016 στο Αμφιθέατρο Maroussi Plaza.

Ο πλουραλισμός, η πληρότητα και η πληθώρα των επιχειρηματικών τομέων δραστηριοποίησης χαρακτήρισαν το εν λόγω συνέδριο, καθώς οι ομιλητές προέρχονταν και αντιπροσώπευαν

μια σειρά από κλάδους (λ.χ. χρηματοπιστωτικός, λιανεμπόριο, FMCG, ασφαλιστικός, e-tailing, φαρμακευτικός, παροχή υπηρεσιών τουρισμού και μεταφορών, media) και διάφορες διευθύνσεις / τμήματα των εταιρειών τους.

Παράλληλα, μοιράστηκαν με το κοινό τις εμπειρίες που έχουν αποκομίσει από την ένταξη του ψηφιακού επιχειρηματικού μετασχηματισμού στη συνολική στρατηγική και την καθημερινή λειτουργία τους.

Κοινός τόπος των ομιλητών ήταν πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων και οργανισμών. Μέσω της υιοθέτησής του, θα είναι σε θέση να ενισχύσουν τον βαθμό της ανταγωνιστικότητάς τους και να προετοιμάσουν ανάλογα τις δομές τους ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν με αμεσότητα και ταχύτητα τόσο στις διαρκείς μεταβολές της αγοράς όσο και στις απαιτήσεις των πελατών τους.

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση του Σωτήρη Συρμακέζη, Γενικού Διευθυντή & Group Chief Digital Officer της Eurobank με τίτλο "Digitize or Die", ο οποίος υπογράμμισε πως η επιτυχία στο digital retail banking απαιτεί πως η στρατηγική στοχεύει στην παροχή μιας συνολικής εμπειρίας για τον τελικό χρήστη. "Απαιτείται ο σχεδιασμός μιας ψηφιακής εμπειρίας για την υποστήριξη των καταναλωτικών συνηθειών και της εν γένει μετεξέλιξης των ίδιων των χρηστών. Απώτερος σκοπός μας είναι η μετατροπή της Eurobank στην πλέον τεχνολογικά προηγμένη όσο και data-driven χρηματοπιστωτικό οργανισμό τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη προσφέροντας κορυφαία, προσωποποιημένη εμπειρία στους πελάτες μας".

Ο Νίκος Χριστοδούλου, Γενικός Διευθυντής Πληροφορικής της Τράπεζας και του Ομίλου (Group CIO) της Εθνικής Τράπεζας υπογράμμισε τα βήματα που έχει ακολουθήσει η τελευταία προς την υιοθέτηση ενός περισσότερο άμεσου όσο και φιλικού "προσώπου" απέναντι στους πελάτες της μέσω της αξιοποίησης συγκεκριμένων project και ενεργειών ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ο Θανάσης Μπάρλας, Solutions Consultant της Hewlett Packard Enterprise αναφέρθηκε στο μοντέλο παροχής υπηρεσιών που ακολουθεί η εταιρεία προκειμένου να κάνει πραγματικότητα την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και περιλαμβάνει τέσσερις πυλώνες: Τον μετασχηματισμό σε υβριδική ΙΤ υποδομή, την απόλυτη προστασία της ψηφιακής επιχείρησης, την ενίσχυση στην πράξη της παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας, καθώς επίσης την ενεργή στήριξη όσων οργανισμών στηρίζουν τη λειτουργία τους στην χρήση και εν γένει αξιοποίηση των δεδομένων.

Ο Αντώνης Τσιμπούκης, Γενικός Διευθυντής, Cisco Greece, Cyprus & Malta αναφέρθηκε στην έντονη δυναμική του ψηφιακού disruption το οποίο και επανακαθορίζει τους κανόνες του "παιχνιδιού" σε κάθε -σχεδόν- κλάδο της αγοράς.

Η Rebecca Galambos, Digital Transformation Director στο The Prince's Trust House με βάση την εμπειρία της στον εν λόγω οργανισμό παρουσίασε το πώς ο σχεδιασμός και η εφαρμογή συγκεκριμένων βημάτων digital transformation συνέβαλαν στη βελτίωση της συνολικής απόδοσής του και κατ' επέκταση στην επίτευξη της παροχής βέλτιστων υπηρεσιών προς το κοινό που απευθύνεται.

Ο Dominik Grau, Chief Innovation Officer του Ebner Media Group αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Γερμανικού ομίλου media που έχει συμπληρώσει δύο αιώνες παρουσίας και εφήρμοσε τον ψηφιακό μετασχηματισμό προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των περιοδικών και websites που διαθέτει.

Ο David Green, VP Global Marketing της διεθνούς φαρμακευτικής εταιρείας ICON σημείωσε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί ουσιαστικά την επανεφεύρεση των επιχειρηματικών πρακτικών στην προσπάθεια άντλησης της μέγιστης αξίας των ψηφιακών τεχνολογιών, όπως λ.χ. τα social media, το cloud computing, η φορητή τεχνολογία, τα big data analytics κ.ά. Πρόκειται δε για την πλέον σημαντική στρατηγική πρόκληση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι σήμερα οι επιχειρήσεις.

Όσο για την ομιλία του Vikram Setia, Ιδρυτή της Infomentum περιστράφηκε γύρω από απτά παραδείγματα και μαθήματα που έχουν προκύψει από projects ψηφιακού μετασχηματισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, παρέχοντας στους συμμετέχοντες έναν "οδηγό" 5 βημάτων που θα επιταχύνει την υιοθέτησή του στις επιχειρήσεις τους.

Ο Ξενοφών Λιαπάκης, Group CIO & Services της Interamerican και Chairman του Hellenic CIO forum, σημείωσε πως το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον ωθεί στην υιοθέτηση ενός εντελώς καινούργιου μοντέλου λειτουργίας. Οι δε παράγοντες που θα το καθορίζουν δεν είναι άλλοι από την διαρκή αλλαγή στην συμπεριφορά των καταναλωτών, η άνοδος του IoT, τα big data analytics, η αλλαγή των core συστημάτων, καθώς επίσης και η ολοένα και αυξανόμενη αναγκαιότητα συμμόρφωσης με νέα κανονιστικά πλαίσια.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Β. Δημητριάδης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Πληροφοριακών Συστημάτων & Τηλεπικοινωνιών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών τόνισε πως στο κοντινό μέλλον οι συσκευές δεν θα παίζουν πρωτεύοντα ρόλο, καθώς το ίδιο το υπολογιστικό σύστημα αναμένεται να λειτουργεί ως ένας "έξυπνος" βοηθός που θα εμπλέκεται σε ολοένα και περισσότερα στάδια της καθημερινότητας του χρήστη.

Σημειώνεται, τέλος, πως Χρυσοί Χορηγοί στο Συνέδριο Digital Business Transformation ήταν οι Ηewlett Ρackard Εnterprise (HPE) και Cisco Systems, ενώ ως Χορηγοί συμμετείχαν οι Uni Systems, Diaku και Tailwing. Το συνέδριο διεξήχθη με την τιμητική υποστήριξη των ΕΙΕΠ, ΕΙΠ, ΕΕΔΕ, CIO Forum και Greca.

Keywords
Τυχαία Θέματα