ΠΕΝΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ Π.Ν – ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ

(upd) Τραγωδία! Εντοπίστηκαν οι δύο σοροί των χειριστών του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ αγνοείται ο τρίτος. Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού το στίγμα του οποίου είχε χαθεί από τα ραντάρ στις 2:45 τα ξημερώματα, βρέθηκαν στη νησίδα Κίναρο, που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού.

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς». Στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ που διεξαγόταν στην περιοχή το ελικόπτερο

τύπου Agusta Bell 212 έκανε νυχτερινή πτήση επιφάνειας, που σημαίνει ότι πετούσε χαμηλά.

Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν από αέρος από άλλο ελικόπτερο που συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μόλις ολοκληρωθεί το σκέλος που αφορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ακυρώνει όλο το υπόλοιπο πρόγραμμά του και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα, λόγω του τραγικού συμβάντος της πτώσης του ελικοπτέρου στην Κίναρο

Από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την πορεία των ερευνών ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δ. Βίτσας.

Τα ονόματα των αξιωματικών

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας στο ελικόπτερο που έπεσε στην Κίναρο, επέβαιναν ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς και ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Με NOTAM η Τουρκία αμφισβητεί την επιχείρηση-έρευνα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου Augusta Bell, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των τριών αγνοουμένων πιλότων, με τις πληροφορίες δυστυχώς να αναφέρουν ότι είναι νεκροί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με ΝΟΤΑΜ Α0701/16 η Τουρκία θεωρεί παράνομη την έρευνα διάσωσης που γίνεται στην Κίναρο, εκεί όπου εντοπίστηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Είχαν προηγηθεί τέσσερις τουρκικές ΝΟΤΑΜ με τις οποίες είχαν αποκρούσει τρεις ελληνικές που αφορούν δεσμεύσεις περιοχών για ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις ΝΟΤΑΜ

Οι περιοχές της ελληνικής ΝΟΤΑΜ Α0265/16 καλύπτουν περιοχές που παρανόμως δέσμευσε η Τουρκία για όλο το 2016 με την ΝΟΤΑΜ Α5884/15.Οι περιοχές της ελληνικής ΝΟΤΑΜ Α0269/16 περιέχουν τομείς στα Ε-Τ σύνορα που κατά τη γνώμη της Τουρκίας είναι ασαφείς καθόσον πάντα κατά τη τουρκική άποψη δεν έχουν καθοριστεί επακριβώς τα όρια στο Αιγαίο (περιοχή ανατολικά Μεγίστης).Οι περιοχές που δεσμεύονται με την ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0270/16 περιλαμβάνουν περιοχές όπως ο Αγ. Ευστράτιος, τα Ψαρά, η Χίος, η Τήλος, η Χάλκη, η Ικαρία, η Λήμνος, η Μυτιλήνη, η Σάμος οι οποίες πάντα σύμφωνα με την τουρκική άποψη είναι αποστρατικοποιημένες με βάση την συμφωνία των έξι δυνάμεων, τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη συνθήκη των Παρισίων και ως εκ τούτου δεν πρέπει να περιλαμβάνονται σε κανένα σενάριο στρατιωτικής εκπαίδευσης- άσκησης.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

Θρίλερ με την τύχη τριών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που επέβαιναν σε ελικόπτερο, το στίγμα του οποίου χάθηκε στις 2:45 τα ξημερώματα στην περιοχή της Κινάρου στα Δωδεκάνησα.

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα του ΠΝ στα πλαίσια άσκησης που διεξάγεται στην περιοχή.

Η τελευταία φορά που έδωσε στίγμα ήταν όταν βρισκόταν στο ύψος της νησίδας Κινάρου, που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν τρια άτομα, οι δύο πιλότοι και ένας μηχανικός.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό του συμμετέχουν πλοία του ΠΝ, ένα C-130 και ένα Σούπερ Πούμα.

Η ανακοίνωση από το Γενικο Επιτελείο Ναυτικού που εστάλη στις 6:28 το πρωί έχει ως εξής:

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16. Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα. Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα