Έλενα Καλλονά (JUNGHEINRICH HELLAS): Στηρίζει Ελλάδα με επενδύσεις και δωρεές

Η γερμανική πολυεθνική που ασχολείται με την οργάνωση και τον εξοπλισμό αποθηκών και είναι κατασκευάστρια ανυψωτικών μηχανημάτων, παρά την κρίση, δεν κάνει περικοπές και απολύσεις, ενώ στηρίζει τέσσερα σχολεία στη Μάνδρα Αττικής

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Η Jungheinrich Hellas, αν και γερμανική εταιρεία, επιχειρεί να αμβλύνει τις γωνίες. Να δημιουργήσει προϋποθέσεις συνεννόησης

και σύγκλισης μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, αρκετό διάστημα μετά την κακοποίηση των διμερών σχέσεων από τους ακραίους κύκλους και των δύο κρατών. Ως πρεσβευτής της χώρας της στην Ελλάδα -σε επιχειρηματικό φυσικά επίπεδο-, η εταιρεία συμμετείχε τον Αύγουστο του 2014, διά της γενικής της διευθύντριας Ελενας Καλλονά, στην κλειστή συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με γερμανικές πολυεθνικές που εδρεύουν στη χώρα μας.

Πρόσφατα η πολυεθνική που ασχολείται με την οργάνωση και τον εξοπλισμό αποθηκών και είναι κατασκευάστρια ανυψωτικών μηχανημάτων, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στον χώρο των logistics, ανακοίνωσε ότι παρά την κρίση δεν θα κάνει απολύσεις, ούτε μειώσεις μισθών ή ωραρίων, ενώ έχει πρόθεση να επενδύσει σημαντικά στη χώρα μας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αποφάσισε να στηρίξει έμπρακτα τέσσερα σχολεία που υπέστησαν υλικές ζημιές από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής. Και όλα αυτά με γνώμονα την αλλαγή της εικόνας που έχουν οι δοκιμαζόμενοι Ελληνες αυτή τη στιγμή για τη Γερμανία. Μια εικόνα σαφώς αρνητική λόγω μιας σειράς ανεπιτυχών χειρισμών και πιέσεων. Βέβαια τα παραπάνω δεν είναι οι μόνες δράσεις που η εταιρεία επιδίωξε θέλοντας να σπάσει την εικόνα-ταμπού των κακών Γερμανών. Η γενική διευθύντρια της Jungheinrich Hellas από το 2011 επιδιώκει να βοηθήσει τη χώρα με πλήθος παροχών, όπως η δωρεάν παροχή μηχανημάτων ανύψωσης για τις εργασίες αναστήλωσης της Ακρόπολης. Μια δωρεά που έμπλεξε στην ελληνική γραφειοκρατία επί υπουργίας στο υπουργείο Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, όταν ζητήθηκε απαίτησε από την επιχείρηση να δώσει, εκτός των μηχανημάτων, πρόσθετα 30.000 ευρώ υπέρ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων απλώς για να εκδώσει ένα δελτίο Τύπου με φωτογραφία του ανυψωτικού μηχανήματος που δώρισε.

Η εταιρεία με παρουσία εδώ και 17 χρόνια στη χώρα μας έχει κατορθώσει να κερδίσει μεγάλο μερίδιο αγοράς ιδιαίτερα μετά τη συγχώνευση της οικογενειακής εταιρείας Δ. Καλλονάς και Υιός το 2002, στην οποία μέτοχος ήταν η νυν γενική διευθύντρια Ελενα Καλλονά. Από τότε η Jungheinrich Hellas αναπτύσσεται διαρκώς και επενδύει στον πλέον αναδυόμενο κλάδο της εγχώριας οικονομίας αλλά ταυτόχρονα και τον πιο παρεξηγημένο, τα logistics. Το 2003 δημιούργησε δικό της στόλο πλήρως εξοπλισμένων κινητών συνεργείων με στοκ ανταλλακτικών, ενώ την ίδια χρονιά προχώρησε και στη δημιουργία τμημάτων μεταχειρισμένων περονοφόρων μακροχρόνιας μίσθωσης. Λίγο μετά η πολυεθνική έφτιαξε ειδικά τμήματα εξυπηρέτησης πελατών, ενώ το 2005 μεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις με εκθεσιακό χώρο και στοκ καινούριων και μεταχειρισμένων μηχανημάτων στις Αχαρνές.

Αρωμα γυναίκας

Η Ελενα Καλλονά, ως Managing Director της Jungheinrich στην Ελλάδα, είναι από τις λίγες γυναίκες στον κλάδο από το 1992 έως σήμερα, με πείρα 25 ετών, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε περονοφόρα ανυψωτικά και αποθήκες για μια ολόκληρη επαγγελματική ζωή. Ολα αυτά τα χρόνια, υπό τη διοίκησή της, η εταιρεία απέκτησε αξιόλογα μερίδια στην ελληνική αγορά, κατάφερε να αντεπεξέλθει στον εγχώριο ανταγωνισμό με μότο «περισσότερο πάθος, ανάπτυξη, μέλλον» και παρά τη συνεχόμενη κρίση ενίσχυσε τη δυναμική της θέση στην αγορά και διατήρησε όλες τις θέσεις εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η ίδια θεωρεί πως οι εργαζόμενοι είναι το βασικό συστατικό για την πρόοδο μιας εταιρείας, αυξάνοντας τον αριθμό τους κατά 40% τα τελευταία χρόνια και επενδύοντας διαρκώς. Η ίδια θεωρείται από τις γκουρού του χώρου που σταδιακά κερδίζει έδαφος και για τον οποίο οι εκάστοτε πολιτικές εξουσίες δείχνουν ολοένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Τα logistics εξάλλου ήδη από την περίοδο διακυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ φάνηκε ότι θα πρωταγωνιστήσουν. Πιστή στη σκληρή δουλειά και έχοντας σπάσει έναν κλάδο-ταμπού, η Ελληνίδα μάνατζερ θεωρείται από τα σημαντικότερα στελέχη στον τομέα της. Με την Jungheinrich Hellas να έχει ένα μεγάλο πελατολόγιο, μεταξύ των οποίων και εταιρείες όπως οι Lidl, Jumbo και Σκλαβενίτης, δίνει βηματισμό στην αγορά αποθήκευσης και διαχείρισης. Σε παλιότερη τοποθέτησή της για το κατά πόσο είναι δύσκολο να είναι γυναίκα και μάνατζερ αξιώσεων σε μια ανδροκρατούμενη αγορά, είχε αποκαλύψει ότι «το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι συγχρόνως και το ομορφότερο πράγμα στη ζωή: η δημιουργία οικογένειας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπου χρειάζεται να απουσιάσεις είτε για μικρό είτε για μεγαλύτερο διάστημα, αποτελεί μειονέκτημα, όταν όμως έχεις καλά ρυθμισμένη τη δουλειά σου, θα είναι business as usual».

Αυτή τη στιγμή η Jungheinrich Hellas συμπλήρωσε 17 χρόνια δυναμικής παρουσίας στην Ελλάδα. Προ δύο ετών είχε παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση την πρώτη αποτίμηση αυτής της δραστηριότητας με κεντρικό μήνυμα «15 Χρόνια ανεβαίνουμε μαζί!». Δεν ήταν επίσης τυχαίο ότι η εταιρεία βραβεύτηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά στον διαγωνισμό Transport & Logistics Awards 2015 με το βραβείο After Sales Service για την εξαιρετική επίδοση στην εξυπηρέτηση των πελατών της. Από την ίδρυσή της στην Ελλάδα το 2000, ως θυγατρική του ομίλου Jungheinrich, έως σήμερα, κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά logistics διαθέτοντας ολοκληρωμένο στόλο περισσότερων των 600 τύπων ανυψωτικών μηχανημάτων, αυτόματα συστήματα αποθήκευσης προηγμένης τεχνολογίας και μια 55μελή δυναμική ομάδα άρτια εκπαιδευμένων τεχνικών συμβούλων, πωλητών και διοικητικού προσωπικού σε όλη την Ελλάδα. Το γκρουπ στη χώρα μας παρουσιάζει κερδοφορία με 313.700 ευρώ το 2014 και 208,5 εκατ. ευρώ το 2015, με πωλήσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ στη βασική του δραστηριότητα. Η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι η εκμίσθωση και εμπορία περονοφόρων ανυψωτικών μηχανημάτων και αποθηκευτικού βιομηχανικού εξοπλισμού, καθώς και η παροχή υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής αυτών. Διεθνώς ο όμιλος της Jungheinrich πέτυχε κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2017 κέρδη προ τόκων και φόρων 183,8 εκατ. ευρώ (έναντι 164,3 εκατ. ευρώ το 2016). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση -κατά 12%- της παραγωγής νέων μηχανημάτων (88.300 από 78.900 τεμάχια). Με έδρα το Αμβούργο, ο όμιλος έχει παρουσία σε 36 χώρες μέσω των θυγατρικών του και σε 70 ακόμη χώρες μέσω συνεργατών. Η Jungheinrich απασχολεί παγκοσμίως περισσότερους από 15.000 υπαλλήλους, επιτυγχάνοντας πωλήσεις ύψους 3,1 δισ. ευρώ το 2016. Η μετοχή της μάλιστα διαπραγματεύεται στον δείκτη MDAX.

Jungheinrich: Πενήντα χρόνια παραγωγής

Στις 30 Ιουνίου 2017 η Jungheinrich γιόρτασε τα 50 χρόνια του εργοστασίου στο Norderstedt, Schleswig-Holstein. Η εταιρεία παράγει βιομηχανικά μηχανήματα και αποθηκευτικό εξοπλισμό για την παγκόσμια αγορά από το 1967 στην περιοχή του Friedrichsgabe. Από τότε ο όμιλος έχει επενδύσει πάνω από 230 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο που βρίσκεται δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή Altona - Kaltenkirchen - Neumünster. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, έκτασης 214.000 τ.μ., κατασκευάζει μηχανήματα εναπόθεσης φορτίου με χαμηλό ιστό (stacker), μηχανήματα υψηλής εναπόθεσης φορτίου μετατοπιζόμενου ιστού (reach trucks) καθώς και οριζόντιας μεταφοράς. Το 2016 στη γραμμή παραγωγής του Norderstedt κατασκευάστηκαν 47.380 μηχανήματα. Οι μέτοχοι, το διοικητικό συμβούλιο, το ελεγκτικό συμβούλιο και οι υπάλληλοι γιόρτασαν τα 50 χρόνια του εργοστασίου σε μια οικογενειακή γιορτή κατά την οποία οι κόρες του ιδρυτή Dr Friedrich Jungheinrich έκαναν τα αποκαλυπτήρια του εκατομμυριοστού μηχανήματος. Δεν είναι τυχαίο πως το εν λόγω εργοστάσιο είναι πιο παλιό και από την ίδια την πόλη Nordestedt, που δημιουργήθηκε τρία χρόνια αργότερα. Από την έναρξη λειτουργίας του, η Jungheinrich Norderstedt AG & Co KG επικεντρώθηκε στη σταθερή ανάπτυξη, απασχολώντας 1.300 υπαλλήλους και αποτελώντας σήμερα τον μεγαλύτερο εργοδότη της περιοχής. Εκτός της γραμμής παραγωγής, στους χώρους του εργοστασίου φιλοξενείται και το Εκπαιδευτικό Κέντρο της εταιρείας. Καλύπτοντας μια επιφάνεια 8.000 τ.μ., διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και ειδικές αίθουσες μελέτης και εκπαίδευσης σε ράφια αποθήκευσης και σε όλα τα μηχανήματα που παράγει η Jungheinrich. Το κέντρο μπορεί να εκπαιδεύσει 5.000 εργαζόμενους κάθε χρόνο. Στο Norderstedt βρίσκεται, επίσης, και το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης ηλεκτροκίνησης και συσσωρευτών τεχνολογίας ιόντων λιθίου. Στο τμήμα Ενέργειας και Οδήγησης απασχολούνται πάνω από 200 υπάλληλοι, οι οποίοι εργάζονται για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία αποτελεσματικών και φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων. Η Jungheinrich είναι η μοναδική κατασκευάστρια βιομηχανικών μηχανημάτων που παράγει δικούς της συσσωρευτές ιόντων λιθίου στο εργοστάσιο του Norderstedt. Λόγω της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης, ο όμιλος σχεδιάζει την επέκταση των εγκαταστάσεων.

Η ιστορία

Σήμερα ο όμιλος της Jungheinrich αποτελεί έναν από τους τέσσερις μεγαλύτερους προμηθευτές ανυψωτικών μηχανημάτων, υψηλής τεχνολογίας συστημάτων αποθήκευσης και διακίνησης προϊόντων παγκοσμίως, ενώ στην Ευρώπη είναι ηγέτης στον τομέα της τεχνολογίας εξοπλισμού αποθηκών. Από το 1953 η πολυεθνική υπερδύναμη κατόρθωσε να δημιουργήσει τέσσερα εργοστάσια παραγωγής. Ολα ξεκίνησαν όταν ο Dr Jungheinrich κατασκεύασε το πρώτο τετράτροχο ηλεκτροκίνητο ανυψωτικό μηχάνημα και ίδρυσε την εταιρεία του σε μια κατεστραμμένη και εξαθλιωμένη Γερμανία. Η μικρή οικογενειακή επιχείρηση των 30 ατόμων εξελίχθηκε σε παγκόσμια δύναμη, με υποκαταστήματα σε 31 χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης. Εχει ισχυρή παρουσία από τη Νορβηγία μέχρι την Ισπανία, από τις ΗΠΑ μέχρι τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ διαθέτει μεγάλο δίκτυο αντιπροσώπων στην Αυστραλία, στη Νότια Αφρική και την Ινδία. Στην Ευρώπη έχει σήμερα πάνω από 600 συμβούλους πωλήσεων και τουλάχιστον 3.500 κινητά συνεργεία, δημιουργώντας έτσι ένα πυκνό δίκτυο εξυπηρέτησης των συνεργατών της. Διευρύνοντας και τελειοποιώντας διαρκώς την γκάμα των προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών της, μεταμορφώθηκε από απλός κατασκευαστής ανυψωτικών σε μια εταιρεία που δίνει ολοκληρωμένες λύσεις τελευταίας τεχνολογίας, καλύπτοντας και τις πιο εξειδικευμένες ανάγκες των πελατών της.

Keywords
hellas, ελλαδα, ελενα, επενδυσεις, μειωση μισθων, εν λόγω, σχολεια, εταιρεία, μερκελ, logistics, γνώμονα, γερουλανος, ελενα, αρωμα, ΠΑΣΟΚ, lidl, jumbo, business, θυγατρική, οφείλεται, ιουνίου, συγκεκριμένο, ηπα, ρωσία, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, ωραριο καταστηματων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, Καλή Χρονιά, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, γιορτη σημερα, χωρες, ρωσία, αυστραλια, αφρικη, γερμανια, γυναικα, γωνιες, δουλεια, δωρεαν, εδρα, ηγετης, ηπα, ινδια, ισπανια, κινα, κινητα, σκλαβενιτης, υιος, υπουργειο πολιτισμου, φωτογραφια, jumbo, lidl, αγορα, αυξηση, αμβουργο, αχαρνες, βρισκεται, γνώμονα, διαστημα, δυναμη, διοικηση, δωσει, δικτυο, εδαφος, ευρω, εν λόγω, εξελιξη, εξυπηρετηση, εταιρεία, ετων, ευρωπη, ζωη, ιδια, ιδρυση, θεσεις εργασιας, θυγατρική, εικονα, κυρια, μικρο, μοτο, νορβηγια, νοτια αφρικη, ομαδα, ομιλος, οφείλεται, παθος, περιβαλλον, πιστη, πωλησεις, ραφια, συγκεκριμένο, τμημα, τρια, φυσικα, business, γιορτη, hellas, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, κορες, logistics, θεσεις
Τυχαία Θέματα