Ελλάδα: Πόνος πριν υπάρξουν οι συνθήκες ανάκαμψης

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν ακουστεί πολλά για την ελληνική οικονομία, τις προοπτικές της και την ελκυστικότητά της προς τους επενδυτές. Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι ποτέ τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα δεν αντιμετωπίστηκε ως μια σοβαρή επενδυτική προοπτική. Ποτέ και μια καμία κυβέρνηση που ανέλαβε τις τύχες της χώρας στη μετά την κρίση εποχή.

Τελευταία πολύς λόγος έχει γίνει για την παρουσία μεγάλων επενδυτικών funds στην Ελλάδα

και στις τράπεζες. Τα πράγματα είναι απλά. Η Ελλάδα παραμένει ένα distressed asset υποβαθμισμένο από κάθε μεγάλο επενδυτικό οίκο και ως εκ τούτου «απαγορευμένο» για επενδύσεις από κάθε μεγάλο hedge fund.

Τα όποια hedge funds έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και σίγουρα μεταξύ αυτών είναι και κάποια πολύ μεγάλα το κάνουν κυρίως μέσα από συμφωνίες υψηλού κύρους με ανθρώπους του στενού πρωθυπουργικού κύκλου και φυσικά δεν αποσκοπούν στο να βγάλουν χρήματα από το χρηματιστήριο. Οι τοποθετήσεις στο χρηματιστήριο γίνονται για λόγους πολιτικής εκμετάλλευσης.

Τα μεγαλύτερα funds που έρχονται να επενδύσουν στη χώρα μας το κάνουν για να αγοράσουν real assets τα οποία πράγματι είναι υποτιμημένα και δεσμευμένα στις τράπεζες λόγω χρεών. Εδώ «κολλάνε» και οι όποιες τοποθετήσεις των funds στις τράπεζες μέσω του ΧΑΑ, όπου για να μην τρέφουμε αυταπάτες, μιλάμε για πολύ μικρά ποσοστά του συνολικού χαρτοφυλακίου που «κουβαλάνε» αυτά τα hedge funds.

Τα funds δεν ενδιαφέρονται για τα σπίτια του «λαού» που ακούγεται ως σύνθημα σε κάθε πορεία αγανάκτησης. Ενδιαφέρονται για την ουσία του πράγματος που σημαίνει ότι πίσω από αυτά τα δάνεια υπάρχουν κάποια assets που αποτελούν την πρώτη ύλη για να φτιαχτεί ένα προϊόν το οποίο όταν θα γίνει χρηματιστηριακό θα αποτελέσει την αφορμή για πολύ υψηλά κέρδη στα funds τα οποία θα έχουν αγοράσει αυτά τα assets για ένα ευτελές ποσό.

Και φυσικά υπάρχουν και τα επιχειρηματικά δάνεια όπου εκεί υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για τα hedge funds.

Ας μη γελιόμαστε. Κανένας δε θα έρθει να επενδύσει σε μια χώρα όπου πραγματικά δεν υπάρχει καμία απολύτως αξία. Μια χώρα που από το 2009 που ξέσπασε η κρίση μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι, χωρίς κανένα σχέδιο για το που θέλει να φτάσει. Μια χώρα η οποία βουλιάζει μέρα με την ημέρα στο τέλμα της έλλειψης ενός σχεδίου.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως το ασφαλιστικό, παραμένουν άλυτα ενώ δεκάδες νομοσχέδια που έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την ελκυστικότητα της ελληνικής οικονομίας προς τους ξένους επενδυτές παραμένουν στις καλένδες και χωρίς καμία διάθεση για επίσημες υπογραφές.

Φυσικά σε μια χώρα στην οποία δεν υπάρχει υγιής τραπεζικός τομέας, δε μπορούμε να συζητάμε για επενδύσεις από τους ξένους και αυτό θα συνεχίσει να μπλοκάρει οποιαδήποτε επένδυση. Επίσης, μεγάλο αρνητικό στοιχείο είναι και το χρέος.

Όλοι γνωρίζουν ότι αν δεν υπάρξει μείωση του χρέους, κανένας δε θα επενδύσει στην Ελλάδα καθώς η χώρα θα είναι πάντα σε καθεστώς «εν δυνάμει πτώχευσης» με ότι αυτό συνεπάγεται για την προσέλκυση επενδύσεων.

Σε ένα τέτοιο καθεστώς, οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις θα είναι συνεχώς υπό πίεση, γιατί όπως γνωρίζουν οι επαγγελματίες της αγοράς, όλα τα ξένα hedge funds συνεχίζουν να αποτιμούν στις ελληνικές μετοχές το σενάριο της πτώχευσης ή το σενάριο της αλλαγής νομίσματος. Και φυσικά μια τέτοια αποτίμηση όσο διατηρείται εις το διηνεκές, απαγορεύει την αύξηση των αποτιμήσεων.

Η μείωση του χρέους θεωρούμε ότι είναι ο μεγάλος στόχος και αυτής της κυβέρνησης αλλά και των δανειστών. Φυσικά αυτό δεν πρόκειται να τεθεί στο τραπέζι αν πρώτα δεν υπάρξουν κινήσεις οι οποίες πραγματικά θα καθηλώσουν την ελληνική οικονομία και θα φτάσουν τους Έλληνες στα όριά τους. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα είναι σκληρές και όπως λένε και στην Αμερική «θα χυθεί αίμα στους δρόμους»...

Κανένας δεν θα είναι διατεθειμένος να δώσει το «δωράκι» του αν δε γίνουν συγκεκριμένα πράγματα. Όσο σκληρά και αν είναι. Αυτό συνεπάγεται ότι η οικονομία θα έχει κι άλλο κάτω όπως επίσης και το χρηματιστήριο, με τον FTSE 25 να στοχεύει αρκετά χαμηλότερα.

Τα πάντα όμως θα οδηγήσουν σε συζητήσεις για τη μείωση του χρέους σε ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 30%-40%. Αυτό θα είναι το πρώτο «δωράκι». Το δεύτερο θα σχετίζεται με τον FTSE 25...

Keywords
Τυχαία Θέματα